Ревматологично болни не получават нужното лечение

Рестрикции на НЗОК подхранват черния пазар на медикаменти
20 ное 2015 13:57, Анисия Иванова
0
Ревматологично болни не получават нужното лечение
Архив: Булфото

Пациенти с ревматологични заболявания са ограничени при получаване на лечение, това каза в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR Роза Чеглайска от Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит (АПРА).

Тя обясни, че асоциацията е съдила НЗОК заради несъобразените по нейни думи изисквания за лечение на пациентите с биологична терапия, която е скъпа, но ефективна.

За да имат достъп до лечението, болните трябва да са диспансеризирани според наредба 39 за профилактичните прегледи и диспансеризацията, която е обновявана преди съществуването такава терапия. Пациенти и лекари не са били предупредени навременно, каза още Роза Челгайска.

Тя беше категорична, че НЗОК създава пречки на пациентите и те не могат да получат нужното лечение. По нейни думи подобни рестрикции подхранват черния пазар на медикаменти у нас.

Тя добави, че становището на съда по делото е в полза на пациентите, но НЗОК не го спазва.

В разговора се включи и Веска Събева, зам.-председател на Националния съвет за интеграция на хора с увреждания, която изрази съмнения, че се взимат адекватни мерки за лечение на пациентите.

Според нея правителството поставя акцент върху бюджета на здравната каса, но не предприема конкретни стъпки за разрешаването на редица проблеми, свързани с лечението на пациентите.

Тя посочи доставката и наличието на необходимите на пациентите лекарства като един от тях. Такива например са генеричните лекарства, които, по думите на Събева, се сменят през месец, докато нито пациенти, нито лекари знаят за това.

Тя даде пример с редица лекарства за епилепсия, които са налични в България, защото са евтини. Събева заяви, че в България няма работещ механизъм, който да защити пациентите в такива случаи.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgarian ON AIR:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари