Не искам да пия бирата от времето на баща ми!

Или германски поглед към родните крафт бири
173

Снимка: Димитър Станишев

Как изглежда българският пазар за крафт бира през погледа на германски посетители? Впечатленията си познавачите Рюдигер Руос, дългогодишен консултант в индустрията за напитки в Германия и ценителят на пивото Гунтер Ени описват в статия от пет страници, която ще бъде публикувана в специализираното списание за напитки "Getränkefachgrosshandel" през август. Акценти от нея бяха предоставени ексклузивно на Dnes.bg от Димитър Станишев, докторант в "Стопанско управление" в ЮЗУ, Благоевград, който е организирал посещението им у нас.

С истории на и за бирата България все още не е толкова известна. Страната е позната предимно със своите вина. Консумацията на бира в България се дължи основно на големите производители, които са част от семействата на световни гиганти в този бранш.

Крафт бирите в България обаче печелят все повече почитатели. Трите посетени производители на крафт бира имат една обща черта. Те са с успешен бизнес в други браншове и така създават необходимия капитал, за да финансират хобито си за производство на собствена бира. Те са новодошли от други сфери, като търговията с автомобили, хуманитарните науки и строителството и ще поставят нови акценти - ще променят бирения бранш и ще привлекат немалко ценители на ракията и виното към насладата от бирата.

Разговорите с търговци и производители на напитки показват, че в България бирата се превръща в истинска алтернатива на виното и ракията. В почти всички магазини за напитки срещу респектиращи цени се предлагат познати брандове от различни страни като Белгия (Chimay), САЩ (Sierra Nevada) и Германия (Braufactum, Radeberger, Hacker-Pschorr, Schöfferhofer, Krombacher, Schneider Weisse и др.).

В повечето случаи те дори са на най-предно място на витрините. Според познавачи на сцената за крафт бира в България, в момента тук работят общо 11 производители на крафт бира, като броят им се очаква да стане 15 към края на годината.

"Революция в бирена чаша"

През последните години в България се е развил един висококачествен пазар за крафт бира. Макар и да расте с едноцифрени темпове, той често бива окачествен като "революция в бирена чаша". Началото му в повечето случаи следва една тривиална формула: От домашното пивоварство, произлизащо като хоби или експеримент, към създаването на една "мини пивоварна" и производството на крафт бира, която може да засенчи много ентусиасти, т.нар. "Gypsy Brewer". Преди да се срещнем с конкретни производители, се огледахме в някои специализирани магазини.

На 70 кв.м. в близост до ул. "Шишман" в София намираме един огромен избор от различни международни брандове. Това, по думите на консултант-продавача, се обуславя и от големия брой туристи в София. Виждаме обаче и много етикети на кирилица, което според дизайна и опаковката им подсказва тяхната принадлежност към кръга на крафт бирите.

Такава, например, е "Ромбус", която е поставена на височината на "баварското пивоварно изкуство". "Ромбус" посещаваме и в Пазарджик. Баща и син Темелко и Стойчо Пампови, един хармоничен екип, ни представят една нова и оборудвана с най-модерни технологии пивоварна. Подовата настилка е изключително висококачествена, а голяма част от операциите се извършват ръчно. Един от моделите за Стойчо е "Хайнекен": "Би ми било достатъчно да притежавам 1 процент от тази компания".

Уговаряме си среща в магазина за напитки "1001 Бири" в близост до НДК с Алекс Герджев – лингвист и собственик на "Диво Пиво". В непринудена атмосфера дегустираме различни вкусове на неговите крафт бири. Вкусовите нюанси са отлични. Впечатлява и дизайнът на бутилките. Съчетанието от преподаване на чужди езици и развиването на много добре приет от ценителите бранд впечатлява. Сред клиентите му са ресторанти, пъбове, барове и магазини за напитки.

