Радев за отбраната: Другите - силна мощ, ние - мека сила ли?

Президентът заговори за отбраната като фактор на външната политика
83

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Военната мощ да се превърне във фактор на европейската външна политика, призова президентът Румен Радев.

Според него "в свят, в който другите глобални играчи на световната сцена развиват силно своята военна мощ, ти няма как да останеш с инструмента на меката сила".

Още по темата

 
По време на форум за сигурността на България и Европа той припомни, че идеята за обща европейска отбрана не е нова и заради това родните политици трябва да следят на случващото се на Стария континент и специално в Брюксел, защото държавни лидери отново подхващат темата.

"Виждаме нещо много важно - ЕС през последните години изживява една дълбока трансформация в схващанията си за военната мощ. Ако преди години тази военна мощ беше разглеждана в перспективата на гарантиране на сигурността на европейските граждани чрез неутрализиране на заплахите, в момента виждаме един много по-всеобхватен подход. Виждаме, че европейските лидери разглеждат военната мощ като нов импулс за интегрирането на Европа", каза Радев.

"Въпреки съвместната декларация между ЕС и НАТО ясно се казва от всички, че бъдещите европейски сили не могат да заместят НАТО, те могат само да го допълнят. Това поставя тук големия дебат за тяхната структура, за генерирането на силите", поясни Радев.

Според него друг проблем е силната фрагментация на отбранителната индустрия на ЕС.

Държавният глава призова и за бърза модернизация на родната армия.

Той смята, че България трябва да покаже, че може да генерира военни способности.

"Трябва да бъдем лидер в дадения ни шанс на европредседателство, точно да поставяме реалните проблеми в европейския дневен ред", заяви президентът.

"Надявам се, че по време на председателството България ще докаже, че може да е фактор към една по-стабилна и сигурна Европа. Убеден, че имаме сили и шанс да поставим теми, да станем активен участник в интегрираната европеските отбрана. Да изработим критерии и механизми за присъединяване към постоянното европейско сътрудничество - на малки страни като България да се дава шанс да участват. Трябва така да поставим дебата за участието ни в общия европейски фонд за отбрана, че да има интеграция, а не само грандове и заеми", коментира Радев.

Според него България трябва да бъде активна, да покаже лидерство и зрялост.

Това трябвало да стане в две направления - да покажем, че можем да генерираме способности и да участваме в общата отбрана, да сме лидер и точно да поставяме проблемите в европейския дневен ред.

Радев изброи няколко проблема в собственото ни отношение към проблемите на сигурността. Дали ще инвестираме в собствената си сигурност, защото така ни налагат партньорите. Или ще инвестираме, за да задоволим исканията на шепа военни на гърба на народа, попита той.

"Трябва да преодолеем категоричното изоставане в модернизацията на военните сили, технологичната бездна между нас и съюзниците ни. Не можем съществено да допринесем, защото не отговаряме на критериите, каза той. Дори най-модерните ни вертолети не можели да бъдат равни. Не можем да участваме в единното информационно пространство, нужна е техниката", каза Радев.

Той посочи като проблем и разпределянето на ресурсите - да инвестираме в ремонта на техника или в нова.

Трябва на първо място да преценим какво ще се прави за нова техника и едва тогава за ремонт, смята президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За да имаме истинска военна мощ, трябва преди това да станем културен хегемон на Балканите. Но как да станем културен хегемон, след като ни управляват простаци?
18
9
 
15
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Радев - истинския президент на всички Българи!
17
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някак нелепо е точно от България да идат такива послания!Смешно и жалко!
16
10
 
22
 
! Отговори
Какви сте ми комици преди 6 години
Искате да сте независими, но не искате да плащате за самолети и отбрана. Няма как да стане, мили малки патенца! Ако не плащате за силна армия, вечно ще сте губерния, щат, префектура или каквото се сетите. Това е съдбата на слабия - наведен "премиер" като Тиквун, липса на външна политика, бедност, анархия и корупция. 500 години явно са били достатъчни да ни затрият като народ. 90% от българите са роби по душа.
15
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Радев за отбраната: Другите - силна мощ, ние - мека сила ли?"Това ли са му най-силните аргументи на Генералпрезидента за да се наливат милиарди за авиошоу, а през това време държавата се топи със скорост по-голяма от всеки изтребител на света - една част измира, а друга емигрира !
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 14Аз напомних вица на Паци в едни други коментари тук и препоръчах на 11да пази четирибуквието си.Не знам защо ми заличиха коментара.
13
4
 
9
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
Точно тъй, Радев, на *** мое да е голям, ама мек, нема за него много кръв и често виси, па нашият мое да е малък и къс, ама е твърд и шавлив и кърти!
12
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До с двата кракаЩото па преди 89-а много питаха дали искаш или не искаш да служиш. Освен това бяхме заобиколени от Турция и Гърция, които бяха в НАТО, а в случай на конфликт, не се знаеше Югославия какво щеше да предприеме.
11
4
 
7
 
! Отговори
Юнал Джемилов преди 6 години
Армия ви не трява АСКЕРА ви пази!
10
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трияаааат!
9
12
 
10
 
! Отговори
Президент надали ? преди 6 години
Летци си имаме, ама президент надали...
8
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След 13 год. Говорене за самолети, Радев за 1,5 месеца почти успя да предопредели сделка за 1,6 милиарда. Съмнително чевръст! А колкото до бездната между нашето въоръжение и европейското, то тя е правопропорционална на бездната между доходите. На гол тумбак - чифте нови пищови изглеждат смешно ...и тъжно.
7
4
 
12
 
! Отговори
По-важното е да не преди 6 години
сме мека китка. Затова да не се поощряват гей парадите, защото така се стимулира мекокитковщината и тя става нещо като мода.На второ място, да не се забравя, че повечето неща, които управляващите ни налагат да правим, всъщност не са задължителни, а са само препоръчани от Европа. Когато става въпрос за НАТО, тогава нещата се решават с преговори и на тях трябва да пращаме като наши представител мъже на място, а не мекокитковци.И върнете казармата, 6 или 12 месеца, а за етноса - 3 год. Строителни
6
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Радев какво е да каже, е без значение. Властта е в ББ, той разпределя порциите вече! По тоя повод реваха ония ден от ДПС.
5
11
 
10
 
! Отговори
Оруел преди 6 години
Когато не храним своя войска, ще храним чужда!
4
16
 
14
 
! Отговори
Самолети не са нужни преди 6 години
Самолети въобще не са ни нужни. Дали ще имаме 4 нови самолета или не, няма никакво значение при един конфликт с Русия или Турция. Даже е смешно да си го помислим. Много по-добре би било тези 4 милиарда лева да бъдат похарчени смислено в увеличение на доходите (заплати и пенсии), за доближаване на средно Европейското ниво на доходите, а не безсмислено, защото иначе в България няма да останат хора и въобще няма да ни е нужна армия.Ние сме в НАТО и в ЕС и това трябва да се използва оптимално.
3
7
 
9
 
! Отговори
с двата крака преди 6 години
Никой не пита *** 2004-та дали искат да са прифронтова крайна членка на така наречения Алианс. Няма да ви питат и като почнат да раздават повиквателните на миеките ви дечурлига.
2
10
 
15
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Предлагам ... ако е останало нещо в пенсионните или здравноосигурителни каси...да го остържем....и да си купим поне още 1 самолет 3та употреба! Така от "мека сила" ще се превърнем в измираща!Видяла жабата, че подковават коня - и тя вдигнала плавник!
1
13
 
18
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Предния ни псевдо-президент беше президент на меката китка ... ъъ сила.

Спонсорирани публикации