Проф. Овчаров: Вътрешната съпротива срещу Путин не е силна

Навални не можел да обедини опозицията
76

За първи път 3 март се чества през 1880 г. - две години след Освобождението. От 1888 г. празникът започва да се чества като ден на Освобождението на България от османско господство.

"Това е денят на подписването на Санстефанския договор, който възстановява България в нейните истински граници - с Македония, Беломорието. Разбира се, това не е окончателен договор и това нещо се е знаело още в тези времена, това е примирието, което е сключено в Сан Стефано. Знаело се е, че ще има промени в този договор", каза проф. Николай Овчаров за "България сутрин".

Той поясни, че до Берлинския конгрес се променят изключително много неща.

"Русия взема друга позиция, казват, че е притисната, но в крайна сметка и Русия не е искала да има толкова голяма славянска държава на Балканите. И тук опираме до геополитическите моменти на Руско-турската война. Дали тя е освободителна война или настъпателна - тя е и двете. За Руската империя това е начин, по който тя отстоява интереси. Нейните интереси са добре известни - разширяване на позиции в Европа и крайната цел - превземането на Константинопол", добави проф. Овчаров в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му Русия се приема като третия Рим.

"Но целта на Русия е била трудно постижима. Руските власти са знаели това, но така или иначе контролът и влиянието на Русия на Балканите чрез освободена България е бил много важен. 3 март е денят, който сме приели Освобождаването на България след 500 години турско робство", подчерта той. И бе категоричен, че това е датата за национален празник на страната ни.

Проф. Николай Овчаров припомни, че в началото на 20 век срещу арменците е извършен ужасяващ геноцид.

"Ако не беше Руско-турското война - дали това нещо нямаше да се случи с България? По време на робството християните не са имали права, те са плащали джизие, не са могли да заемат никакви сериозни длъжности в Османската армия. Ние нямаме аристокрация, всичко е избито, всичко е унищожено и е ислямизирано", добави експертът.

"Отиваме на разликата между русофили и русофоби в България, омръзнало ми е от този сблъсък. Аз съм израснал в русофилска среда. Много често казват "Русия на Путин", но да си представим 1945 година пролетта - може ли да се раздели Германия от Хитлер. За съжаление, това се случи в Русия последните няколко години. Руснаците ще търпят това нещо, вътрешната съпротивата срещу него не е особено силна, репресиите са огромни, но Навални не е лицето, което може да обедини опозицията срещу Путин", коментира проф. Овчаров.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още по темата: Николай Овчаров
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комунистическа чорба, комунистическа тиква.
32
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Историята трябва да има пълна ревизия и трябва да се каже истината.Защо лъжете децата Путинисти.Санстефанска България е под управление на Русия.
31
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя няма ли работа да фалшифицира арт. изкопи та коментира политика.
30
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проверете в официалниюисторически источници и ше видите,че Санстефанска България е Руска България и е управлявана от Русия.Не лъжете децата си професоре.За всичко изчкривявате фактите и истината.Време е да се направи ревизия на Българскта история и да се каже истината.Русия винаги е искала да владее балканите.Това е било цел и при Руско-Турската Война, и след втората светован война и сега.Болни мозъци.Кажете истината и махюете хората като този Путинист
29
6
 
8
 
! Отговори
999 преди 2 години
А 20год. Преди това е КРИМСКАТА ВОЙНА. Освобождението на БГ е страничен ефект от завоевателната реска политика към вече отслабналата Османска империя. Да, братя сме. Но И отделни сържави със собствена политика и интереси. Русия Не желае голяма държава на Балканите. Останалите велики сили също са ПРОТИВ това. СЪЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ БЪЛГАРИЯ ВЕЛИКА.
28
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Санстефанска България е на практика Руска България.Берлинския договор е за самостоятелна България ,а не Руска България.Европа не се е страхувала от България,а то Русия.България след Санстефано е Руска и е управлявана изцяло от Русия.Админситрацията е на 100% Руска.Защо винаги изкривявате истината.Берлинския договор освобождава България от Русия.
27
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прод.25.Ако геополитиката на Русия е била решаваща,защо не са продължили до проливите а е подписан в Сан Стефано договор за примирие.При положение,че почти целия Балкански п-ов е бил освбоден и много други народи биха се включили в битката за тогавашен Цариград(Константинопол)Нима няколко английски фрегати са щели да попречат?
26
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още един путинофил, от тия дето копат земята за да търсят корените на руско-българската дружба.
25
4
 
