Протест със свещи изпрати Вселенския Вартоломей

Скандалната визитата на патриарха приключи
Обновена: 12 ное 2015 16:11 | 10 ное 2015 20:39,
108
Протест със свещи изпрати Вселенския Вартоломей

Визитата на Вселенския патриарх Вартоломей у нас приключи с протест. Той се организира спонтанно заради скандалното му искане България да върне икони и светини, които са принадлежали на църквите в днешна Северна Гърция, но са били пренеси у нас по време на войните.

Протестът под формата на бдение със свещи се състоя пред грандхотел “София”, където той бе отседнал, съобщи ”24 часа”.

Въпреки скандалното си поведение Вартоломей бе удостоен от БАН с почетното звание “доктор хонорис кауза”, а часове по-късно получи и най-големия държавен орден - “Стара планина - I степен”.

Още по темата
В словото си веднага след това Вселенският патриарх поиска държавата да върне църковната утвар и ръкописите, взети от българската армия от два манастира край Драма и Серес, и заяви, че те са били “ограбени”. Истината е, че реликвите са от тогавашната Охридска българска архиепископия и така са спасени за историята от грабители, припомня изданието.

По време на божествената литургия за Архангеловден в храма “Св. Ал. Невски” пък Вселенския патриарх се обръщаше не с “Ваше Светейшество” към Българския патриарх Неофит, а с унизителното за ранга му “Ваше Блаженство”, сякаш е екзарх, а не патриарх.

На свой ред патриарх Неофит му припомни, че ние сме покръстени преди 1150 години и сме самостоятелна църква.

В речта си веднага след литургията Вартоломей посочи за грешка възрожденския подвиг на предците ни - борбата на българската църква за независимост и отделянето ѝ от Вселенската патриаршия през 1872 г. Според него гръцките фанариоти и тогава ни разрешавали да служим на църковнославянски и не било нужно разделението.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
10
 
2
 
! Отговори
демократ преди 8 години
Комунистите винаги са мразили вярващите православни водачи. Какво мнение да има от хора които до преди век избиваха свещеници,взривяваха църкви и гонеха миряните.....А сега са вътре в църквата и са най отпред с най-големите свещи...Затова и църквите са празни че тези атеисти ги прогониха.Путеноидите пак организирано нападнаха вселенския патриарх Вартоломей I и си измислиха скандал.Предпочитат да им е водач патриарх Кирил от Москва-фуражка на КГБ.
36
1
 
27
 
! Отговори
Marianna преди 8 години
Аз го писах вече. Гледах Вартоломей , на интервю в САЩ.Като изброяваше православните държави , не спомена България . Помислих си този забравили, че България е до Византииците и Българската Църква е първата отделила се в самостоятелна Патриаршия ! Днешните Български Правителства не проверяват ли такива пристигащи " гости", и нямаме ли разузнаване ??Та чак ще го награждават с орден ??Каква е заслугата му към България , че не я споменава че е православна . Изказа се , че Румъния , Сърбия, Русия
35
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ми тези Въртоломеевите гърци не могат да го преглътнат още , че Българската Църква е първата , която през 9 век се отделя в самостоятелна Патриаршия .Българския Патриарх , е с неговия ранг .А също през 9 век , изхвърлят гръцкия език , като проповеднически !
34
0
 
9
 
! Отговори
Pockata... преди 8 години
До Анонимен"...и Роската ако има някакви топки трябва да поиска официално от Вертоломей да върне отличието."Bate edinstvenite topki deto ima Car Pluh sa 2ata jeluda deto e skatal za zimata, milichkiq plushok.
33
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен"Да се върнат откраднати неща незабавно!".............Когато вие върнете Крим на украйна тогава и ние ще върнем иконите, МАМКА ВИ РУСКА !!!wow ti kolko si bolen
32
0
 
18
 
! Отговори
123456789 преди 8 години
ИЗВИНИСЕБЕ! такава наглост само от някой византиец. да се чудим ние що сме се мразили така силно през тия години
31
1
 
11
 
! Отговори
Баба Гуси преди 8 години
Аристотеле вие колко трябва да страдате заради лисугерското ви поведение.Ама вече започвате де.Чакаме Меркел да си отвори акаунта в Ибей.Историйте с хилядите покойни пенсионери,които уж са живи,едното стадо овци които се въртат между 5 фермера е ясна на цяла Европа.Трай по добре и си ходи впри грозните жени вместо да философстваш.
30
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АРИСТОТЕЛ ТЕОЛОГОСНаучи се да пишеш и изговаряш правилно българският език ....нескопосаник.
29
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
поредния КОМУНИСТ НАЗНАЧЕН ОТ ПАРТИЯ!!!!КВОТО СА МУ НАРЕДИЛИ ТОВА И ЩЕ ГОВОРИ!!!! те сега Гърция и Русия са си близки та простотията се лее с пълна сила!!!!
28
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-накрая си заминава, дано това да е последната му визита тук. Не знам чия е била нелепата идея този човек да бъде поканен, но по-нагло поведение от страна на някой гост досега не съм виждал.
27
0
 
11
 
! Отговори
самуил преди 8 години
спомням си една игра от детството.съедини точките. Охрид-Кавала-Мидия-енос-Кюстенджа.....
26
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АРИСТОТЕЛ ТЕОЛОГОСТи кога ше върнеш на България Кавала и Солун , византиецо лукав , ммм?
25
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До циникаБезроднико, твоето "общочовешко дело" много мирише на "пролетарски интернационализъм". Комунисте, толкова си несъстоятелен, колкото и комунизма.Но кога комунистите са знаели историята на народа си? За тях е важно да работят против родината си, за чужди интереси. Не храня надежди, че един комунист знае за унищожаването на българското(тракийското) първохристиянство, национална идентичност, история, писменост и книжнина от "православните", за разрушаването на 900 български църкви(6век).
24
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Да се върнат откраднати неща незабавно!".............Когато вие върнете Крим на украйна тогава и ние ще върнем иконите, МАМКА ВИ РУСКА !!!
23
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стига толкоз идолопоклоннически глупости! За какво са му/им тези картинки и атрибути на идолопоклонство, нарисувани и изработени от човешка ръка, за религия, измислена и създадена от хора!
22
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
аз питам КОЙ ГО ПОКАНИ ?който го е канил сега да носи отговорност за целия този позор !
21
3
 
21
 
! Отговори
История преди 8 години
Това, ако беше цар Калоян или друг наш славен от миналото владетел след тези думи ще го виснат от ордена на бесилото в центъра на София.Да виси докато гарваните го кълват.
20
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е по голямо коварство не може да има - защо са му дали ордените и титлите, а сега да му ги поискат обратно или поне да издадат заповед за отмяна на акта за награждаване - поне да излезем с достойноство.
19
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В България разни кумунисти заобеснявали за вяра и христос в християнството няма сметки и пазарлъци братя и сестри християнството е вяра надежда любов обичай ближният като себеси
18
3
 
10
 
! Отговори
циника преди 8 години
ако има някакви хора тук, които притежават поне малка универсална християнска ревност, биха осъдили това националистическо подмятане на църковните работи. Трябва ли аз, комуниста, да виобяснявам какво означава всеобща християнска вяра?