Протест със свещи изпрати Вселенския Вартоломей

Скандалната визитата на патриарха приключи
Обновена: 12 ное 2015 16:11 | 10 ное 2015 20:39,
108
Протест със свещи изпрати Вселенския Вартоломей

Визитата на Вселенския патриарх Вартоломей у нас приключи с протест. Той се организира спонтанно заради скандалното му искане България да върне икони и светини, които са принадлежали на църквите в днешна Северна Гърция, но са били пренеси у нас по време на войните.

Протестът под формата на бдение със свещи се състоя пред грандхотел “София”, където той бе отседнал, съобщи ”24 часа”.

Въпреки скандалното си поведение Вартоломей бе удостоен от БАН с почетното звание “доктор хонорис кауза”, а часове по-късно получи и най-големия държавен орден - “Стара планина - I степен”.

Още по темата
В словото си веднага след това Вселенският патриарх поиска държавата да върне църковната утвар и ръкописите, взети от българската армия от два манастира край Драма и Серес, и заяви, че те са били “ограбени”. Истината е, че реликвите са от тогавашната Охридска българска архиепископия и така са спасени за историята от грабители, припомня изданието.

По време на божествената литургия за Архангеловден в храма “Св. Ал. Невски” пък Вселенския патриарх се обръщаше не с “Ваше Светейшество” към Българския патриарх Неофит, а с унизителното за ранга му “Ваше Блаженство”, сякаш е екзарх, а не патриарх.

На свой ред патриарх Неофит му припомни, че ние сме покръстени преди 1150 години и сме самостоятелна църква.

В речта си веднага след литургията Вартоломей посочи за грешка възрожденския подвиг на предците ни - борбата на българската църква за независимост и отделянето ѝ от Вселенската патриаршия през 1872 г. Според него гръцките фанариоти и тогава ни разрешавали да служим на църковнославянски и не било нужно разделението.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
24
 
5
 
! Отговори
циника преди 8 години
с какво толкова ви обиди Вартоломей? С това, че директно ви заяви, че Христовата вяра не е дадена благодат за отделни народи, а е общочовешко дело и поради това е безумие църквата да се рои на смешни национални църквта, превърнати в инструмент за тясноетнически цели...с това ли ви обиди?А иначе няма никакво значение съмнителни, глупави ДНК "изследвания". Народите са културни общности, а не стадно-биологични категории....
16
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-правилно е да го наричаме Вероломлей!
15
2
 
23
 
! Отговори
а срещу плевела кога преди 8 години
Странно защо само срещу тази килимявка се протестира кВо правим с любезния му домакин който го закичи с най-високата тенекия давана вече под път и над път за не знам си какво.
14
3
 
16
 
! Отговори
До 17- bebok преди 8 години
E па ти нищо не каза bebok... А порасни малко, прочети някоя и друга книга, па тогава ръси акъл.. Войниците са герои че са спасили тези светини, иначе сега щяха да са в Гърция при този козел-"Патриарх"...
13
2
 
21
 
! Отговори
Arsenal преди 8 години
Само да кажа че не съм симпатизант на Атака,мразя политиката.Но не може да се отрече че за някои работи е прав.Не може да се раздават ордени и медали на незнайни и незаслужили само защото се налага да им се дупим според пресито Росенчо.Вчера папата казва че църквата не трябва да се изкушава от власт и пари и идва този със злобната си и противна физионовия и лае за съкровища и имане.С удоволствие бих го оплюл и анатемосал.Жалко че църквата са *** и са свикнали да свалят гащите.
12
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До bebokТова са си наши икони!!! Нищо не сме откраднали!
11
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тук пишат някой доста некомпетентни индивиди. Сто процента съм сигурен , че са "обратни ***"
10
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дъртоломей показа още веднъж колко прави са били нашите деди, които през епохата на националното ни възраждане ревнаха в самия Истанбул, съвсем близо до центъра на чуждата патриаршия - Не щем гръцкия патрик! Не го щем! Мразим го повече от Дявола дори!Това никога не трябва да забравяме, защото грък козината си мени, но не и нрава!
9
2
 
13
 
! Отговори
Историята преди 8 години
Всъщност БКП възражда Българската патриаршия на 10 май 1953 година. За това централна роля изиграва Руската Православна църква и руският патриарх Алексий. Пак със съдействието на Московската патриаршия и съдействието на Александрийската патриаршия, Вселенската патриаршия признава българската църква за патриаршия през 1961-ва година.Така именно БКП възстановява патриаршията след падането на Търново под турско робство на 17 юли 1393 година, и съществуването и като екзархия след 1870 година.
8
2
 
5
 
! Отговори
do 4 преди 8 години
Е то е ясно че ни си кръстен в православие , Соломон ...
7
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гърция е създадена през 1860г. , преди това гърците не са имали собствена държава. Историята и митологията й са груба и нагла лъжа. Всичко ''гръцко" е всъщност тракийско(българско). Беломорска Тракия е изконно българска. Т. нар. Византия няма нито един император грък, но за сметка на това има доста тракийски. Маляките са едни нелегални емигарнти дошли от Африка, копирали тракийската история и преписали си чужди заслуги. А нашите *** днес са едни национални предатели.
6
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ха ха ха ха. 300 ГОДИНИ ВИЗАНТИИСКО РОБСТВО И ТОЗИ БРАДАТ КОЗЕЛ СИ МИСЛИ ЧЕ СМЕ ЗАБРАВИЛИ И ДОШЪЛ АКЪЛ ДА НИ ДАВА. ТВОЙТА МАМА ВИЗАНТИИСКА ТИ ЛИ ЩЕ НИ ДАВАШ АКЪЛ БЕ БРАДАТИЯ ДЯВОЛ? ВРЪЩАЙ НИ СОЛУН ДА НЕ ДОЙДЕМЕ ДА СИ ГО ВЗЕМЕМЕ.
5
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Значи , по принцип иконите трябва да са в църквите и богомолците да се молят на тях , не трябва да са в музей с уредник смешника Божо -тук съм съгласен . Ама защо търябва да ги връщаме на Гърция ? Да ги вземат от Божо и да ги дадат на българските църкви , това е !
4
0
 
29
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 8 години
Навсякъде гледат да ни...прецакат.Така е като го раздаваме...смирени и молители;ще ни свалят и гащите и ще ни изкарат неуки азиатци,аборигени,или ...паднали от Марс.Де що може от външните ни душмани,гледат да ни...ръфат.Жалко е,че тук у нас има цяла плеяда храненици на външните ни душмани.Това е...демокрацията;демократично ни...разфасоват.
3
5
 
22
 
! Отговори
до №1 преди 8 години
Не само се води Патриарх на Русия, но и бди над руските интереси! Не като нашите ченгето в расо, които позволяват да бъдат обиждани от гостите си!
2
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
на този орден му връчи вашия Прецидент!
1
0
 
40
 
! Отговори
реалист преди 8 години
Aбе, защо на всяка чуждестранна *** трябва да правим метани...Вселенски патриарх - дрън, дрън