Озаптяват нарушителите на пътя със скъпа "Гражданска"

Системата ще черпи данни от КАТ и гаранционния фонд
Обновена: 23 апр 2017 21:20 | 23 апр 2017 21:13,
82
Озаптяват нарушителите на пътя със скъпа "Гражданска"
Снимка: архив, Булфото

България е на първо място по смърт на пътя в Евросъюза. Заедно с другите превантивни мерки, най-накрая към финал върви и идеята за поощряване на изрядните шофьори. Вече е нает консултант, който да изготви методика да изграждане на системата.

"Това един водач колко нарушения прави, участва ли в ПТП и според размера на щетите, ще се изчислява размерът на гражданската, за някои бонус ще има, по-евтина ще им стане, за други нарушители ще се увеличи като размер", обяснява шефът на КАТ Бойко Рановски пред bTV.

При сключването на полица системата ще черпи данни на шофьора от КАТ и от гаранционния фонд. Така полицата може да струва в пъти по-скъпо за нарушителите.

"Това е много полезно, тъй като ако някой може да се размине от плащане на глоба, ако той обаче участва в ПТП, неговата застраховка значително ще скочи, това цели да намали катастрофите и да озапти пътните хулигани", отбелязва Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите в катастрофи.

Шофьорите одобряват идеята. Очаква се системата да влезе в сила до края на годината. Тя вече се прилага в повечето европейски държави, като има превантивен и дисциплиниращ ефект.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
става въпрос за гражданска отговорност която е задължителна.щом застраховката ще се влияе от качествата на водача тя трябва да бъде правена на водача а не на автомобила което е правилно но неизгодно за застрахователите.аз може да притежавам пет превозни средства но мога до управлявам само едно в даден момент от което следва че ще ми е нужна една застраховка.нека милите застрахователи щом са толкова принципни да променят и това.те си имат добро лоби в парламента.
66
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Собственикът на колата не е част от колата, а застраховката е за колата, а не за собственикът на колата или шофьора, каквото и да означава това. Няма нормална човешка логика, по която размера на застраховката ГО за колата, да се влияе от това, дали собственикът на колата има или няма нарушения, ПТП-та, изплатени щети и т.н.
65
0
 
1
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
Въпросът е такава система дали ще прави разлика между участвал в ПТП и причинител на ПТП? Защото ако само заради това, че някой си е спал докато е карал и се е забил в теб и накрая ти вдигат Гражданската (като се добави и факта, че в повечето случай като си потърпевш ти си плащаш ремонта защото застрахователя ти дава едни кирливи 100-150 лева), а накрая ти ще трябва допълнително да даваш още за ПТП в което ти не си виновния?Това мисля е смислен въпрос?
64
0
 
0
 
! Отговори
naco преди 6 години
Разбера се! А,иначе от КЪДЕ пари за ПЕНСИИ,няма да си дадем ПАРИТЕ от КОРУПЦИЯТА де?! НАРОДЕ???? Време е за ИЗБОРИ! НАРОДЕ????
63
0
 
4
 
! Отговори
До NoName преди 6 години
Едва ли има нормален шофьор, който да одобрява поскъпването на застраховка ГО. В случая пак ни излизат с познатия номер: "хората така искали", когато прокарват някоя тесла. Фандъкова, най-често използва тази лъжа при теслите в София, но явно и други са се научили.
62
2
 
1
 
! Отговори
До художника преди 6 години
Точно така, застраховката е на колата независимо кой я шофира в момента Х, или Y. Като например Y извърши нарушение се регистрира и следващата година този който е сключил застраховката, a това може да е човекът Z, то той ще плаща следващата година повече и ще си помисли дали да разрешава на Y да върти километри. Или пък да накара Y да поеме застрахователния договор. Така е например в Германия
61
3
 
0
 
! Отговори
Пиги преди 6 години
трябва 200лв винетка, 400 лв- ГО, 400 лв -парно - матряла тва заслужава!
60
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Застраховката се прави на човека, а не на автомобила и готово. Или някак да ги комбинират - ако колата е на твое име, а ти имаш нарушения - по-скъпа ГО.
59
2
 
