БСП грабнала 5% от ГЕРБ, грабнала и по-"женския" вот

ГЕРБ пък обрала вота на младите до 30 г., на периферията на десните
152
БСП грабнала 5% от ГЕРБ, грабнала и по-"женския" вот
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

5% от избирателите са минали от ГЕРБ към БСП на тези избори. Това са около 150 хиляди гласа, показват данните от изследването екзит пол, направено по поръчка на "Галъп интернешънъл".

ГЕРБ пък е спечелила доверието най-вече на младите. В групата на 18 - 30-годишните ГЕРБ има една трета от гласовете, а БСП – 15%. Десетина процента има ДПС.

Още по темата

По традиция, вотът за ГЕРБ напомня генералната структура на вота, а вотът за БСП е изнесен към по-възрастните. Това е и една от причините електоратът на БСП да изглежда по-"женски", което е традиционно за по-възрастните електорати.

Другата причина може би е самата лидерка на БСП Корнелия Нинова, която заложи на този специфичен акцент по оста мъже-жени.

87% от гласувалите, които твърдят, че на изборите през 2014 г. са гласували за БСП - и сега са гласували за БСП.

При ГЕРБ този дял е около 76%. Така БСП остава формацията с по-предвидим електорат, а ГЕРБ – с повече периферия.

В същото време явно отново става модно да се назовава БСП – например, поне 900 хиляди души казват, че през 2014 са гласували за БСП, а тогава всъщност гласуваха 500 хиляди. Това означава, че за стотици хиляди БСП отново е станало престижно.

При ГЕРБ също има такава "престижна" добавка – в рамките на около 200 хиляди души.

48% от гласувалите на втория тур за Румен Радев предпочетоха БСП. Това потвърждава факта, че подкрепата за Радев не се е пренесла автоматично към БСП, а е била много по-широка.

75% от гласувалите на втория тур за Цачева гласуваха за ГЕРБ. 

С "Не подкрепям никого" са гласували по-скоро млади избиратели.

Гласувалите в България турци твърдят, че са гласували в съотношение близо 3 към 1 в полза на ДПС в сравнение с ДОСТ. Сред ромите пък побеждава ГЕРБ.

Вотът за "Да, България" прави тази формация да изглежда трета сила в София.

"Най-образованият" вот е именно този за "Да, България" – 77% от гласувалите за тази партия са висшисти при средно гласували 41% висшисти.

Сред групата на висшистите "Да, България" е четвърта сила – след двете големи и "Обединените патриоти".

"Да, България" е и трета политическа сила в София. Близо след нея е "Нова република".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
7
 
15
 
! Отговори
:) преди 7 години
"Сред ромите пък побеждава ГЕРБ."Толкова за тези избори. Машината на Цецо Ушето работи на пълни обороти. Взимаме кредите, крадем ги, свалят ни, но с част от откраднотото се връщаме на власт. Това е формулата ГРОБ... за България!
78
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 87 след Радев бсп намаляват на половина
77
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен без дпс няма власт за бсп това е положението а с дпс няма електорат за бсп по сигурно от това няма така 4е Бойко за винаги
76
0
 
7
 
! Отговори
do not fool yourself преди 7 години
nishto novo pod slynceto zaplati zamrazeni do umirachka- mutrenski firmi4ki sys smeshnici koito neznaqt 2+2 kolko e ama sa shevove nekvi i pyrdene do spukvane na gashtite pluskane pardene i sranie i te taka dokato ne dadem fira do posledniq
75
1
 
5
 
! Отговори
kacata s med преди 7 години
old ry4i4kata i vinetuu- moshten otpor sreshtu criminall subjects
74
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бойко сега и за ВИНАГИ
73
1
 
14
 
! Отговори
само да питам преди 7 години
Летище София на кой ще го дадът ?-на концесия за 50гМагистралите на кой ще ги дадът ? -на концесия за 50гКолко милиарда за саниране ще се дадът и на кой ?
72
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Най-образованият" вот е именно този за "Да, България" 77% от гласувалите за тази партия са висшисти при средно гласували 41% висшисти.Това категорично не е вярно, най-образованият вот е на БСП, 1% от тях са прочели "Капиталът", а останалите 99% са чували за него от този 1% а от 25 години този 1% им показва и на практика как се прави Капиталът, което автоматично прави 100% висшисти в БСП. Освен това електоратът на БСП е и най-умният, единствени те откриха че за всичко е виновна демокрацията.
71
1
 
5
 
! Отговори
Dublin преди 7 години
Cestito na vsicki Bulgari...Romovete PAK reshiha i za VAS...:((
70
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е добре де. Нали този на фотото подаде оставка щото не му хареса че Радев стана президент а Цачева изд.уха ! Сега нещо по различноли е! Нали Радев е президент а той ще е министър!? Защо беше таза патаклама? Или трябваше да похарчат милиони народна пара за нови избори? Ето това нещо немога да го разбера. А и кои бяха тези които гласуваха за сърдития селянжърин? Това пък въобще немога да си го обясня. А пък тези които гласуваха за децата на комунистите пък изобщо немога да си ги обясня.
69
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Сред ромите пък побеждава ГЕРБ."-=-=-=-Знае се къде се купуват гласове и кой побеждава там.
68
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бойко, честита победа на изборите! Айде сега управлявай!
67
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименДо Анонимен 63 и да се видим на есен какво БСП- губи ОТНОВО и така ще се гледаме гледаме а БСП ще Губи и ГУБИне бъди толкова сигурен
66
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бо,*** при Бо,*** отива Особено ако е Кармъзъ цвят
65
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поздравявам герберите за чудесната компания в която са със ромите .гербер : ром , ром : гербер ...лика -прилика
64
0
 
12
 
! Отговори
Хм... преди 7 години
В интернет има информация колко струват два пъти предсрочни избори, предизвикани, знаете от кого. Десетки милиони за задоволяването на огромното его на един човек. Хайде сега познайте кой е плащал и продължава да плаща масрафа. И после "нямало пари". Поне да бяха намалени депутатите наполовина, даже и 120 са много за 6-милионна България. В 17-милионна Холандия си имат сАмо 150 депутати.
63
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 63 и да се видим на есен какво БСП- губи ОТНОВО и така ще се гледаме гледаме а БСП ще Губи и ГУБИ
62
0
 
1
 
! Отговори
4ep black преди 7 години
Hoiko pile shareno deMbelo turi si va- turi si par4eto do parcheto na 1 negar for example-- ok a sega vidq li razlikata??? ei takyv si i v politikata i vyobshte sys si4ko koeto se dokosnesh
61
3
 
8
 
! Отговори
Доволен преди 7 години
Лежа си доволен под магнолиите и *** на воля
60
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
" Сред ромите пък побеждава ГЕРБ...." ....Ха-хаха-ха , ромите са вожда и господин Цветан Цветанов така е смазал машината за купуване на гласовете на братята че не знам кога ще бъде съден и да го видя в пандела, където му е мястото .