Държавата откупи "Авионамс" за 29 млн. лв.

Сделката дава независимост на военната ни авиация
10 май 2016 22:22,
17
Държавата откупи "Авионамс" за 29 млн. лв.
Снимка: архив Булфото

Държавата откупи ремонтния завод "Авионамс" за 28 941 117 лева на публична продан.

Сделката беше направена от "Държавна консолидационна компания" ЕАД. До нея се стигна след като частен съдебен изпълнител обяви за продан акциите в завода на "Хедж инвестмънт България" заради дълг на свързаната с банкера Цветан Василев компания към КТБ. "Хедж" държи 99,9% от капитала на "Авионамс".

Още по темата
Наскоро премиерът Бойко Борисов обяви, че държавата може да си върне авиоремонтния завод "Авионамс" до края на април. "В напреднала фаза сме държавата да си откупи обратно завода", каза Борисов в началото на годината.

"Участието на държавата чрез "Държавна консолидационна компания" ЕАД в публичната продан е знак, че правителството работи за развитието на военнопромишления комплекс, коментира министърът на икономиката Божидар Лукарски, цитиран от "Монитор". Неговото ведомство е принципал на "Държавна консолидационна компания" ЕАД.

Според Лукарски бързото приключване на сделката ще създаде условия за развитие на компанията и подпомагане на сектора. То ще гарантира в определена степен и независимост на българската военна авиация от чужди доставчици по отношение на осъществяването на ремонти на летателна техника.

"Участието на държавата в публичната продан показва, че държавата не само може да привлича чужди инвеститори, а може да бъде и инвеститор, когато това е от значение за запазването на работни места. Участието в сделката е плод на усърдната работа на екипа на министерството и други ангажирани държавни институции", посочи още той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
ха ха преди 7 години
Сега и летателни апарати ако намерят от някъде , за да има работа завода ще е много добре
14
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Chervenite trolcheta sa plyznali Pak rano rano
13
0
 
6
 
! Отговори
ДРОН 123 преди 7 години
Да ви кажа само че освен за ремонти на пилотни самолети .Държавата трябва да прави собствени безмоторни самолети.Ползват се за военни разузнавателни полети и насочване на ракетни цели с многоголяма точност. Освен това помагат при бедствия и големи аварии за следене на обстановката . Така че са приложими и в други области.Знаете ли че - водата на Лондон се засич с ДРОНИ от въздушното пространство.Дрона минава над квартала и отчита водомерите вместо инкасатор !Даните се записват в компа.
12
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По принцип този завод изобщо не трябваше да се приватизира, че да се налага държавата после да си го връща обратно, ама нали ако не беше станало някои хора нямаше да могат да си напълнят джобовете...Единственото положително е, че се върна в правилните ръце.
11
1
 
13
 
! Отговори
ВАЛЬО КАСАБОВ СКАТ преди 7 години
ЕИ ТОВА Е НАЙ-ЯКОТО И СКАНДАЛНО ОБИРАНЕ НА ВСЕКИ ГРАЖДАНИН НА ТАЯ ДЪРЖАВА ОТ ПРОСТАЦИ И РОМИ.. ПРЕДИ 25-26 ГОДИНИ, В НАЧАЛОТО НА ЧАСТНАТА СОБСТВЕНОСТ--ЗА ЕДНА НОЩ --ОТ НАРОДНО -- СТАНА НА ''ЧАСТНО'' !! СЕГА ПЪК --- С ПАРИТЕ НА ХОРАТА СЕ ОТКУПУВА ПАК -- ДАДЕНИТЕ НА ДРУГАРИТЕ В НАЧАЛОТО НА ''ПРЕХОДА'' -- ФАБРИКИ И ФИРМИ ??!! АМА С ПАРИТЕ НА ХОРАТА--ПЕТ ШЕСТ ИЗБРАНИ ДРУГАРИ...ТАКА СЕ ОБИРАТ ПАРИТЕ НА ГРАЖДАНИТЕ ==== СЪВСЕМ ЗАКОННО !!АИ ЧЕСТОТО, ОНОГУНДУРИ ДОЛНИ.
10
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Прокуратурата в Люксембург иска затвор за информатори по аферата "Люкслийкс""А кога в България ще арестуват тези от 24 часа??Кога бе??
9
3
 
28
 
! Отговори
Я ? преди 7 години
Втората вълна на кражбите започва.Един път приватизация.После обратно изкупуване за много пари.Последваща продажба скоро време на половин цена поради нерентабилност.Гласувай народе за своите грабители.
8
0
 
14
 
! Отговори
Валери преди 7 години
как мога да проверя за колко и на кой е продадено от държавата или е секретно?
7
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-вероятно държавата го е продала за 5 милиона а сега си го купува 30 милиона.Тези сделки тип "Кон за кокошка" станаха ежедневие при Боко-тиквата.
6
2
 
13
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Сега и една авиация ако си купим да си имаме най-накрая.
5
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А за колко стотинки го продаде държавата преди да си го откупи?
4
1
 
46
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
Авиоремонтен завод, при това-частен? Построен ей така, от нищото, на гола поляна???Съмнявам се. Това е един от ония заводи, сигурно, които държавата продаваше като "нерентабилни" за по лев парчето, на приближени хора. И сега си го купува обратно за 29 милиона.Далновидна сделка, няма що. Трябва всички тия, дето ни лъгаха, че само търговия и туризъм трябва, както и тия, продавалите за по лев, да висят по уличните лампи, те са една от причините за мизерията ни сега, заедно с измекярите-политици.
3
1
 
29
 
! Отговори
bebok преди 7 години
после пак ще го продадат на "ефективен собственик" после пак ще откупят,пари бол...
2
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ей, тия тиквени крадци не се наядоха.
1
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен. преди 7 години
Дано се не появи Иван Костов да го продаде пак.