БСП грабнала 5% от ГЕРБ, грабнала и по-"женския" вот

ГЕРБ пък обрала вота на младите до 30 г., на периферията на десните
152
БСП грабнала 5% от ГЕРБ, грабнала и по-"женския" вот
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

5% от избирателите са минали от ГЕРБ към БСП на тези избори. Това са около 150 хиляди гласа, показват данните от изследването екзит пол, направено по поръчка на "Галъп интернешънъл".

ГЕРБ пък е спечелила доверието най-вече на младите. В групата на 18 - 30-годишните ГЕРБ има една трета от гласовете, а БСП – 15%. Десетина процента има ДПС.

Още по темата

По традиция, вотът за ГЕРБ напомня генералната структура на вота, а вотът за БСП е изнесен към по-възрастните. Това е и една от причините електоратът на БСП да изглежда по-"женски", което е традиционно за по-възрастните електорати.

Другата причина може би е самата лидерка на БСП Корнелия Нинова, която заложи на този специфичен акцент по оста мъже-жени.

87% от гласувалите, които твърдят, че на изборите през 2014 г. са гласували за БСП - и сега са гласували за БСП.

При ГЕРБ този дял е около 76%. Така БСП остава формацията с по-предвидим електорат, а ГЕРБ – с повече периферия.

В същото време явно отново става модно да се назовава БСП – например, поне 900 хиляди души казват, че през 2014 са гласували за БСП, а тогава всъщност гласуваха 500 хиляди. Това означава, че за стотици хиляди БСП отново е станало престижно.

При ГЕРБ също има такава "престижна" добавка – в рамките на около 200 хиляди души.

48% от гласувалите на втория тур за Румен Радев предпочетоха БСП. Това потвърждава факта, че подкрепата за Радев не се е пренесла автоматично към БСП, а е била много по-широка.

75% от гласувалите на втория тур за Цачева гласуваха за ГЕРБ. 

С "Не подкрепям никого" са гласували по-скоро млади избиратели.

Гласувалите в България турци твърдят, че са гласували в съотношение близо 3 към 1 в полза на ДПС в сравнение с ДОСТ. Сред ромите пък побеждава ГЕРБ.

Вотът за "Да, България" прави тази формация да изглежда трета сила в София.

"Най-образованият" вот е именно този за "Да, България" – 77% от гласувалите за тази партия са висшисти при средно гласували 41% висшисти.

Сред групата на висшистите "Да, България" е четвърта сила – след двете големи и "Обединените патриоти".

"Да, България" е и трета политическа сила в София. Близо след нея е "Нова република".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
2
 
1
 
! Отговори
wanted преди 7 години
wanted the face above
58
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 57 това някаква ези4еска магия ли е в култа свидетелите на Вова -въпроса затворен- DDD
57
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Сред ромите пък побеждава ГЕРБ" - това единствено важно изречение е смотано някъде по средата на дългия анализ, пък то трябва да е водещо, защото обяснява тази изборна победа.
56
2
 
1
 
! Отговори
Някой преди 7 години
До КЗЛ"КРИМНАШ" - да това го знаем. Продължавай да гладуваш. И запомни че нямаш право на избор. Всъщност нямаш право на нищо.
55
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До на всеки километърще видим наесен на новите избори, ще видиииим....
54
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бойко, как ще съставиш сега правителство сега, с кого? Как това правителство с Марешки и Симеонов ще изкара цял мандат при тази тежка ситуация в България? Или пак ще има оставка след няколко месеца? Ама нали знаеш - веднъж стомна за вода, две пъти, на третия път стомната се счупила...
53
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Времето наистина е разделно, както във вътрешен, така и във външен план. Структурата на икономиката ни е отчайваща, индустриалният сектор е мижав. Не трябва да забравяме, че чуждите инвестиции са нож с две остриета, понеже ни поставят в зависимо положение. Няма икономически сектор, който да е в изправност.Как Бойко ще се справи с тези вътрешни проблеми, при положение, че от 2009 насам е на власт.
52
2
 
17
 
! Отговори
ПАРТИЯ = МАФИЯ преди 7 години
Избирателната активност не е 50%, лъжат !!!!! Около 30% е !!!! Това народно събрание е нелегитимно !!!! Политическата мафия се самонастани в парламента чрез манипулация и измама ! Народе, вдигай се, иначе умираме в мизерията !!!!!
51
0
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Някакви % прелетели от десния в левия джоб. Най-същественото че се възпроизвежда статуквото т.е. краденето и корупцията остават минава незабелязано от навалицата! Което обаче пряко закотвя държавата на дъното на всякакви анти класации!
50
5
 
2
 
! Отговори
на всеки километър преди 7 години
Бойко бие БСП губи и така до края на света
49
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименДо Анонимен41 то Крим да не ти е порта та да го затвориш верно то и на капитулацията си от брест литовск викате-- излизане в московската------Крим е руски! Въпросът е затоврен! Продължавай да цвилиш!
48
4
 
1
 
! Отговори
КЗЛ преди 7 години
До АнонименИ 5 % да бяха гласували, изборите пак щаха да са редовни.Важното е да се плюе и омаскарява,
47
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нещо хич ме се радват в ГЕРБ, усмивките им едни такива насила, насила а Бойко изглежда доста мрачен, що така? Айде да си наредат правителството с Марешки и да управляват, нали спечелиха, с малко, но завинаги!
46
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 49 щото на Герб им стана ску4на и рутина работа да бият Бсп за туй
45
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тройна коалиция ГЕРБ+ДПС+Воля или ГЕРБ+ОП+Воля.
44
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен41 то Крим да не ти е порта та да го затвориш верно то и на капитулацията си от брест литовск викате-- излизане в московската
43
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо няма радост в лагера на ГЕРБ, защо не чувам бомбастичните изявления в стил Бойко Борисов как са били БСП и как винаги ще ги бият? Да не би баце да е изненадан нещо от резултата, нещо мяй никой няма мерак да управлява сега.
42
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако Тиквата направи кабинет, представям си какъв венорез ще настане на Позитано :)
41
1
 
5
 
! Отговори
До 35 преди 7 години
Адекватни, интелигентни? Умни и красиви? Като сте такива, как пък не сметнахте колко е две и две? Сега щяхте да имате минимум 10%.Но по-добре, че се случи това, защото част от вашите представители в предишното правителство сътвориха безумия в някои министерства.
40
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НА ВЧЕРАШНИТЕ ИЗБОРИ СТАНАХМЕ СВИДЕТЕЛИ НА ГРАНДИОЗНА ИЗМАМА И ФАЛШИФИКАЦИЯ ,СЛЕД КАТО ДО 18,30 ЧАСА БЯХА ГЛАСУВАЛИ 31,71 % И ИЗВЕДНЪЖ САМО ЗА ЧАС И ПОЛОВИНА (ГЛАСУВАЛИТЕ ) СТАНАХА 53 % И ХОП ГРАНИЦАТА ОТ 50+1 % Е (МИНАТА) И ИЗБОРИТЕ СА (РЕДОВНИ) ТЕ ТАКА НИ ЛЪЖАТ НА ВСИЧКИ ИЗБОРИ И ТЕ ТАКА ВСЕ ЕДНИ И СЪЩИ КРАДЦИ И ПРОДАЖНИЦИ СА НА ВЛАСТ ВЕЧЕ 28 Г .А БЪЛГАРИЯ И НАРОДА ПРОДЪЛЖАВАМЕ ДА ЗАТЪВАМЕ ВСЕ ПО НАДОЛУ В ТИНЯТА.