Подготвят се две български инвестиции в чужбина за по 7-8 млн. евро

За десетмесечието на 2004 г. българските инвестици в чужбина възлизат на 20 млн. евро.
9 фев 2005 13:18,
Подготвят се две български инвестиции в чужбина за по 7-8 млн. евро
Зам.- министър Радослав Бозаджиев и Дочо Карадочев от БАЕЗ

Българската агенция по експортно застраховане работи по два проекта за застраховане на български инвестиции в чужбина, каза изпълнителният директор на БАЕЗ Дочо Карадочев на проведена днес пресконференция. И двата проекта са за по 7-8 млн. долара, заяви Карадочев, но не уточни нито точното място на инвестициите, нито кои са инвеститорите.

За десетмесечието на 2004 г. българските инвестиции в чужбина възлизат на 20 млн. евро, каза зам.-министърът на икономиката Радослав Бозаджиев.

Основно инвестициите са в металообработване, хранителна промишленост, производство на перилни препарати и преработка на петролни продукти. Страните към които са насочени инвестициите са Сърбия и Черна гора, Румъния, Македония, Украйна, Австрия.

Българската агенция за експортно застраховане въвежда два нови продукта - застраховка на български инвестиции в чужбина и застраховка на акредитиви, каза Радослав Бозаджиев, като причината е търсенето на подобни услуги. Така ще се даде сигурност на българските производители да достигнат пазари, които не са подходящи за директен износ, както и пазари, където има бариери пред вноса.

Застраховката на български инвестиции в чужбина покрива 4 риска:

- Невъзможност за конвертиране на местната валута в страната на инвестицията в свободно конвертируема валута;

- Невъзможност за прехвърляне на средства в България в резултат на държавни актове и актове на ведомства в страната на инвестицията;

- Щети в резултат на експроприация и национализация;

- Щети в резултат на политически мотивирани актове - бунтове, войни и саботажи.

Застраховката на акредитиви покрива риска от неизпълнение или отказ от страна на банката издател на акредитива да плати на износителя на падежа без да има правно основание за това.

Българската агенция за експортно застраховане ще има възможност да застрахова износ на продукция и нови инвестиции в чужбина за 100 млн. лв.

Застрахователната премия при износ на продукция е между 0,2 и 1,5% в зависимост от различните пазари, каза Дочо Карадочев. При застраховката на инвестиции премията е между 0,2 и 0,5 процента. Българската агенция за експортно застраховане покрива до 90% от застрахователната сума. В момента малка част от износа се застрахова, като по-голям дял на застрахования износ имаме със Словения - 17%.

През 2004 г. БАЕЗ е застраховал износ на продукция за 36 млн. лв. и кредитни лимити за 29 млн. лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание