Горивата поевтинели у нас с 5% за три месеца

Рано е спадът на цената на петрола да се отрази върху цените на дребно
15 дек 2015 15:14,
26
Горивата поевтинели у нас с 5% за три месеца
Снимка: Ройтерс

За последното тримесечие цената на суровия петрол се е понижила с 19-20 на сто, което се е отразило с 5-7 процента намаление на средните цени на дребно на горивата у нас, казва в интервю за БТА Светослав Бенчев, експерт в Българската петролна и газова асоциация (БПГА).

По думите му поевтиняването на горивата у нас е логично, с оглед на факта, че суровината представлява едва 22-25% от крайната стойност на продавания на колонките продукт. Най-голямата част представляват акцизи и ДДС, които са около 1 лев от заплащаната от потребителя цена, посочи Бенчев. Влиянието на нефтопреработката върху ценообразуването е между 6 и 7%, на маркетинга и дистрибуцията – 12-14%, а печалбата на компаниите - между 0,7 и 1% от цената за литър гориво, обобщи той.

Все още е рано сериозният спад на цената на петрола сорт Брент под 40 долара за барел през изминалата седмица и началото на тази да се отрази върху цените на дребно, смята експертът. По думите му тенденцията за спад трябва да е сериозна, а не временна.

Според Бенчев през следващата година е твърде вероятно да се наблюдават цени, близки до настоящите нива.

Като причина за сериозния спад на цената на суровия петрол той посочва политиката на заливане на пазара със суровина, която ОПЕК продължи и след последната си среща в началото на декември, водеща до свръхпредлагане. По думите му няма изгледи поне в краткосрочен план това да се промени основно поради два фактора.

На първо място се очаква към средата на годината технически да отпаднат санкциите срещу Иран, като това вероятно ще доведе до допълнителни количества петрол на пазара. На второ място е икономиката на Китай, която забавя своя ръст и това неминуемо води до свиване на търсенето на енергийни продукти. Според експерта тази тенденция вероятно ще се запази и през следващата година.

Единственото, което може да промени този тренд, е цените да достигнат нива от около 10-15 долара, предизвиквайки извънредна среща на ОПЕК, което обаче ми се струва малко вероятно, отбелязва Бенчев.

В средносрочен план следва да бъдат взети под внимание два важни аспекта, които ще влияят върху цените, допълва той. Основният е свързан с факта, че ниските цени започват да застрашават инвестициите в конвенционалния добив и най-вече проучването на бъдещи нови кладенци. Голяма част от добивните компании оставят този въпрос за по-добри времена и това веднага се забеляза от световните борси, които реагираха със спад на акциите на някои от големите в бранша.

Вторият важен аспект е жизнеността на шистовите кладенци. Според експерта все още не е ясно какъв точно е техният капацитет и тяхната гъвкавост и колко бързо биха се върнали на пазара при стойности около 50 долара за барел. Бенчев е на мнение, че те ще продължат да бъдат един от основните играчи на пазара и в бъдеще.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: горива
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Чикаго Илинойс е $1,8 долара за галонче а галончето е 4 литра. В България е същото но за литър но сигурно в България има по хубави пътища за това е по скъпо ? Или е о качествен руския петрол от този на близкия изток? Или е просто руски петрол на цена каквато руснаците ни кажат ?
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По света петрола падна три пъти а у нас с 5 процента слава, урааааа братя славяни братски цени ураааа
17
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Горивата поевтинели у нас с 5% за три месеца.Рано е спадът на цената на петрола да се отрази върху цените на дребно."-----Абе, какви ги пишете, бе!Навсякъде по света цените на дребно на горивата се менят веднага след промяна цената на петрола, само у нас е "рано", т.е. с отлагане. Според вас излиза, че у нас за да не е "рано", цените на дребно ще почнат да спадат, когато сената на петрола започва да расте ли? На кого ги приказвате тия :)
16
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някой може ли да каже как се образува цената на горивата? Съвсем искрен въпрос е това. Нямам представа каква част от цената е суровина, производствени разходи, акциз, ДДС и др. ако има.
15
1
 
