Ето върху коя творба пишат абитуриентите

Произведението е "Приказка за стълбата" на Христо Смирненски
17 май 2024 13:38, Стела Стоянова
49
Ето върху коя творба пишат абитуриентите
Снимка БГНЕС, архив

По темата "Цената на компромиса" върху "Приказка за стълбата" на Христо Смирненски писаха абитуриентите на матурата по Български език и литература днес.

Припомняме произведението, особено подходящо за изучаване в навечерието на избори.

 

— Кой си ти? — попита го Дяволът…

— Аз съм плебей по рождение и всички дрипльовци са мои братя. О, колко грозна е земята и колко са нещастни хората!

Това говореше млад момък, с изправено чело и стиснати юмруци. Той стоеше пред стълбата — висока стълба от бял мрамор с розови жилки. Погледът му бе стрелнат в далечината, дето като мътни вълни на придошла река шумяха сивите тълпи на мизерията. Те се вълнуваха, кипваха мигом, вдигаха гора от сухи черни ръце, гръм от негодувание и яростни викове разлюляваха въздуха и ехото замираше бавно, тържествено като далечни топовни гърмежи. Тълпите растяха, идеха в облаци жълт прах, отделни силуети все по-ясно и по-ясно се изрязваха на общия сив фон. Идеше някакъв старец, приведен ниско доземи, сякаш търсеше изгубената си младост. За дрипавата му дреха се държеше босоного момиченце и гледаше високата стълба с кротки, сини като метличина очи. Гледаше и се усмихваше. А след тях идеха все одрипели, сиви, сухи фигури и в хор пееха протегната, погребална песен. Някой остро свиреше с уста, друг, пъхнал ръце в джобовете, се смееше високо, дрезгаво, а в очите му гореше безумие.

— Аз съм плебей по рождение и всички дрипльовци ми са братя! О, колко грозна е земята и колко са нещастни хората! О, вие там горе, вие…

Това говореше млад момък, с изправено чело и стиснати в закана юмруци.

— Вие мразите ония горе? — попита дяволът и лукаво се приведе към момъка.

— О, аз ще отмъстя на тия принцове и князе. Жестоко ще им отмъстя зарад братята ми, зарад моите братя, които имат лица, жълти като пясък, които стенат по-зловещо от декемврийските виелици! Виж голите им кървави меса, чуй стоновете им! Аз ще отмъстя за тях! Пусни ме!

Дяволът се усмихна:

— Аз съм страж на ония горе и без подкуп няма да ги предам.

— Аз нямам злато, аз нямам нищо, с което да те подкупя… Аз съм беден, дрипав юноша… Но аз съм готов да сложа главата си.

Дяволът пак се усмихна:

— О, не, аз не искам толкоз много! Дай ми ти само слуха си!

— Слуха си? С удоволствие… Нека никога нищо не чуя, нека…

— Ти пак ще чуваш! — успокои го Дяволът и му стори път. — Мини!

Момъкът се затече, наведнъж прекрачи три стъпала, но косматата ръка на Дявола го дръпна:

— Стига! Спри да чуеш как стенат там доле твоите братя!

Момъкът спря и се вслуша:

— Странно, защо те започнаха изведнъж да пеят весело и тъй безгрижно да се смеят!… — И той пак се затече.

Дяволът пак го спря:

— За да минеш още три стъпала, аз искам очите ти!

Момъкът отчаяно махна ръка.

— Но тогава аз няма да мога да виждам нито своите братя, нито тия, на които отивам да отмъстя!

Дяволът:

— Ти пак ще виждаш… Аз ще ти дам други, много по-хубави очи!

Момъкът мина още три стъпала и се вгледа надоле.

Дяволът му напомни:

— Виж голите им кървави меса.

— Боже мой! Та това е тъй странно; кога успяха да се облекат толкоз хубаво! А вместо кървави рани те са обкичени с чудно алени рози!

През всеки три стъпала Дяволът взимаше своя малък откуп. Но момъкът вървеше, той даваше с готовност всичко, стига да стигне там и да отмъсти на тия тлъсти князе и принцове! Ето едно стъпало, само още едно стъпало, и той ще бъде горе! Той ще отмъсти зарад братята си!

— Аз съм плебей по рождение и всички дрипльовци…

— Млади момко, едно стъпало още! Само още едно стъпало, и ти ще отмъстиш. Но аз винаги за това стъпало вземам двоен откуп: дай ми сърцето и паметта си.

Момъкът махна ръка:

— Сърцето ли? Не! Това е много жестоко!

Дяволът се засмя гърлесто, авторитетно:

— Аз не съм толкова жесток. Аз ще ти дам в замяна златно сърце и нова памет! Ако не приемеш, ти никога няма да минеш туй стъпало, никога няма да отмъстиш за братята си — тия, които имат лица като пясък и стенат по-зловещо от декемврийските виелици. Юношата погледна зелените иронични очи на Дявола:

— Но аз ще бъда най-нещастният. Ти ми взимаш всичко човешко.

