Румъния ни диша прахта по качество на живот

Норвегия е №1 по висок стандарт, твърди световен доклад
29 юли 2016 08:22,
120
Румъния ни диша прахта по качество на живот
Снимка: flickr

България изпреварва част от балканските си съседи по качество на живот, сочи доклад на "Бостън консултинг груп" (BCG), една от водещите световни компании за бизнес стратегии, след направен анализ за 2016 г.

Страната ни надминава Румъния и Турция според точковата система, базирана на 44 различни индекса, сред които брутен вътрешен продукт, безработица, инфлация, инфраструктурата и други.

България има 57,3 точки, а след нея са Румъния (55,9), Сърбия (53,7), Турция (53,1), Албания (50).

Единствено трите балкански страни членки на ЕС - Словения, Гърция и Хърватия, надминават страната ни съответно със 79,3, 62,6 и 61,3 точки.

Според доклада, цитиран от "Труд", най-висок стандарт на живот имат жителите на Норвегия (100 точки), Холандия (95), Финландия (94,9) и Германия (93,6).

Любопитно е, че страните от Вишеградската четворка - Полша, Чехия, Словакия и Унгария, са класирани по-високо от Италия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
4
 
9
 
! Отговори
Спомен преди 7 години
Тоя моабет, как Румъния ни "диша прахта" съм го чувал 1988 г.! Тогава се говореше, кои държави от соц. блока са най-добре, та се изреждаха ГДР (германците винаги са били много добре), Полша, Унгария, Чехословакия, Сърбия, България и най-накрая Румъния. Утешаваха ни с предпоследното място;))) Вижте, ние тогава смятахме държавата си за райско място;))) Можете да си представите, какво са били останалите страни. Тъй, че класацията на т. нар. "Бостън груп" не ме изненадва, поръчка е на ГЕРБ, понеже Тиквата отива да почива на морето и да топне в него потни банкянски ***. Важното е представата - д
22
5
 
3
 
! Отговори
ПБ преди 7 години
До Родолюбецщо не остана там
21
3
 
3
 
! Отговори
Гражданин преди 7 години
До РодолюбецА на твойте любими депесари кой им диша прахта?
20
6
 
14
 
! Отговори
Родолюбец преди 7 години
Напълно съм съгласен, че румънските управляващи дишат прахта по качество на живот на българоубийците от ГРОБ!Глупав и зомбиран народ = пропаднала държава!
19
4
 
20
 
! Отговори
Родолюбец преди 7 години
Ако това проучване е направено по поръчка на българоубийците от ГРОБ, може и да сме по-добре от румънците.Наскоро пътувах два пъти до Румъния, ходих до Букурещ, Яш, Васлуй, обиколих почти цялата източна част на страната. Мога да кажа, че стандартът на румънците е многократно по-висок от нашия, икономиката им работи, инфраструктурата е далеч по-добра от нашата, там ври и кипи от живот, селата им са пълни с деца и млади хора, почти всяка втора къща е ново строителство и т.н. Разликата е огромна!
18
5
 
18
 
! Отговори
Яснооо преди 7 години
В България допитването се е водило около Народното събрание! То така може и Норвегия да задминем!
17
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По качество на живот Словения за мен е най-напред в ЕС.Дори Швейцария по мнго неща и отстъпва.Хърватска е почти като БГ.Дори по зле.Незная по какви критерии са ги избирали страните но нашия хал сравим с Турция не вярвам че е по-добър.Обиколил съм почти целия свят но в Гърция не съм ходил и съм се зарекъл да не ходя.Просто гръцката надменост преди 10-15 години ме отврати.Сега да се сърдят на себе си
16
1
 
19
 
! Отговори
Ихаа преди 7 години
Ако някой се чувства кофти, и не живее добре, прочита тази статия и му се оправя настроението! Ха ха! Дето се вика: аз на очите си ли да вярвам, или на някакви доклади!?
15
0
 
28
 
! Отговори
Homer преди 7 години
Матрял за овците....
14
1
 
22
 
! Отговори
Вин преди 7 години
Сещам се за един текст на клуб НЛО.Този цветен сън ми бе разказан от портиера на Българската федерация по футбол
13
1
 
27
 
! Отговори
българина преди 7 години
Норвегия не са и не искат да са член на ЕС, първа причина да са най богати и второ от всичките им природни богатства газ и нефт процент от продажбата отива в пенсионни фондове. А тук приходите от всички концесии са 45млн годишно средно 1.5%! В Румъния средно е 30%. Докато не изберем патриоти и националисти не искам никой да ми се оплаква че бил беден, българина гласува за да бъде бъде, герб са група за елиминация на републиката България
12
1
 
24
 
! Отговори
пенсионер преди 7 години
след тази статия се нахраних духовно и спокоен лягам да спя
11
0
 
34
 
! Отговори
Хейтър Тролев преди 7 години
Като видях кой е направил изследването съм сигурен че в Румъния са публикували подобно проучване,но в него ние сме назад с 2 точки. Поръчкови истории.
10
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И един мармот завива шоколада в станиол.Преди години в далечната 2006 бяхме командировка с един румънец тогава средната заплата тука беше около 500 лв за инженерите и не е мръднала много от тогава. Той недоволстваше от заплатата си. Разговорих ме се за цени на стоките и услугите, оказаха се малко по- завишени от наще с около 1%, опряхме до заплатата. В един бранш сме сходни позиции и той ми показа фиша си 900 евро без добавки и т.н. Аз на 400 лв. Досрамя ме от наще бизнесмени и казах 400 евро
9
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От любопитно прочетох статията и съм изумен от огромната разлика, с която Румъния ни диша прахта - цели 1.4 точки. Само че тия от Бостън бла бла от къде са взели тези данни така и не става ясно. Ние сме най-зле на балканите. Албанци и черногорци са по-добре от нас. Румъния не можем да я стигнем, а Гърция е на светлинни години.
8
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
даже и за имената на тия с високото качество на живот се сещаме...
7
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вишеградската четворка явно са по-големи гъзари от италианците и балканците
6
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Боже Господи,то бива простотии ама чак толкова и то на ранина ми идват в повече
5
2
 
29
 
! Отговори
??? преди 7 години
Брейййййййййййййййййййййййййййййй!
4
0
 
37
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 7 години
А аз като Ви казвах,не ми вярвахте

Спонсорирани публикации