Общинските ВиК или да подкрепят реформата, или губят финансирането

Неефективните оператори не осигуряват качество, отсече Лиляна Павлова
30 мар 2016 16:44, Надежда Бочева
15
Общинските ВиК или да подкрепят реформата, или губят финансирането
Снимка: архив Булфото

Няма да получават държавно финансиране общинските ВиК дружества, които не са съгласни да подкрепят водната реформа. Това каза министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Тя припомни основните стъпки на реформата и какво е свършено дотук: собствеността на активите на водния сектор ве че е публична, подписани са договори между държавата и асоциациите, налице са генералните планове за развитие на сектора.

За да имат обаче общините достъп до средствата за води от новата оперативна програма "Околна среда" и ПРСР, всички общински ВиК дружества в рамките на една административна област трябва да са консолидирани. Това е изрично изискване на Европейската комисия.

От 265 общини 242 са подкрепили реформата, припомни Павлова.
 
Четири области остават извън европейското финансиране на двете програми, защото не всички общини отказват да се включат в асоциациите. Заради една - две общини страдат големи населени места, коментира тя.

В област Благоевград консолидацията е започнала, но общините Сандански, Петрич и Кресна отказват да се присъединят.

В област Костендил присъединяване отказват Дупница и Сапарева баня, а в област Ловеч – община Троян.

Специфичен е случаят с област Пазарджик, заради което ще бъдат предприети законодателни мерки – там има 9 неефективни малки общински дружества, без приходи и възможности за инвестиции. Те в момента не могат да се консолидират, защото ВиК Пазарджик е в ликвидация от 9 години. МРРБ ще предложи законовото закриване и откриване на ново ВиК.

"Цената на водата като мотив за неучастие в асоциация не е аргумент и КЕВР може да потвърди това. Ако дружеството няма средства за достатъчно инвестиции, то не предоставя качествена услуга. Това е основната причина, поради която търсим консолидация. При един оператор в рамките на област имаме икономия от мащаба", каза министърът.

Тя отчете, че консолидирането все пак става на доброволен принцип – със съгласието на оператора и общинския съвет. Затова МРРБ може единствено да откаже на общините вън от реформата инвестиции с държавни средства и те ще трябва да разчитат на собствени приходи.

Ако водната реформа не приключи до края на тази година, то средствата по ОПОС за води няма да бъдат реализирани, допълни министърът.

От думите й стана ясно, че областите, които първи се консолидираха, ще имат предимство от гледна точка на сроковете при кандидатстване с ВиК проекти.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
5
 
! Отговори
naco преди 8 години
ОТСЕЧЕ,"министър" Лиляна Винеткова!!! Видяхте ли дойде редът и на водата!? Тази "жена" няма СПИРКА!? А,когато стане дума за ЛЕНТИЧКИТЕ,и "УСВОЕНИТЕ" пари от "ПОРЪЧКИТЕ",МЪЛЧИ,МЪЛЧИ,МЪЛЧИ!!! А,ЗАЩО ли???
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лиляно моме,Лиляноооооооооооооо,моме ти,Лиляно моме.........липса на опит,липса на акъл,липса на визия-това е Герб,не че БСп-то са по различни....
12
1
 
4
 
! Отговори
Мнение преди 8 години
Само не разбрах какво гласаят? Да не се канят да дадат водните дружества на концесионери? Мнението ми е, че щом модернизираха мрежите с тези водни цикли е ред вече на нашите, общинските, ВиК дружества да печелят, а не да се дават на разни концесионери, които да печелят на готово.
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе ние европейски граждани ли сме или роби на ЕС които се съобразяват с това на което ЕС му е изгодно Ало българите ние бяхме под робство 500години но не сме били роби НА ПРОТЕСТ Пред наши царе са се прекланяли в Европа НИЕ сме тези които пленихме Балдуин ВДИГНЕТЕ СИ ГЛАВИТЕ
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ОСТАВКА
9
1
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
РЕФОРМАТА В В К ---ПРОДАЖБА НА ВОДНИТЕ РЕСУРСИ В РЬЦЕТЕ НА ФРАНЦУЗИ И ХОЛАНДЦИ-----БЬЛГАРИ СПРЕТЕ ТОВА ЗАЩОТО ЕСЕНТА ИДВА ДАНЬК 4ИСТ ВЬЗДУХ СВЯТ ЩЕ ВИ СЕ ЗАВИЕ ОТ НЕГО
8
1
 
17
 
! Отговори
Oleee преди 8 години
Долна продажна ***!!! За пари сте готови да продадете и майките си!!!
7
2
 
20
 
! Отговори
Поп преди 8 години
След резил на магистрали те , източен ВиК
6
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Баси критерия измислиха - има пари за рушвети, значи е високо качество...
5
1
 
21
 
! Отговори
. преди 8 години
В новият български език, думите "реформа" и "унищожение" са синоними.
4
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дойде ли герб на власт се започва с вдигането на цените. Водата в София била хубава и затова франсетата ще ни дерат с по 5лв за кубик. Ако това се приеме, трябва да се изриват авгиевите обори и то бързо.
3
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 2Ще стане като с лилетките - социално поносима цена на водата кубика 5 лева.
2
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Реформата на ВиК да не стане като здравната реформа
1
2
 
32
 
! Отговори
А.В. преди 8 години
чисто изнудване в герберски рекетьорски стил!!!