— Напротив — най-щастливият! … Но? Съгласен ли си: само сърцето и паметта си.

Момъкът се замисли, черна сянка легна на лицето му, по сбръчканото чело се отрониха мътни капки пот, дой гневно сви юмруци и процеди през зъби:

— Да бъде! Вземи ги!

… И като лятна буря, гневен и сърдит, разветрил черни коси, той мина последното стъпало. Той беше вече най-горе. И изведнъж в лицето му грейна усмивка, очите му заблестяха с тиха радост и юмруците му се отпуснаха. Той погледна пируващите князе, погледна доле, дето ревеше и проклинаше сивата дрипава тълпа. Погледна, но нито мускул не трепна по лицето му: то бе светло, весело, доволно. Той виждаше доле празнично облечени тълпи, стоновете бяха вече химни.

— Кой си ти? — дрезгаво и лукаво го попита Дяволът.

— Аз съм принц по рождение и боговете ми са братя! О, колко красива е земята и колко са щастливи хората!
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от Образование
Студентската общност ще подкрепи преподавателите, ако има протест
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До "до смех" - Съобразявай се малко.
46
0
 
3
 
! Отговори
До смех 3 преди 2 седмици
Цялата постановка на западния либерализъм е тотално сгрешена. Няма как да имаш "либерта" (свобода) без Христос, тъй като Той е "Пътят, Истината и Живота", а пък "Истината ще ви направи свободни" т.е. само Христос може да освободи човека (от греха), тъй като извън Христос няма свобода..Бог сътворява света, защото има свободата да го стори. Човекът е свободен, защото е създаден по образ и подобие Божие, но само в Христа. Либерализма не дава и не може да даде свобода.
45
0
 
2
 
! Отговори
До смех 2 преди 2 седмици
Относно разсъжденията ви за комунизма, съгласен съм с тях. Голяма част от комунистите са утописти, а утопистите вярват, че могат да "поправят" лошото в човека и да създадат "земен рай" (за който се пее в и нашия химн). Разбира се, този "земен рай" отхвърля Христос и Неговото небесно царство т.е. идеята за него идва от лукавия. Същото важи и за западния либерализъм.
44
1
 
1
 
! Отговори
До смех преди 2 седмици
Факт е, че твърдението "битието определя съзнанието" не отговаря на действителността. Когато Хегел го формулира, времената са други. Тогава водещите умове вярват, че ако се повдигне битието на човека, ще се повдигне и неговата осъзнатост, което пък ще окаже благотворно влияние върху неговата нравственост т.е. човекът ще стане по-добър. Затова се застъпват за всеобщо образование и достъп до култура. Но сега, двеста години по-късно, въпреки своята образованост и културност, човекът е дори по-лош.
43
1
 
2
 
! Отговори
ЗА ТОВА Е СОЦИАЛИЗМА преди 2 седмици
....ЗА ДА ОГРАБВАН НАРОДА, ЧРЕЗ ДЪРЖАВНИТЕ СИ МОНОПОЛНИ ИНСТИТУЦИИ , ДА ГО ДЪРЖИ В " ОТНОСИТЕЛНА БЕДНОСТ"-- ЗА ДА БЪДЕ ЗОМБИРАН И ДЪРЖАН В ПОДЧИНЕНИЕ И ГОТОВНОСТ ЗА ВОЙНА В ИМЕТО НА СВЕТОВНИЯ КОМУНИЗЪМ ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ!!...../затова социализма--- означава ВОЙНА.../
42
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Лично мое мнение е, че темата е затруднила повечето от зрелостниците и те не могат да уловят връзката между произведението и цената на компромиса.Доста е философска тема, непосилна за повечето от тях. Предполагам, че мнозинството са писали есе, смятайки, че ще им бъде по-лесно! И двете теми не дават възможност за изява, като знаем нивото на образованието! Дано да греша!
41
2
 
3
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 2 седмици
Точно затова, комунистите винаги държат народите си, в относително неведение и нищета---- ЗА ДА ЖИВА "ВЕКОВНАТА ЗЛОБА НА РОБА--- НА СОЦИАЛИЗМА"..., И ДА Е ГОТОВ ЗА СВЕТОВНИ ВОЙНИ, ЗА ПОБЕДАТА НА КОМУНИЗМА!!!!
40
3
 
3
 
! Отговори
от 34 преди 2 седмици
В допълнение ще кажа, че тази идеология (комунистическата) създава автоматично бедност, защото или принадлежиш към баламите, които вярват на тия небивалици и се самонатискаш в мизерията ОТКАЗВАЙКИ да се развиваш и изразстваш, или проглеждаш за тази гигантска комунистическа лъжа и минаваш в лагера на "просветените" партийци, които нямат ни най-малък проблем не само да са богати, но и да продължават да пробутват на достатъчно зомбираните тези лъжи.
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А, твоите приказки доказват, че нищо не разбираш от обществени науки...драги ми 37...!!
38
2
 
3
 
! Отговори
АБСОЛЮТИН ФАКТ: преди 2 седмици
КОМУНИЗМА--- Е ФИЛОСОФИЯТА НА ЗАВИСТТА И ЗЛОБАТА НА ПРИМИТИВНИЯ МОЗЪК , НА ПОСРЕДСТВЕНАТА ЛИЧНОСТ!!!!! /// или на вечния некадърник и аутсайдера в обществото../
37
1
 
1
 
! Отговори
До смех преди 2 седмици
Живата история показва и доказва, че нито битието определя съзнанието, нито обратното е вярно. Между двете има връзка, да, но тя е незначителна.
36
1
 
2
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 2 седмици
ВСЕКИ КОМУНИСТ, КОЙТО НЕ Е ЧЕЛ ХЕГЕЛ----ВИНАГИ ЩЕ СИ МИСЛИ, ЧЕ КОМУНИЗМА И СОЦА---- СА ВЪРХА НА ЧОВЕШКАТА МИСЪЛ----А, ИЗОБЩО НЕ Е ТАКА, ЗАЩОТО НЕЩАТА В ЖИВОТА ВИНАГИ СА "ПРЕХОДНИ"....ХАХАХААААА
35
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Защо не се изучават Желю Желев, Радой Ралин, питам аз и отговор не искам.
34
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Смирненски, ако е вярвал в това, което е написал, гарантирано е щял да остане пълен бедняк до края на живота си, дори да беше доживял до дълбоки старини, защото според него излиза, че единствения начин да се "изкачиш по стълбицата" е да "си продадеш душата на дявола". За него друг начин явно няма. А най-смешен а АБСОЛЮТИЗМА в това произведение: има само една стълбичка и само един вид израстване, както и само една цена, която се плаща.
33
1
 
3
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 2 седмици
ТАЗИ ТВОРБА Е ЛЕКО ФАЛШИВА ЗАЩОТО ОЩЕ ХЕГЕЛ , ГОВОРИ КАК БИТИЕТО -- ОПРЕДЕЛЯ СЪЗНАНИЕТО....А , БИТИЕТО ЗАВИСИ ОТ ПАРИТЕ И МАТЕРИЙЛНОТО СЪСТОЯНИЕ НА ЛИЧНОСТТА!Бедния винаги вижда всичко в ЧЕРНО....и, когато забогатее вече вижда света в РОЗАВО!!!НАШИТЕ КОМУНИСТИ --- НЕ ПРАВЯТ ИЗКЛЮЧЕНИЕ, ЗАТОВА И КОМУНИЗМА ТОТАЛНО ПРОПАДНА....ХАХАХАААА
32
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Отвсякъде ни заливат с комунистическа пропаганда, отвратително е!
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Сата НАТО Не знам към кой се обръщаш, но няма нужда да е имало коминистическа партия, за да важи написаното от него за нейния елит.
30
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 7 Твоя коментар е породен от специфична дресировка от соцвремената с която промиваха мозъка. Тогава ни учеха, че богатството е лошо нещо, и естествено, напасваха към тази идея и "обосновката", че богат се става само с лоши качества и престъпления. Истината е, че ВСЕКИ беден може да се ПОУЧИ в много отношения от богатите как да придобие уменията и личностните качества, които да го направят небеден. Но на комунистическия елит ЦЕЛТА му беше хората да са бедни, за да ги държат в подчинение.
29
1
 
4
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 седмици
Смирненски е комунистическа пропаганда." Конкретно това произведение с най-голяма сила важи за партийния елит на БКП ----///----- Ти си иддийод, бе... Отивай да цаливаш газо на Кирчо Милиционера и на дупетата Христо, на когото първата му работа беше да се на дупи на милиционера Боко. Когато Смирненски е писал, изобщо не е имало комунистическа партия, а и самият поет е умрял на 24 години. Смирненски е бил чист идеалист, каквито в ППДБ няма нито един.
28
0
 
6
 
! Отговори
7 преди 2 седмици
Заглавието на темата се разминава тотално с идеята на творбата.Не за компромис става реч ,а за "битието определя мисленето!"Как се променя мисленето,отношението,гледната точка на личността под влияние на промяната в социално-класовата й позиция!!!"Сит на гладен вяра не хваща!"Това го виждаме навсякъде и днес и с това Смирненски е актуален!И днес много хора продават душата си на дявола за пари,експлоатират безкомпромисно своите доскорошни братя като лапнат кокала.Заглавието цели за заблуди учениц