13
 
! Отговори
Браво преди 2 години
на Овчаров!
24
10
 
3
 
! Отговори
Пенка Николова преди 2 години
Руска ***.
23
3
 
6
 
! Отговори
История преди 2 години
Татарската инвазия през 13 век покосява Киев.Следват Полша,Унгария,България.Иван Асен умира и след година -две татарите завладяват Търново.Ставаме васали на ордата през остатъка от века.Татарите са спряни в Европа от немските кръстоносци през 1255..
22
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То да си съпротива на монголец не е като тук да се джафкате в прламента. Онзи ги трови и разстрелва както е правил Кубилай. *** създавай опозиция.
21
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Уважавам чуждото мнение но не го споделям,защото имам собственоНезависимо от геополитическия интерес на Русия по онова време,свободата на български ския народ е донесена на върхът на щиковете на Руската армия с помощта и на други народи(Вкл. и на българския)И тук главна роля изиграва не геополитическия интерес,а страданията на българския народ от безчинствата на османската властЗатова и тача3-ти мартГеополитиката на Русия не е основната причина за войната Оновната е страданието и съчувствието
20
9
 
7
 
! Отговори
men преди 2 години
Самия т.н. професор си противоречи, 1. Първо яко нямало освобождение, щяла до има геноцит като над арменците. 2. Ама после не можел да каже дали няма да имало освобождение без Руско-Турската война. Ама ние сме прости, че такива са ни проферосорите...
19
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Професор Овчаров е абсолютен лъжец.Професор Овчаров кажи какви са чорбаджиите в България по време на Османската Империя?Те не бяха ли Българи.За смях ставаш.Били избити.Преди България да влезне в съсатав на Османската Империя,Българската Аристокрация съсипвала Българите и тогава нямали никакви права.Българите били избивани.По врема на Османската Империя,за първи път Българите получават частна собственост и собствен бизнес.ПУТИНИСТ
18
6
 
16
 
! Отговори
Като преди 2 години
Историк да каже, че след подписване на Санстефански мирен договор на картата на света се появява България. При вида на новата държава западняците, на които се кланяме повече от 30 години се стряскат и се подписва Берлинския договор. От англосаксите до сега нищо добро не сме видяли. Даже Чърчил не ни е обичал. А 1945 година той и други са искали България до Стара планина. Да не забравяме, че до 1968 година плащаме репарации на Югославия и Гърция в златни лева.
17
3
 
6
 
! Отговори
до 12 преди 2 години
Прав си за всичко останало, освен за бройката на години, през които ни лъжат. Не са 12, 32 са и като гледам, не се канят да спират.
16
11
 
9
 
! Отговори
men преди 2 години
Човека е кремалска тиква. Такива са ни професорите, такива са ни генералите, такива са ни политиците. Дискриминацията била все едно робство. Това го казва "професор". Дискриминация не е робство. Правилният термин е турско владичество.
15
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
21 век започва така.Първо Сащ си окупираха Ирак,а днес Русия Украйна.
14
7
 
10
 
! Отговори
ДИКТАТОР ПУТИН преди 2 години
има армия от подобнш на Кадиров, които ги"отстраняват/ както сега е "операция, не ВОЙНАКЪДЕ е БОРИС НЕМЦОВ - УБИТ пред КРЕМЛ по време на нощна разходка.

Спонсорирани публикации