У нас предстои строителството на т.нар. умни къщи

В Австрия и Германия подобни сгради вече са дългогодишна практика
31 яну 2009 18:06, Петя Славова
14
У нас предстои строителството на т.нар. умни къщи
Строителството у нас според Матиас Унат: "да заливаш тревни площи и детски площадки с бетон и да превръщаш гората в ламперия. Снимка: БГНЕС

В България предстои строителството на първия комплекс от еднофамилни нискоенергийни сгради.

От 15 къщи в комплекс край София ще отговарят на изискванията за енергоефективност и използване на слънчева енергия.

Според експерта Матиас Унат от енергийна агенция в Mайнц да строиш в България в повечето от случаите означава "да заливаш тревни площи и детски площадки с бетон и да превръщаш гората в ламперия".

Той е убеден обаче, че екологичността на сградите един ден ще бъде задължителен критерий в страната ни.

"Знам, че в България има бум на ново строителство през последните години.

В момента инвеститорите трябва да дадат куп пари за строителството на един обект и те искат да спестят колкото се може повече средства.

Енергийно ефективното строителство е непопулярно, но ще става все по-актуално.

Ще видите, че когато електроенергията, природният газ и нафтата поскъпнат, ще започне и строителството на множество екосгради", предрича германският експерт. 

„Умните къщи” отдавна са се превърнали в практика вГермания и Австрия.

Подобни сгради се строят и за хотели, офисни сгради, дори църкви.

За първи път в Германия подобни сдания се строят през 1995-96 г.

До момента техният брой е над100 хиляди.

"Пасивните къщи" имат разход от 1,5 л нафта (или 1,5 куб. м газ) на кв.м, докато разходът при старото строителство е 20-30 л.

Сграда практически би трябвало да се отоплява и охлажда сама, без участието на активни отоплителни или охладителни системи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Jordanova преди 15 години
В България от много време се строят пасивни къщи, просто не е имало медиен интерес. Докато в чужбина те са широко разпространени, у нас тези къщи досега представляваха интерес само за по-тесен кръг хора, загрижени за опазването на околната среда. Аз лично от няколко години работя с различни системи, като в момента съм много доволна от тази: .isoteq.bg
12
0
 
1
 
! Отговори
erlebnise преди 15 години
За съжаление тези коментари не се четат от правилните хора - т.е. от социолозите и те после да интерпретират "общественото мнение". Иначе бих попитал, по коя грантова схема ще ми помогнат да изградя такова жилище.
11
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Здание се пише, а не сдание. Неграмотни сте, намерете си друга работа.
10
0
 
1
 
! Отговори
Стефанов преди 15 години
...вече изграждането на подобна къщичка до София, много съм доволен за сега и е по-евтино и по-бързо много скоро ще си я завърша :)Ползвам ibt bg , има и други нови строителни технологии на пазара не сме толкова изостанали!!!
9
0
 
1
 
! Отговори
Натуралист преди 15 години
Нормално е да цапаме природата без да си плащаме. В развиващите се страни природата е единственият сериозен капитал - как да спрем да го експлоатираме?
8
0
 
1
 
! Отговори
Bulgarin ot Germania преди 15 години
instalaciite (slan4evite paneli po pokrivite na kashtite) za dobivane na elektroenergia. Edin takav panel ima moshnost ot 5 KW, obiknoveno se instalirat 10-tina. Elektri4estvoto se vklu4va v mestnata el.mreza u se prodava. Izplashtaneto na instalacijata e za po-malko ot 10 godini.
7
0
 
1
 
! Отговори
. преди 15 години
Мизерията и липсата на бъдеще направиха Българина такъв какъвто си го видял.
6
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
В Германия и Австрия хората са с друга култура, за разлика от БГ, където масата е дива и повечето хора са намръщени и гледат лошо.При това положение умните къщи трябва да чакат доста.Като гледам ква простотия е в БГ, масивните бетони ще са още дълго на мода.
5
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
КОГАТО В БЪЛГАРИЯ ДЪРЖАВАТА ЗАПОЧНЕ ДА ТИ ПЛАЩА ЗА ТОВА,ТОГАВА ЩЕ ГО БЪДЕ.
4
0
 
1
 
! Отговори
;] преди 15 години
naprimer v holanadiq ako si slojish na kushtata slunchevo energiino otoplenie li kak se naricha tam ta dori darjavat ti plashta pari che ne izpolzvash gaz za otoplenie i t.n.
3
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
То за това си има държавни регулации - в Германия си има класи енергийна ефективност на сградите - като накажат нискоефективните сгради данъчно, ще си сметнеш сметката наново...
2
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
тези умни къщи струват майка си и баща си.само UV инсталацията е към 25 бонав България няма кой да плати цената от 2500 евро на квадратпарите от цялото пестене на енегия се избиват за не по-малко от 15 годиниединствения плюс е за околната среда,иначе е супер спъпо удоволствие за хора с пари на килограм
1
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
В Германия и сградите са умни, тук - и хората не са!

Спонсорирани публикации