152 декларации с пропуски подали висши държавници

Сметната палата изпраща имената им в НАП и ДАНС
10
152 декларации с пропуски подали висши държавници
Снимка: архив, Ройтерс

В 152 декларации, подадени от заемащи висши държавни длъжности, Сметната палата е констатирала несъответствия.

Проверени са ежегодните декларации, подадени в публичния регистър през 2013 г., както и встъпителните и финалните декларации, подадени до 1 декември 2013 г.

Несъответствия са констатирани в 84 ежегодни декларации и в 68 встъпителни и финални декларации, или общо в 152 декларации на лица, заемащи висши държавни длъжности - зам.-министри, депутати, кметове, съдии, прокурори, областни управители.

Сред пропуските са недекларирани дялове в различни дружества, доходи от наем, лизингови и кредитни задължения, имоти и др. – свои или на съпруг/а.

Според закона списъците с имената на лицата, за които проверката е приключила със заключения за несъответствие, се изпращат на изпълнителния директор на НАП и на председателя на ДАНС.

Всяка година задължените по закона лица подават ежегодни декларации за придобитото имущество, получените доходи, дадените обезпечения и направените разходи през предходната календарна година в срок до 30 април на текущата година.

Встъпителните и финалните декларации лицата са задължени да подават съответно до 1 месец от встъпването им в длъжност или от освобождаването им от длъжност. При промяна на заеманата длъжност лице, което остава задължено по закона, не подава встъпителна и финална декларация.

Сметната палата извършва проверка по документи за достоверността на декларираните факти в декларациите, като ги съпоставя с данни, подлежащи на вписване, обявяване или удостоверяване пред държавните и общинските органи, органите на съдебната власт и други институции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Панчо преди 10 години
За миналата година имам получени 152 лв.по граждански договор,като всички задължения са поети и платени от възложителя,но въпреки това трябва да подавам декларация?!Какво ли ще стане,ако закъснея или пък не дай си боже забравя?На кой ли чиновник ще уплътна работното време,вместо да се чуди,какво да прави и да се чуди,как и с каво да си оскубе космите от носа?
8
0
 
1
 
! Отговори
Самотният Вълк преди 10 години
Той Сидеров виновен че крадливите *** ,забравили да си напишат всичките имоти и спечелени пари от ошфорните им фирми .
7
0
 
2
 
! Отговори
Коки преди 10 години
да бе - като видях 99.9% от пропуските са разни глупости - чак да ги ожалиш колко са невинни!!!истината за имотното им състояние - офшорните сметки, имотите - апартаменти, вили, земи и гори на името на деца и внуци, ... нея никой не я показва
6
0
 
3
 
! Отговори
Росен преди 10 години
152 ДЕКЛАРАЦИИ 152 ИЗМАМНИЦИ 152 ДЕЛА 152 ЗАТВОРНИЦИ ДА НО НЕ И В БАНАНОВО РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
5
0
 
2
 
! Отговори
цацаров преди 10 години
сега всички при съдебните изпълнители , да им се запорира всичкото имущество ,какво правят с целия народ вече пет години ,продажници само гледат да се докопат до властта и си мислят , че всичко им е позволено.ДА ВИДИМ СЕГА ИМАМЕ ЛИ ДЪРЖАВА
4
0
 
3
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Между другото у нас няма нито един управляващ ,който може да е държавник
3
0
 
2
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Ако нямаха пропуски ,нямаше да са на висши държавни чиновници.
2
0
 
6
 
! Отговори
kalinkamalinka преди 10 години
Най- големи престъпници в държавата са самите висши и не толкова висши държавни чиновници.
1
0
 
9
 
! Отговори
ПАРТИЯ = МАФИЯ преди 10 години
С*инята Пеевски един път каза, че му завиждали защото бил млад и успял ! В същото време декларира некво апартаментче и стар опел, като единствено имущество ? Не разбира п*асето просто, че сам влиза в противоречие между изказвания и имотна декларация !На тоя принцип са и 98% от политиците и висшите държавници, между реален житейски статус и деклариран такъв !