Не искам да пия бирата от времето на баща ми!

Или германски поглед към родните крафт бири
173

Снимка: Димитър Станишев

Как изглежда българският пазар за крафт бира през погледа на германски посетители? Впечатленията си познавачите Рюдигер Руос, дългогодишен консултант в индустрията за напитки в Германия и ценителят на пивото Гунтер Ени описват в статия от пет страници, която ще бъде публикувана в специализираното списание за напитки "Getränkefachgrosshandel" през август. Акценти от нея бяха предоставени ексклузивно на Dnes.bg от Димитър Станишев, докторант в "Стопанско управление" в ЮЗУ, Благоевград, който е организирал посещението им у нас.

С истории на и за бирата България все още не е толкова известна. Страната е позната предимно със своите вина. Консумацията на бира в България се дължи основно на големите производители, които са част от семействата на световни гиганти в този бранш.

Крафт бирите в България обаче печелят все повече почитатели. Трите посетени производители на крафт бира имат една обща черта. Те са с успешен бизнес в други браншове и така създават необходимия капитал, за да финансират хобито си за производство на собствена бира. Те са новодошли от други сфери, като търговията с автомобили, хуманитарните науки и строителството и ще поставят нови акценти - ще променят бирения бранш и ще привлекат немалко ценители на ракията и виното към насладата от бирата.

Разговорите с търговци и производители на напитки показват, че в България бирата се превръща в истинска алтернатива на виното и ракията. В почти всички магазини за напитки срещу респектиращи цени се предлагат познати брандове от различни страни като Белгия (Chimay), САЩ (Sierra Nevada) и Германия (Braufactum, Radeberger, Hacker-Pschorr, Schöfferhofer, Krombacher, Schneider Weisse и др.).

В повечето случаи те дори са на най-предно място на витрините. Според познавачи на сцената за крафт бира в България, в момента тук работят общо 11 производители на крафт бира, като броят им се очаква да стане 15 към края на годината.

"Революция в бирена чаша"

През последните години в България се е развил един висококачествен пазар за крафт бира. Макар и да расте с едноцифрени темпове, той често бива окачествен като "революция в бирена чаша". Началото му в повечето случаи следва една тривиална формула: От домашното пивоварство, произлизащо като хоби или експеримент, към създаването на една "мини пивоварна" и производството на крафт бира, която може да засенчи много ентусиасти, т.нар. "Gypsy Brewer". Преди да се срещнем с конкретни производители, се огледахме в някои специализирани магазини.

На 70 кв.м. в близост до ул. "Шишман" в София намираме един огромен избор от различни международни брандове. Това, по думите на консултант-продавача, се обуславя и от големия брой туристи в София. Виждаме обаче и много етикети на кирилица, което според дизайна и опаковката им подсказва тяхната принадлежност към кръга на крафт бирите.

Такава, например, е "Ромбус", която е поставена на височината на "баварското пивоварно изкуство". "Ромбус" посещаваме и в Пазарджик. Баща и син Темелко и Стойчо Пампови, един хармоничен екип, ни представят една нова и оборудвана с най-модерни технологии пивоварна. Подовата настилка е изключително висококачествена, а голяма част от операциите се извършват ръчно. Един от моделите за Стойчо е "Хайнекен": "Би ми било достатъчно да притежавам 1 процент от тази компания".

Уговаряме си среща в магазина за напитки "1001 Бири" в близост до НДК с Алекс Герджев – лингвист и собственик на "Диво Пиво". В непринудена атмосфера дегустираме различни вкусове на неговите крафт бири. Вкусовите нюанси са отлични. Впечатлява и дизайнът на бутилките. Съчетанието от преподаване на чужди езици и развиването на много добре приет от ценителите бранд впечатлява. Сред клиентите му са ресторанти, пъбове, барове и магазини за напитки.

Димитър Георгиев и Божидар Александров – собствениците на пивоварна "Blek Pine" създават асортимент от до 23 сорта с богата палитра от вкусови нюанси. Дизайнът и мотивите на техните етикети впечатляват. Формите и комбинацията от цветове придават собствена и лесно разпознаваема идентичност на продуктите им. Редовните събития в пивоварната им също допринасят към разгръщането на пивоварната. Особено важна обаче е лоялността на клиентите. И двамата вярват в тренда към налагането на различни вкусови нюанси в бъдеще.

Биреният блог на Чавдар Петров (http://beer2beer.org/) е най-познатият в България. Чавдар е прототипът на посредника между големите пивоварни и движението на крафт бирите. Умело той свързва тези два свята.

Занаят срещу индустрия

Кратката ни визита в три пивоварни за крафт бира и два специализирани магазина за напитки няма как да бъде представителна извадка. Светът на крафт бирите е твърде фрагментиран. Разговорите ни обаче показват, че занаятът за правене на бира намира отворени към новостите клиенти с изненадващо нови резултати. Този бранш не само следва наложени трендове. Той предлага една качествена и трайна контра на стандартните продукти. Или както се казва: "Не искам да пия бирата от времето на баща ми".

