Земетресение в Румъния бе усетено в България

Трусът е бил с магнитуд 5,4, няма данни за щети у нас
Обновена: 22 ное 2014 23:27 | 22 ное 2014 21:46, Елка Василева
172
Земетресение в Румъния бе усетено в България
Снимка: архив, Reuters

Земетресение бе усетено в Североизточна България и по високите етажи на сгради в Южна България.

Трусът с магнитуд около 5,4 е регистриран тази вечер около 21,15 часа с епицентър на територията на Румъния, в района на Вранча, на около 400 км североизточно от София и на около 180 км от границата, съобщиха от Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН. Продължителността му е била около 10-15 секунди.

Според Европейския средиземноморски сеизмологичен център трусът е регистриран в Румъния със сила 5,5 по Рихтер, а епицентърът му е на 19 км северно от град Фокшан, окръг Вранча. Градът се намира в Югоизточна Румъния, близо до южната граница на Молдова. Последвали са няколко по-слаби вторични трусове с магнитуд 2,1.

Според румънския национален институт по геофизика земетресението е било с магнитуд 5,3. Епицентърът на подземния трус, усетен и в съседна Молдова, е бил в района Вранча в Карпатите, на дълбочина повече от 100 км. Няма сведения за жертви и разрушения.

Няма пострадали, няма и данни за нанесени материални щети, съобщиха от МВР.

Земният трус не предизвика паника сред хората.

Няма данни за разрушения и пострадали хора след усетеното в  Силистренско тази вечер земетресение, каза директорът на Регионалната дирекция за пожарна безопасност и защита на населението в Силистра Румен Мъров. По данни от общините най-силно земетресението е усетено по високите етажи на сградите.

Земетресението е усетено в Търговище и в Попово. Няма сигнали за материални щети в община Търговище, каза дежурният в Общинския съвет за сигурност. Някои от жителите на квартал "Запад" в Търговище, където са  по-високите жилищни блокове, са напуснали сградите в очакване на вторичен трус.

Не са постъпвали сигнали за материални щети в Русе по повод на усетеното земетресение. Това съобщи директорът на общинската дирекция "Управление при кризи" Спасимир Димитров. Земетресението е било усетено най-силно по високите етажи на сградите. Димитров обясни, че не се е създала паника, но някои русенци са излезли за кратко пред жилищните блокове от съображение за сигурност.

Във Варна трусът е бил усетен, но в града няма паника. Земетресението е усетено в целия регион. Филчо Филев, кмет на традиционно сеизмичната община Провадия, съобщи, че трусът е усетен, но засега няма данни за някакви щети.

В Разградско земетресението е усетено много слабо, към момента няма постъпили сигнали за щети и пострадали, съобщи заместник областният управител Иван Борисов. Той посочи, че трусът, усетен предимно от живеещите на високите етажи в жилищните блокове, е преминал без паника, хората са останали по домовете си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
zastarqla zugora bili usetili,ama hubavo stava kato go usetite nali:))))CIGANQRA ZAGORA:)))
61
5
 
4
 
! Отговори
Възмутен българин преди 9 години
Тая граница между България и Румъния за нищо не служи. А уж Дунава се води голяма река. Люшна във Вранча, а в Русе Текилата се плискаше в шишето, така здраво тресеше. Работят заводите в Румъния а в Русе им дишат отровите. Каквато ни е границата такава ни е и държавата.
60
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НАЛИ МАМАЛИГИТЕ РАЗРЕШИХА ШЕВРОН ДА ИМ ДУПЧИ ЗА ШИСТОВ ГАЗ ПО МЕТОДА ФРАГИНГ ,СЕГА НЕКА СИ ГИ ЛЮЛЕЕ ,СКОРО И НАС ЩЕ НИ ЛЮЛЕЕ РЕДОВНО ,СЛЕД КАТО СОРОСОВОТО ПРАВИТЕЛСТВО НА ДЕГЕНЕРАТА БЛИЗАШКИ ОТМЕНИ ЗАБРАНАТА ДА ПРОУЧВАНЕ И ДОБИВ НА ШИСТОВ ГАЗ.
59
1
 
19
 
! Отговори
нещо крукна взелника преди 9 години
в българия измерваме силата на земетресенията и координатите с :усетили гражданите тук, по малко усетили там прибори няма ли?
58
0
 