5
 
! Отговори
Ст преди 6 години
Живея в Шотландия, тук е така и системата е справедлива към всички. Ако си нов шофьор, ако правиш нарушения, ако си опасен участник в движението - плащаш повече. Колкото повече години без нарушения натрупваш, толкова по-малко плащаш. Така всеки си избира заслужава ли си да се направиш на готин и да караш със 100 км/ч из града и после да плащаш по 2000 паунда на година застраховка (може и на кола струваща 500) или да си караш нормално и всяка година да ти бъркат по-малко в джоба.
58
2
 
5
 
! Отговори
художника преди 6 години
Застраховката не може да се прави на шофьора, защото ако в едно семейство има 3-*** шофьори, а разполагат с една кола ще трябва да плашат тройно за едно и също нещо.Плюс това има хора с книжки, които нямат автомобил, каква застраховка ще му направиш на такъв? С винетката пък е обратното. Имам две коли, едната за града, а другата с винетка. Ако тази с винетката се развали, аз не мога да карам другата защото винетката е на развалената.
57
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тия пак почнаха да си чешат езиците - единствения ефект ще е ОТНОВО по-скъпа гражданска за всички. Другото дето се "опитват" да го въвеждат от не знам колко години е за пушилка както обикновенно
56
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"...според размера на щетите, ще се изчислява размерът на гражданската ..... обяснява шефът на КАТ Бойко Рановски пред bTV."Не е работа на КАТ да определя застрахователната политика в България. По-добре КАТ да започне да си върши работата, която закона изисква КАТ да я върши, а не да се врат там, където не им е работата. КАТ трябва да изпълнява закона, а не да го пише!
55
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато застраховката не стане за шофьора, а не за автомобила, подобни предложения нямат смисъл. В България колите се шофират от различни шофьори и често сменят собствениците си, което обезмисля подобна идея. разбира се винаги ще се намерят мaзoхисти, които се радват, щом трябва да плащат повече.
54
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В някакъв вид тази система действа и сега, особено за Каско, въпреки че противоречи на логиката. По принцип застрахователя, при който си бил една година ти предлага най-евтината застраховка за следващата година, като същият този застраховател има данни за щетите, които са изплащани от самия него и може да намали или увеличи заради това сумата на застраховката. Ако отидеш при друг застраховател, ще платиш повече, без другия да знае имаш ли или нямаш щети от предишната година.
53
2
 
6
 
! Отговори
еди кой си преди 6 години
Застраховката трябва да се прави на шофьора. Единствено това ще подейства. Ако нямаш застраховка на свое име - нямаш право да шофираш. Ако имаш нарушения - ще плащаш повече, понеже си рисков шофьор и т.н. Това което го обмислят е пълна глупост, понеже застраховката се прави на автомобила и с нея може да го кара всеки - дъгъв и недъгъв
52
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 60 moreliniСамо пропусна да споменеш, че примерно в САЩ не се интересуват дали си бил виновен или не. Участвал ли си в ПТП, без значение, че не си виновен, застраховката ти скача.
51
4
 
3
 
! Отговори
Американ преди 6 години
Най-после тези шебеци - българските шофьори - ще бъдат вкарани в еволюционния път на човека.. Браво, колкото по-скъпо, толкова по-ефективно!
50
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цялата работа е да се напълнят гушите на застрахователите.Наскоро гледах паркинга по време на някакво събрание на Бул Инс - само X5, X6, GLS и прочее. Да ги ужали човек!Абсурдът е, че няма никаква реална система за следене и отчитане на нарушенията. Единствено се отчита ПРЕВИШЕНА скорост, която по статистики на КАТ е причина за 0.2% от ПТП.Няма средства за следене на НЕСЪОБРАЗЕНА скорост (основна причина за ПТП), което може и да е шок за некадърните шофьори, но е различна от ПРЕВИШЕНАТА.
49
3
 
1
 
! Отговори
morelini преди 6 години
До 47ми...в случая сестра ти ще плати каквото трябва и следващият път ще помислиш дали да и я дадеш....
48
5
 
4
 
! Отговори
morelini преди 6 години
Това правило се практикува в Европа от десетки години....открихме Америка.Пример..ако застраховката ти е да речем 400 евро,при участие в ПТП скача на около 800 евро.Ако продължаваш да си играеш с живота на хората...следващият път ще е около 1500евро...