RICS: Най-страшна е нагласата, че цените на жилищата ще падат още

Опасността от кредитоискатели, които надценяват силите си, и прекалено щедри кредитори са главните поуки за пазара на имоти, смята Бриджид О'Лиъри, главен икономист на RICS
2 фев 2009 10:04,
5
RICS: Най-страшна е нагласата, че цените на жилищата ще падат още
Бриджид О'Лиъри. Снимка: Личен ахрив

Бриджид О'Лиъри е главен икономист в Кралския институт на лицензираните оценители на имоти (RICS). Преди това тя е работила като анализатор в частна компания за пазарни проучвания, както и в Националните институт за икономически и социални проучвания във Великобритания.

Пред Investor.bg О'Лиъри споделя мнението си за пазара на имоти във Великобритания и Европа и очакванията си за неговото развитие през тази и следващите години.

- Очаквате ли цените на жилищните имоти във Великобритания да започнат да се възстановяват тази година, предвид значителните спадове в цените и лихвите?

Въпреки че сделките може да започнат да се съживяват по-късно през 2009 г., от RICS не очакваме значителен ръст на цените на жилищата известно време, вероятно не преди 2010 г.

Въпреки че цените на жилищата вече се понижиха с около 20% от своя пик, изключително ниското ниво на одобрените ипотеки в последните месеци все още говори за последващи спадове в цените на жилищата поне през следващите шест месеца.

Влошените условия в икономиката, като цяло, само се добавят към тези очаквания, че цените на жилищата ще отбележат дори още по-голям спад.

От друга страна, има данни, че активността по сделките вероятно е достигнала своето дъно. Например Проучването на жилищния пазар на RICS показва ръст в интереса на купувачите през последните два месеца, а броят на одобрените ипотеки през ноември и декември 2008 г. се повиши.

Въпреки това всички подобни подобрения са от много ниска база и въпреки че вероятно ще видим някои подобрения, малките знаци, които забелязахме досега, едва ли предвещават бързо възстановяване.

Наистина, поне краткосрочно, всяко възстановяване ще бъде ограничено от слабата икономика през настоящата година и по-вероятни са още значителни спадове в жилищните цени.

Вижте още

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
star преди 15 години
Очевидно е,че цените на имотите трябва да се върнат на нивото отпреди да започне безконтролното кредитиране,т.е снижение 2-3 пъти.Хващам се на бас,че след 1 година имотите ще са на половин цена.Няма реални пари българина и още по няма да има.Кредити и ипотекирано имущество,което скоро ще излезе на пазара,обаче има токсично много.Народе,кътай си парите евтинията иде.Не вярвайте на брокерите,че цените вече достатъчно са паднали,ще падат още много.
3
0
 
0
 
! Отговори
BF преди 15 години
Балонът го надуваха крадените(свободните) пари.При гръмването си ще отнесе главите на оптимистите,дето си мислеха,че у нас има икономика,която генерира развитие и която просперира!Цени над 1000евро на кв.м. площ като във Виена,платени за жилища в кооперации със съмнителни съседи и рисково(бързо и некачествено) строителство!Ха сега супата заедно с лудите за забогатяване банки!
2
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
предприемачите в бг са псевдопредприемачи.построил човека една кооперацийка и чака от нея да стане милионер.е как ще стане това-като надуе цените.хората в съседните ни страни продават на цени съобразени що годе със стандарта на живот.
1
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Мен не ме е страх. Балона рано или късно се пука и после всичките псевдо-предприемачи дето се късаха да печелят го поемат целия кризис. Някой от строителите спря ли се да помисли, какво ще става занапред. Ипотечна криза - то това е отвъд океана. Всичките строяха и строяха само. Някой от земеделците помисли ли когато всички задържаха продукцията, защото цените се вдигат. Свръхпроизводство - кво е това? Е сега вземи кризиса в ръцете си и покажи какво можеш; не е лъжица, но е за твоята уста.

Спонсорирани публикации