4
 
! Отговори
143 преди 9 години
До Анонимко 142По-добре очаквай банан в зурлата или кубинка в тиквата... имаш право на "избор".
57
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Очаквам анализи от ушанките как шистовия газ го е причинил.
56
9
 
11
 
! Отговори
Посрах се преди 9 години
Мале мале! Живееме с жената и чаветата на петнайсетио етаж разииш ли. То са разклати кат *** джанка уа. Таман мислехме с жената да правим поредното ***, то как разклати. Мина ми и мерака и фсичку. Нищу и утре е ден, пардон нощ. Ни съ плашети, нема лабаво. Ще се мре , ама хубавото е че това само един път става. Така че споко.
55
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
da trese
54
13
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ГМОХидро крекингУнищожаване на земятаРакУбийство на планетата. Убийство срещу нашите деца и бъдещи поколения. Така и не разбрахте, че с пари няма да станат нещата. Хората са вплетени в този свят на измама и не могат да се освободят от тези окови. Дори Бойко Сатаниста преклони глава пред Луцифер и допусна ГМО и хидрокракинг по бг земите. Ще страдате и Вашите деца още повече. РАК идва. Нали искате пари. Парите идват, а с тях смъртта на Вашите близки. Няма друг вариант. Искате пари, нали
53
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Търсиш зависимост? В Гърция земетресението е свързано с освобождението на един християнски апостол от затвор. В Румъние е свързано с масовото ползване на хидро крекинг. Има и още и още, но науката не е напреднала все още толкова много. Днес хората не разбират каква е връзката между духовно и научно. Един ден и това ще стане. Тогава ще бъдете почти безсмъртни. До тогава ще страдаме и ще убиваме нашите деца. Всичко в името на един идол-парата.
52
4
 
15
 
! Отговори
madamkrasi преди 9 години
Виждам някаква зависимост в нещата. Преди 3-4 дена в Атина преживяхме 5.1 Рихтер .Беше доста силно. Тогава писах и *** ми изтри коментара. Никаква информация не изкараха до сега,че е станало такова в Атина. Сега като разтресе и БГ пишат?! Искам да кажа, че 2те земетресения може и да са свързани.
51
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Kakvo e stanalo pod zaglavieto bre hora? Zemetresenie li, potop li bre da go?
50
0
 
6
 
! Отговори
Варна преди 9 години
На 3-ти етаж силно разклати, ако е 7-8 не ми се мисли с нашите колиби какво ни очаква !
49
0
 
9
 
! Отговори
Смаики преди 9 години
Абе, тези дето пишете тази новина тука, вземе си опреснете малко информацията, трусът е със магнитут 5.5 по Рихтер и хипоцентъра е със дълбочина от 40км, от де ги взехти тези данни, май сте приписали от последното земетресение данните, щото новите ги нямате още, някой кой да се поразрови да потърси нещо ново и както обикновенно се дъните с това кое е епицентър и кое хипоцентър, а ако знаете и каква разлика има в отделената енергия между 5.4 и 5.5, ще почното да пишете правилно
48
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Огледайте се, грешници! Превърнахте Земята в Содом и Гомор! Сега ще страдате, защото не живеете достойно! Земята е жив организъм и ще се изчисти от опасния вирус 'Човечество"! Такива опасни, безскрупулни, аморални, брутални *** като хората на Земята на са й нужни!
47
1
 
5
 
! Отговори
Георги Георгиев преди 9 години
"Eпицентърът на подземния трус, усетен и в съседна Молдова, е бил в района Вранча в Карпатите, на дълбочина повече от 100 км. Няма сведения за жертви и разрушения."Мястото на възникване на земетресение под земята се нарича хипоцентър, а неговата проекци на земната повърхност - епицентър. На гръцки хипоцентър (υπόκεντρον) буквално означава под центъра - индикация, че хипоцентърът се намира директно под епицентъра.
46
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
София и Перник са в центъра на опасна земетръсна зона, която се активизира след незаконното строителство във Витоша и липсата на канализация.
45
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Бургас не се усети нищо на 5-ти етаж
44
2
 
5
 
! Отговори
zlati преди 9 години
Пловдив също имаше земетресение .Наште не го усетиха но аз като по чувствителна го усетих заболя ме главата и кракът.Дано няма повече такива земетресения.
43
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Във Видин на 6ти етаж от 18тажен блок не съм усетил нищо!Честито на ПИЧЕЛИФШИТЕ