Димитър Георгиев и Божидар Александров – собствениците на пивоварна "Blek Pine" създават асортимент от до 23 сорта с богата палитра от вкусови нюанси. Дизайнът и мотивите на техните етикети впечатляват. Формите и комбинацията от цветове придават собствена и лесно разпознаваема идентичност на продуктите им. Редовните събития в пивоварната им също допринасят към разгръщането на пивоварната. Особено важна обаче е лоялността на клиентите. И двамата вярват в тренда към налагането на различни вкусови нюанси в бъдеще.

Биреният блог на Чавдар Петров (http://beer2beer.org/) е най-познатият в България. Чавдар е прототипът на посредника между големите пивоварни и движението на крафт бирите. Умело той свързва тези два свята.

Занаят срещу индустрия

Кратката ни визита в три пивоварни за крафт бира и два специализирани магазина за напитки няма как да бъде представителна извадка. Светът на крафт бирите е твърде фрагментиран. Разговорите ни обаче показват, че занаятът за правене на бира намира отворени към новостите клиенти с изненадващо нови резултати. Този бранш не само следва наложени трендове. Той предлага една качествена и трайна контра на стандартните продукти. Или както се казва: "Не искам да пия бирата от времето на баща ми".

За авторите:

Рюдигер Руос: Дългогодишен консултант в индустрията за напитки в Германия, предприемач и инициатор на престижните форуми за браншови срещи като "Sommertage der Getränkewirtschaft", "Bündner Runde" и "World Beer & Drinks Forum".

Гунтер Ени: Ценител на бирата, консултант в сферата на книгоиздаването, бивш управляващ съдружник на издателство "K. Thienemann", Щутгарт.

Организация и програма: Димитър Станишев, абсолвент на "LMU", Мюнхен, 2010-2014 консултант в мюнхенската ПР агенция "PR Partner", автор на книга за налагане на български продукти в Германия, докторант в "Стопанско управление" в ЮЗУ, Благоевград.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 56 Говоря по принцип, брат. Червеното и да е студено сега...ама да е елексир домашен....пил ли си? Не си пил! Знам!Иначе бялото сега влиза с миди в масло.Малииииии....след като си се похвърлял от буната....
54
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какъв пазар ще има, при положение, че хубава Белгийска бира е по 10 лева бутилката, и то ако купуваш няколко. В барове и ресторанти, може да е по 15-20 лева. Не казвам, че хората не искат, казвам, че за повечето си остава прекалено скъпо хоби, а и не е традиция. Дано стане по-доброто за Христа, защото е наистина забавно.
53
2
 
4
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Брат какво червено вино мечтаеш в тая жега.Сега си е точно време за студена бира и охладено бяло
52
0
 
19
 
! Отговори
Чиновник преди 6 години
Българските бири от големите производители НЕ СА бири, а някакви жалки подобия на бири, пълни с най- долнокачествен спирт и разни химикали. Дори най- евтината чешка бира "Златна Прага" е 100 пъти по- добра от продукцията на Каменица, Загорка и т.н.
51
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
оня твърди че имало търновска болярка 10 % алкохолНа старите етикети пишеше 10%, но не се уточняваше какво, а то е екстрактно съдържание (плътност), а не алкохол. Алкохола на такова екстрактно съдържание съотвества на около 4.5%. Виждал съм стари етикети Загорка 10%, Търновско пиво тъмно 12%, Българско Пиво Витоша 18% и т. н.
50
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 48 Е, да ми сравняваш хубавото бяло вино с хубавото червено вино е все едно да ми сравняваш трабант с ферари. И не случайно има една наша песен която в текста си гласи..."Ой, ти бялко винце, що не си червено!?"Да не говорим за домашно червено вино...изстудено сега при 35 градуса навън такъв елексир е, че като пийна бяло и се натравям все едно...като айрян ми е. К'во бяло бяло вино бе, брат? В случая бялото е подходящо за лятото, но червеното домашно истинско вино- няма аналогия! Съжалявам!
49
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Консумацията на бира в България се дължи основно на големите производители, които са част от семействата на световни гиганти в този бранш.Не съм съгласен с това.По-скоро е обратното - консумацията на бира в България е факт въпреки световните гиганти в този бранш.Хубава и масова бира в България няма!Хората пият ***!Каменица, Загорка и Шуменско се надпреварват кой по-голям пикоч да предложи!
48
7
 
