Забраниха продажбата на 3 т риба заради оцветители

БАБХ: Все повече производители използват забранени пестициди
Обновена: 24 апр 2014 15:53 | 24 апр 2014 15:32, Надежда Бочева
10
Забраниха продажбата на 3 т риба заради оцветители
Снимка: ЕК

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е забранила временно продажбата на 3 тона рибни продукти, включително консерви, при които са открити неразрешени оцветители. Това съобщи на дискусия за качеството на храните Пламен Моллов, изпълнителен директор на агенцията. Той уточни, че в момента се правят допълнителни изследвания. Завишен е контролът във Варна и Бургас, откъдето обикновено се осъществява вносът.

Моллов съобщи още, че при проверки през последните две-три седмици в областите София и Бургас са открити 40 т зеленчуци с пестициди над нормата, които са унищожени. Става въпрос основно за домати и краставици.

Според европейските регламенти би трябвало да контролираме 10 на сто от зеленчуците, а ние контролираме 15 на сто, каза шефът на БАБХ.

Той припомни пред участниците във форума, че през последните 6 месеца агенцията е променила организацията на проверките. Мобилни екипи са направили проверки в складовете за търговия на едро с храни в Софийска област, като само за две седмици при 48% от проверките са издадени актове за сериозни нарушения.

Възбранени са над 130 т храни, от които 65 т за унщожаване, от животински и неживотински произход.

След проверки в магазини и заведения за две седмици са затворени 10 обекта, които не отговарят елементарни изисквания за хигиена. Проверките в София по време на почивните дни около Великден, не са установили нарушения.

По същия начин са започнали проверки в област Бургас. За три дни между 14-17 април са съставени 28 акта, като Моллов отчете 60% резултати спрямо направените инспекции. Това не е повод за гордост, просто в минало време контролът не е ефективен, обясни той.

В Бургаско са възбранени са 1 т животински храни и 2 т зеленчуци. Най-често нарушенията са изтекъл срок на годност, неясен произход, липса на точен етикет за състава на храните, съхранение едновременно на пресни храни и с изтекъл срок, съхранение на продукти, които трябва да се унищожат.

Моллов посочи още един проблем - все повече български производители използват неразрешени селскостопански препарати за растителна защита.

Говорителят на НАП Росен Бъчваров отчете, че приходите за хазната, след създаването на наскоро заработилите звена за фискален контрол на рискови стоки, са повече от разходите. Мобилни групи с данъчни служители вече имат право да проверяват камиони, превозващи плодове и зеленчуци, захар, месо, слънчогледово олио.

Проверени са 19 хил. превозни средства. „С проверките се пресичат ДДС злоупотребите, спира се фиктивният износ и се създават условия за честна и конкурентна среда. Движението на стоки от Гърция и Румъния след въвеждането на този тип фискален контрол няма да е същото“, каза той.

Само за първите два месеца при проверките е установено превозването на 4 хил. т повече рискови стоки, това са преки измерими резултати, тъй като потреблението не е нараснало, отчете Бъчваров.

От Агенция „Митници“ отчетоха множество проверки, но малък брой нарушения при вноса на плодове и зеленчуци от трети страни.

Когато суровината в България е с по-ниски субсидии, не е конкурентна спрямо вносните продукти, заяви Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България (АМБ). Експортното субсидиране за трети страни работи в редица страни в ЕС, но не и в България, отбеляза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: БАБХПламен Моллов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
0
 
! Отговори
Неутрaлен преди 9 години
Колегa,къде.причете,че.консервите сa бългaрски?
8
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ето защо не купувам стоки мейд ин бг- скъпи и отровни ***
7
0
 
2
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Ммм-дааа, и аз ядох от боядисаната блатна"сьомга" от женския пазар :(
6
0
 
4
 
! Отговори
* преди 9 години
Какво няма в рибата ? То не е радиация , то не е олово , то не са токсични бои... Това , което кърти е , че :Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е забранила временно ... т.е. пак ще я изядем . Само ни показват за какво по принцип им дават заплати ( и то не малки )
5
2
 
1
 
! Отговори
Оцеляващ преди 9 години
До Запознат,Действително цвета идва на сьомгата идва от храната. Дивата сьомга се оцветява от скаридите, които яде, а при норвежката се използва astaxanthin - същия пигмент, само че в случая е във фуража. Не само че не е вреден, ами хората си го купуват като хранителна добавка - антиоксидант и имуностимулатор: bb-team.org/articles/4236_astaxanthin
4
2
 
7
 
! Отговори
Маркос преди 9 години
Всички, които се занимават с храни знаят, че тези ударни проверки с актове на над половината търговци, са с единствена цел да се съберат пари в партийната касичка, подобно на дърводобива. Има си даже ценоразпис, според това с какво се занимаваш
3
1
 
15
 
! Отговори
щак преди 9 години
Предлатам всички хранителни продукти с изтекъл срок на годност, забранени оцветители и пестициди да се дават безвъзмездно на *** - така се пестят пари за унищожаване, ще намалеят кражбите, ще се намали продължителността на живот на проблемния контингент, а и те ще са доволни да имат какво да ядат.
2
0
 
16
 
! Отговори
запознат преди 9 години
риби се боядиват навсякъде, норвежката сьомга по принцип не е розова, а сива поради храната, която и се дава. Отглежда се в клетки в морето и се тъпче с антибиотици и ГМО-та. После се оцветява розова с химии. Запознат съм, защото живея тук. Само тази от Аляска от масовите е ок, но е отвратителна на вкус, защото се лови след хвърляне на хайвера и е без много мазнина.
1
2
 
14
 
! Отговори
zeus преди 9 години
Хаха, че то е практика в България да боядисват разни риби розови и да ги пробутват за сьомга:)