Какво пише в сметките за ток?

Делян Добрев даде обяснение за всеки ред от фактурите
Обновена: 11 фев 2013 15:07 | 11 фев 2013 09:36,
741
Какво пише в сметките за ток?
Снимка: БТА

Фактурите, които получихме през януари, са по-пълни и с повече детайли и това е факт заради Третия либерализационен пакет, коментира в ефира на bTV министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Той обясни какво означава всеки ред от сметката, която изпращат ежемесечно електроразпределителните дружества.

В последните фактури ясно се вижда, че потребената енергия е около 1/3 от стойността, която трябва да бъде платена. По допълнителните пера като "Достъп до разпределителната мрежа" се заплаща за преноса на електричеството от мястото на производство до населеното място.

По перото "Пренос през разпределителната мрежа НН" пък се заплаща за разпределението на електричеството в рамките на населеното място. "Сумата е по-голяма, тъй като мрежата в населеното място е с много по-голяма дължина, спрямо преноса от мястото на производство до населеното място", обясни Добрев.

В "Добавка за зелена енергия" се включват разходите за производство на енергия от възобновяеми енергийни източници. "Тук се включват 13-те процента, с които беше увеличена цената на електричеството от 1 юли 2012 година", коментира още икономическият министър.

Той допълни, че с перото "Невъзстановяеми разходи" се заплащат разходите за дългосрочните договори, сключени през 2000 година. "AES "Гълъбово" обаче заработи на пълна мощност едва през 2011 година, така че сега берем плодовете от договорите, сключени преди толкова години", допълни Добрев.
Всъщност всички тези допълнителни редове във фактурите винаги са били в сметката, която трябва да платим, но не са били видими, стана ясно от думите на министъра.

Необходима е цялостна, но и дългосрочна стратегия за справяне с проблемите с битовите сметки, смята омбудсмана Константин Пенчев малко по-рано в ефира на "Нова Телевизия". Според него проблемът е от години и трябват години, за да бъде решен.

"Не е нормално хората да си дават цялата заплата за отопление, без да имат радиатори", заяви още той.

Омбудсманът коментира, че 30% от жалбите, които получава, са срещу доставчиците на обществени услуги и мобилните оператори. В последния месец има ръст на жалбите срещу топлофикационните дружества, но не и срещу ЕРП-тата и ВиК операторите.

Пенчев призова да не бъде политизиран проблемът. "Трябва да бъде направена цялостна ревизия на сметките и да бъде изготвена дългосрочна стратегия за преодоляване на слабостите на системата", допълни още той и призова дружествата да обясняват на хората какво точно вписват във фактурите.  

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


741
Още по темата: цената на тока
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
48
 
! Отговори
Хипопотам преди 11 години
С перото "Невъзстановяеми разходи" се плаща единствино и само тока на ***!!!ФАКТ!!!
17
2
 
1
 
! Отговори
брадваро преди 11 години
к'о да се праи не било писано:)))далеч сте гъзпромчета и там подобна комунална ***
16
2
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сметката ми за консумирана ел енергия за Декември е за отчетен период от 31 дни и е 2.25 пъти по висока от сметката за Ноември!Обяснението на "министърчето" по бтв , че отчетният период бил 40 дни не е вярно!Колкото до по студено време , от части съм съгласен , но пък 2.25 пъти?!?!?!?!?!?!?Четири години слушаме лъжи и само лъжи!Аз се наслушах вече!ГЕРБ време е да си ходите с добро , както казва Станишев може и по друг начин!ОСТАВКА!
15
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Според Сополивко така било в цял свят.........А защо там хората не протестират против неверни и високи сметки ?Истината за цената на тока у нас е много проста. Увеличават го непрекъснато, защото промишлеността не работи, а някой трябва да покрива увеличенията на горивата. В нормалните държави това става от работещите предприятия. В България - от търпеливите до глупост българи.Честито, българи! Завършвам с една яка нашенска поговорка: "Нек сме живи, нек сме здрави, пък нек ни е...т!"
14
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От какъв "зор" един министър ще обяснява как се формират цените? Защо защитава монопола на енерго дружествата? Защо няма конкуранция на този пазар, а държавата е разделена на три феодално енергиини области? И пак - защо няма конкуренция???
13
0
 
49
 
! Отговори
НОВ преди 11 години
НЕ!!! НЕ Г-Н МИНИСТЪР! нЕВЪЗВРАЩАЕМИ РАЗХОДИ СА ВСИЧКИ КРАЖБИ НА ТОК ОТ ***,ОТ ХИТРИТЕ БОГАТАШИ, ОТ ХОРА НА ЕНЕРГОТО,КОИТО ЗНАЯТ КАК ДА ПИПАТ ЕЛЕКТРОМЕРИТЕ,ЗА ДА СЕ ОТЧИТА ПО МАЛКО ЕНЕРГИЯ.нО НАЙ ГОЛЯМА ЧАСТ СА ТАЗИ НА *** КАТУНИ.
12
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Слушах обясненията на това "министърче" по бтв тази сутрин и останах изумен!Неговите "експерти" му казали , че при по ниско напрежение , електромерите отчитали по висока консумация!Тези "експерти" не са ли учили по електротехника , че консумираната ел енергия е произведението на тока и напрежението , т.е. мощността , умножено по времето!Явно некадърността е много голяма в това министерство!Калинките са много!Каквото правителството , такива и министрите и министерствата!Голям срам!ОСТАВКА!
11
0
 
44
 
! Отговори
doktora преди 11 години
Такса за разпределение - да не би да хващат тока за ръката и да.ми го водят до контакта?! Или изградената мрежа е нова и видиш ли ни карат да плащаме капиталовложенията им? Дерат ни живи за нещо което сме платили преди '89, и имат смелостта да излязат пред медиите и да ни лъжат пошло!
10
1
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
1/3 позвам -3/3 плащам = ИЗМАМА!Тоя министър дори неможе да излъже като хората ,а негативите на дружествата и държавата са техен проблем .Айде едно дело за монопол ... дали и 1/3 ще трябва да платим.
9
1
 
37
 
! Отговори
до 8 преди 11 години
До ГЕРБа досега какво направиха за да променят нешата?! нали виновниците шяха да влязат в затвора?!
8
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ГЕРБКой продаде останалите 33% държавно участие в ЕРП - тата?!
7
0
 
74
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ейй, дори АЛБАНЦИТЕ показаха, че са по-народ от нас !!
6
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
na kogo sa tiq ERP-ta kajete imena ?!!
5
0
 
64
 
! Отговори
4444 преди 11 години
А къде е графа "Посредници"?
4
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
a do sega kude be6e be myhlio, do sega za6to ne re6ihte tezi problemi?! ako ostanelk na vlast 6tql....tiq gi sly6ame 23 godini...6te rabotim, 6te promenim...i taka 23 godini
3
1
 
80
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нашето мълчание прави техните далавери !!!
2
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Bullshits
1
1
 
77
 
! Отговори
гном преди 11 години
Пише,че ако можеха и кожата щяха да ти смъкнат!