11
 
! Отговори
Колко емоции преди 6 години
за това каруцарско питие.
47
3
 
11
 
! Отговори
възмутен преди 6 години
"Подовата настилка е изключително висококачествен ... Впечатлява и дизайнът на бутилките.."Знаете ли кога ще ви дегустирам бозата в измамната опаковка? Точно никога. Пишете, че е ПЛАТЕНА ПУБЛИКАЦИЯ и се научете да правите качествен PR.
46
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нека не се лъжем. Да, преди 89та бирата беше по-вкусна и с по-малко спирт, но пак не можеше да се сравнява с чешките, белгийските или ирландските марки. И преди имаше и сега ги има вносни марки бира по технология и качество много по-добри от българските и минали и настоящи бири от големите пивоварни.
45
1
 
10
 
! Отговори
До ракиджията преди 6 години
Вижте сега, бирата не е за всеки, тя е само за ценители. При виното също е така, то е само за ценители, а най-големите ценители са тези, които пият бяло вино. Въпросът опира до наличието или отсъствието на вкус. Аз пия ракия, както и вино и бира, но предпочитам бирата. Както казах, бирата не е за всеки.
44
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 46 Бе говорим за бира при бай Тошово време...оня папагал твърди че имало търновска болярка 10 % алкохол...кога е имало Болярка 10 %? Смятай какви глупости си изсмуква от пръстите.
43
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Алкохолното съдържание на бирата се измерва по два начина - на вместимост, както е в повечето държави и на тегло в САЩ. По принцип алкохолното съдържание на бирата обикновено е между 4% и 6%, но стига и до 14%. Друг е въпросът дали в България може да намериш бира с 14% алкохолно съдържание. Пак по принцип бирите по технологията ейл, са обикновено с по-високо алкохолно съдържание, в сравнение с бирите по технологията лагер.
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДО 41 Даже не знаеш колко алкохол има лидълската Перленбахер. За к'во да спорим с теб?
41
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хе ,хе !! Бира ли ! .Питие ......с вкус на бира ....и спирт .
40
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
от 40 Сега да ви кажа...много губо е да се напиеш от бира. Мога да изпия една 2 бири за сутринта за да се освестя, но след това я подкарвам на ракийка. АКО ТРЪГНА ДА ПИЯ ЦЯЛ ДЕН БИРА, ДО ДОВЕЧЕРА ЩЕ СЪМ ПОДУТ КАТО ПЛОНДЕР И В СЪЩОТО ВРЕМЕ ЩЕ СЪМ НАТРОВЕН...НАЙ-ЛОШОТО Е ДА СЕ НАПИЕШ ОТ БИРА! еСТЕСТВЕНО СЛЕД МАСТИКАТА.тАКА ЧЕ ПИЙТЕ СИ РАКИЙКАТА СЪС САЛАТКАТА И НЕ СЕ ЗАНИМАВАЙТЕ С ГЛУПОСТИ.
39
3
 
18
 
! Отговори
Киро Кюмюря преди 6 години
Разбирачи, едновремешната бира беше- простата 10%, специалната 11%, и най скъпата 12%. Ама и хабер си нямате, че % изписан по тях е съдържанието на сухо вещество, демек колко ечемик има вътре...различно е от алкохолния градус. Сега не пишат, ама съм мерил с рефрактометър и е някъде около 5-7% сухо вещество. А тия в дамаджените по 2-3 кила са и по-малко.
38
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен Имаше,критен ! ,, Болярка ,,произвеждаше такава .Просто я правеха по-силнна с добавен спирт . Както сега добявят на почти всички бири .И много цепеше главата. А защо сега пише на бирата -алкохол 4,8% - пример Перленбахер .
37
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бирата е за изтрезняване. Изпих 2 амсетла и сега минавам на ракийка с оварска салатка!Наздраве, братя!И...само напред!
36
1
 
8
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Българска бира само по изключение.Имаше такава преди "приватизацията"на Загорка-оттогава има само някакво подобие на бира,натъпкано с алкохол и кой знае какво още.