За авторите:

Рюдигер Руос: Дългогодишен консултант в индустрията за напитки в Германия, предприемач и инициатор на престижните форуми за браншови срещи като "Sommertage der Getränkewirtschaft", "Bündner Runde" и "World Beer & Drinks Forum".

Гунтер Ени: Ценител на бирата, консултант в сферата на книгоиздаването, бивш управляващ съдружник на издателство "K. Thienemann", Щутгарт.

Организация и програма: Димитър Станишев, абсолвент на "LMU", Мюнхен, 2010-2014 консултант в мюнхенската ПР агенция "PR Partner", автор на книга за налагане на български продукти в Германия, докторант в "Стопанско управление" в ЮЗУ, Благоевград.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
2
 
15
 
! Отговори
bb преди 6 години
Българската бира е превърната в пикня от мултинационалните гиганти.
74
3
 
6
 
! Отговори
клин клин избива преди 6 години
До АнонименПийте домашнярка ракия и сутрин бира за изтрезвително!
73
2
 
3
 
! Отговори
ШВАБА преди 6 години
До СтрахилНай-хубава е FREIBIER - безплатната, защото навсякъде по света е с една и съща цена!
72
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аре стига с тия бири, бе. Отваряйте домашнярката, че уикенда да отбележим.
71
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От 66 - Говоря за бутилка вино. Кога някой е ползвал "бутилка бира" в този контекст ....
70
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 73Бай Иване, столично го има даже в моето село бре. Кви простотии пишеш? И все пак Стела Артоас си е най-добрата наша бира по лиценз.
69
6
 
3
 
! Отговори
Бай Иван преди 6 години
Бира, само от стъкло и българска, от всякакви други разновидности (кенове, кегове, пластмасови разфасовки, вносни и т.н.) ме боли глава. Предполагам че и чешката която я има в България е наблъскана с консерванти. Може би ако си я вземеш от Прага ще е по-хубава. Лично мнение.ПС: В момента съм фен на Столично, но извън София се намира трудно.
68
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
от 71 до 70
67
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 65 Кой не ти вярва,бре, приятел? Аз говоря на един тук, който спомена че имало 10 % алкохол болярката при бай Тошово време. Смятай къде е наркомана! Аз затова "кипнах".
66
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От, но 65, аз не говоря за България. Просто много не вярват, че има и такива бири. Не съм запознат с родна бира, с подобни показатели, въпреки, че би била много успешна, защото опиянява много бързо (и затова се пие от основни хора на по 16-20 години).
65
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 66 От българските бири - Стела Артоа ...задължително в бутилка! Не е скъпа 1.40 лева!
64
12
 
8
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Какта писа един колега по долу домашното вино и ракия са си експерименти на начинаещи алхимици.Много рядко се срещат майстори които умеят този занаятА за бирата.Какво хвалите бай Тошовата бира.Имаше светло пиво с парцали(непастьоризирано) и Специално(пастьоризирано).Всички купуваха светло не защото беше супер а беше по ефтинко с 10ст.Светлото беше БЕЗ етикети така че откъде сте знаели какво пиете незнам.
63
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
61 - Ок, тогава минорепоръчай най-добрата бутилка, която ти е харесала на теб ?
62
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 62 Стига увъртай....кога е имало у нас бира прехвърляща повече от 6%? Оня *** ми разправя 2 часа тук, че имало търновска бира 10 %. Ти ли си?
61
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както казах, бялото вино е само за ценители, т.е. не е за всеки. Бирата също. Преди 1989 имаше примерно Столично и Светло пиво, като Светлото пиво беше най-евтината бира - 33 стотинки. От Столичното ме болеше глава - имаше добавен спирт, а Светлото пиво си беше елексир. Имаше там зелени и кафяви бутилки и т.н., но хайде да не задълбочавам.
60
0
 
6
 
! Отговори
до 59 преди 6 години
Коя бира е била по-добра ? Тази в зелено или кафяво шише. Много добре си спомням как се ровеше по касите и се гледаха шишетата да няма *** и парцали в нея. А когато имаше събиране вкъщи всеки с претенциите си: На мен в кафяво шише, на мен в зелено че е по-добра и т.н.
59
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всъщност хора, има и бири, стигащи до 14%, просто не са много популярни. Проблемът е, че каквото да слагат в бирата, е трудно да замаскират добре алкохолния и вкус.
58
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 60 Пил съм всякакво вино от всички краища на България и бяло и червено и мога да ти кажа, че и бялото вино сега и червеното ДОМАШНО ИЗСТУДЕНО КАЧЕСТВЕНО не бих ги заменил за нищо на света за друго питие! Това са ЕЛЕКСИРИ!
57
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
53 - За бялото и червено вино:Това само показва колко изтънчен и развит вкус имаш. Кажи ми, колко вида вино, от колко региона и какви сортове и кои години си пил, поднесени с какво, че да правиш подобни изназвания ?
56
1
 
9
 
! Отговори
Истината преди 6 години
Преди 89 масовата бира в България беше доста по-добра. Въпреки това няма как да бъде сравнявана с чешка, немска, белгийска и т.н. И няма как да бъде сравнявана, защото цената е драстично различна.Сега избягвам да пия произведени в БГ "бири", защото са тотална химия и за нищо не стават.