Важно е не преписването на матурите, а резултатите!

Бизнесът изобщо не е готов за дуалното обучение
19 май 2016 11:14, Екип на Bloomberg
2
Важно е не преписването на матурите, а резултатите!
Снимка: Reuters

Българският бизнес не е готов да инвестира в дуалното обучение. Към момента това правят 5% от компаниите, заяви Юлиян Петров, председател на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа", в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Най-важният въпрос за образованието е не матурите, а реформата", коментира той. Според него по-голямата част от професиите трябва да се подготвят в професионалното, а не във висшето образование. 

"Държавата, заедно с бизнеса, трябва да прецизира кои специалности и професии да се търсят", каза Петров.

Синдикалистът подчерта, че има преекспонирано напрежение във връзка с провеждането на матурите.

"Винаги е било възможно да се препише. Сега обаче на преден план излизат ниските резултати. Това е големият проблем в образованието", допълни той.

Пазарът на образование е много по-сложен, отколкото си мислим, защото хората не винаги се държат рационално. Това коментира експертът от Институт "Отворено общество" Боян Захариев. По думите му в решението на младите каква специалност да изберат се включват и много други фактори освен доброто заплащане. Според Захариев ролята на тестовете с посочени отговори силно ще намалее през следващите десетилетия.

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 1Забрани няма да помогнат. Трябва първо да се изчистят психозите от главите за родителите/учителите/правителството и от там на сетне всичко ще се оправи. Ние българите сме масово с увредена психика от над 300 години.
1
1
 
5
 
! Отговори
решение преди 7 години
Забрана на чалгата и подмяна на ценностите...