11
 
! Отговори
За сведение... преди 8 години
Сегашните цени на горивата с 3ст. изключение на дизела бяха определени когато цената за барел беше 46$ в момента е 37$ като преди дни беше 34$. А приказките "че суровината представлява едва 22-25% от крайната стойност на продавания на колонките продукт" са вятър и мъгла защото когато петрола поскъпва цената на дребно у нас веднага се коригира но сега когато е обратно ни правят на ***.
14
1
 
15
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 8 години
На 7 -ми дек . минах през Австрия и заредих дизел на 1.03 Е литър . На връщане 11 -ти дек . цената бе 0.999 Е и си пазя касовите бонове . Тия за какви три месеца ни баламосват
13
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Резултатите от българо-руската дружба са катастрофални за България!
12
1
 
11
 
! Отговори
Кънчо преди 8 години
Руски безсрамници. Рафинерията на Лукоил е за взривяване. Вън от България. От Румъния ви изгониха, само тук ви търпят. Обирници. Всички печалби ги превеждате в скапаната си Русия. Болната бяла златка плаче за Челопеч, а за руските крадци си мълчи продажника.
11
2
 
7
 
! Отговори
Дане преди 8 години
Скапана държава и то отвсякъде. Въпреки това обичам страната България и то много!
10
2
 
2
 
! Отговори
ян преди 8 години
и останалата част от града с по-високи цени, но значително по ниски от цените в останалата част от страната. Оставам с впечатлението,че в репортажите на големите телевизии този факт се премълчава - по конкретно в расъждения може ли горивото да падне под 2 лв/л. не чух да се споменава от поканените експерти че тези цени са факт.
9
2
 
4
 
! Отговори
ян преди 8 години
Влизането на пазара на търговец, който не се е договорил с другите променя пазара. Като оставим настрана спора "кой-крив, кой-прав" и има ли ответен дъмпинг от големите вериги /OMV, Лукойл/ във Варна се получи интересна картинка. От 1,5 месеца във Варна цените са различни от тези в останалата част на страната, като условно града е разделен на зона с ниски цени / 95H-1,77лв/л. , LPG - 0.76лв/л/ - Владиславово, Възраждане, Младост /разположена около бензиностанцията на първопричината Марешки/ и
8
2
 
8
 
! Отговори
реалист преди 8 години
Най - ниския акциз и най - висока цена на горивата. Къде е това? Ще помогна, не е на друга планета. Важното е да имаме ценностите на Горанов и сие.
7
2
 
3
 
! Отговори
ДС преди 8 години
Нищо не казват за електроавтомобилите. Не са 1 или 2 фирмите в България (в световен мащаб да не говорим - Япония, Канада, Корея, Франция.............), който закупуват служебни електромобили. Истината е там, ни ги е страх да го кажат.
6
2
 
27
 
! Отговори
ДС преди 8 години
Рано, а като увеличат петрола реагирата до 24 часа. Как да го разбираме това ?!
5
3
 
10
 
! Отговори
аз преди 8 години
До Gaskoing и как да падне хляба като нищо не пада,като основната суровина е брашното а цената му е паднала с 3-5 стотинки а че тока се вдигна не разбрахте ли че цени повече тука няма да падат само нагоре ще вървят вече
4
4
 
9
 
! Отговори
Това е защото преди 8 години
Вожда е великодушен! Дълъг живот и крепко здраве за Началника!
3
2
 
18
 
! Отговори
аз преди 8 години
Кое му е рано бе ,нали ако утре барела скочи само с 5 долара и веднага ще вдигнете цените
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
едните лъжат, че било рано, като се вдига веднага вдигат, като се сваля оо рано ни е, другия пък ламти да вдига акциза, че защо да го вдига? то скоро ЕЦ няма да има той тръгнал да обеснява какво щяло да стане в бъдеще?!? Аз не искам да пълня банковите сметки на крадливите политици нито днес нито утре - но утре може да дойде някой който да ме вдъхнови и да искам да плащам и акциз и данъци в по големи количества
1
10
 
4
 
! Отговори
gerbist-evroatlantis преди 8 години
Сега е момента държавата ни да използва пазарната ситуация и да повиши нивата на акцизите за горивата, за да не се усети от народа. Догато цените са ниски е по-лесно да се хармонизираме със ставките в ЕС. След година като вземат да се вдигат цените ще е по-трудно за народа, затова нека да не изпускаме момента.