Със 141% се увеличиха фалитите в България

Административните и консултантските услуги попадат за първи път сред високорисковите сектори
13 окт 2009 16:04, Красимир Ангелов
25
Със 141% се увеличиха фалитите в България
Снимка: БГНЕС

Със 141% се е увеличил броят на българските компании в открита процедура по несъстоятелност за първите девет месеца на 2009 г.

От януари до септември тази година са регистрирани 239 несъстоятелности, което е значителен ръст спрямо 99 процедури за същия период на миналата година, показват данни на Кофас България.

Изследването се изготвя от 2004 г. насам и следи развитието на всички регистрирани фирми в страната.

Традиционно най-рисковият сектор у нас – селското и горското стопанство – продължава да е начело по брой и по процент несъстоятелности за периода януари-септември 2009 г. с най-голям дял от 11,3%.

Спрямо същия период на миналата година фалитите в отрасъла са нараснали значително - със 170%.

Второто място продължава да заема строителството с дял от 9,2% и ръст от 144%.

На трето място в класацията по несъстоятелност се нарежда търговията на дребно с разнообразни стоки с дял от 6,7%, следвана от транспорта с 6,3%.

В челото на най-неустойчивите сектори за периода попада и изцяло нов сектор – сферата на услугите, свързани с административна и консултантска дейност, с дял от 6%.

Вижте още

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
aAaAa преди 14 години
тука, където живея аз индустрията дава хляб на населението: производство на предимно машинни части - износ за германия ...т.е. положението в момента не е розово а тва се отразява и на търговията и услугите ..
24
0
 
0
 
! Отговори
ДЕДОТО преди 14 години
Ние с нашите другари от БСП начело с нашите светила на партията Другаря Първанов и Другаря Станишев сме твърдо Против ДЯНКОВ !!!!!!!!!! Олицетворение на наи-гнусния съвременен капитализъм, Съвременната глобализация, проводник на Борисов и Костов към фашизъм и реваншизъм!!Да спрем ограбването на България !!!БСП Другари да ги спрем !!!
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
КРИЗАТА НЕ СЪЩЕСТВУВА КАТОТ ЕРМИН,ЗАЩОТО БЪЛГАРИЯ Е В ПОСТОЯННА КРИЗА. В ЧУЖБИНА КРИЗАТА ЩЕ СВЪРШИ,В БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА СВЪРШИ - ТОВА.НА НЯКОИ ХОРА(БОГАТИТЕ) ГИ УСТРОЙВА ДА ИМА КРИЗА ПОСТОЯННО - СВАЛЯНЕ НА ЗАПЛАТИ,СВАЛЯНЕ НА ЦЕНИ,СПЕКУЛА,ИЗКУСТВЕН ДЪМПИНГ.... - ОТ ТОВА СЕ ПЕЧЕЛИ МНОГО. ДРУГОТО ПРЕДИМСТВО НА КРИЗАТА Е,ЧЕ МАЛКИТЕ КОНКУРЕНТНИ ФИРМИ ЗАМИНАВАТ НА КИНО И ОСТАВАТ САМО ИГРАЧИТЕ - РАЗЧИСТВАНЕ НА ТЕРЕНА.
22
0
 
0
 
! Отговори
бозаджия преди 14 години
да живее козлодуй, да живее белене!очаквам скоро завода в ловеч за АЗЛК да заработи отново за да изнасяме за запада евтини москвичи:)също кремика да заработи на пълни обороти и да бъде на печалба:)както и всички банки да отпускат ниско-лихвени и дългосрочни кредити на змеделските стопаниЕХХХ, МЕЧТИИИкриза имало в България, че то кога я е нямало? кризата е от крадците, другарки и другари!
21
0
 
0
 
! Отговори
бозаджия преди 14 години
още повече, че при нас банките не са банки, ако някой ми каже, че в българия има банков пазар, съществува свободен капитал ще се изхиля, *** колкото искаш ама чак пък толкоз!какво можем да изнасяме, за да има спад в износа и от там да дойде криза?селско-стопанска продукция? боже, оня ден направих голяма греша да си купя круши! от парагвай! имаха вкус на подметка! друго? кво изнасяме бе другари?мозъци! ама те си заминават така или иначе! друго? ааа, ток бе, за половин цент на киловат:)
20
0
 
0
 
! Отговори
бозаджия преди 14 години
глупости говорите1-во, кризата е малко изкуствена тук и започна с надуването на цените на жилищата в софия и обратно - обезценявате им извън софия2-ро, понеже от годинам, че и повече слушаме как идва кризата, никой работодател не *** да вдига заплати! всичко отива в графа чиста печалба на наш гръб! искам и аз такава криза да го ***!3-то, все още слушам как кризата щяла да дойде и при нас, до месец два в софия, скоро и в други градове!при нас кризата си е чисто наша!
19
0
 
0
 
! Отговори
22852 преди 14 години
А ако имаше и процентите на фалиралите фирми спрямо общия бр. на фирмите през годините, статията направо щеше да си бъде полезна. Иначе като заглавие браво
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Преди да пишете *** коментари четете внимателно!Написано е ясно-239 процедури за тази година спрямо 99 за миналата.Сега си отворете учебника по математика за трети клас и с учудване ще установите,че увеличението е 141%.Макар,че по-вероятно е пак нищо да не установите.
17
0
 
0
 
! Отговори
aAaAa преди 14 години
оопс ..24 за 2009 :)
16
0
 
0
 
! Отговори
aAaAa преди 14 години
ми явно толкова си слушал в училище от 10 000 фирми 2008 има 10 фалирали 2009 са фалирали 28 т.е. ръст 140%така де ...все пак бг се крепеше на инвестиции в строителството стимулиращи стокооборота + пращаните пари от тез, които са на вън т.е. кризата за нас е двойна
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ех тея проценти нещо не мога да разбера,да кажем има 10 000 фирми това са 100%.И как така ще има фалирали 14 100 фирми като няма толкова.Пояснете малко...???
14
0
 
0
 
! Отговори
The Knight преди 14 години
Тепърва се започва!Това е само началото на края.Тия дето уж били добре и на тях ще им стане зле.Просто, колкото по-късно,толкова по-мръсно.Никой няма да мине метър.Всички сме вързани като свински черва.
13
0
 
0
 
! Отговори
slavka преди 14 години
до 7 увеличение /ръст/ прирасТ/- нещо като твоя мозък!
12
0
 
0
 
! Отговори
do nomer 7 преди 14 години
А така кажим им го на неграмотниците!!! Елементарна култура и знания нямат.
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Подкрепям номер 10. Криза има само в държавата на народа. В държавата на политиците, която явно е отделно, няма такова нещо. НЕКА СПЯТ ПО УЛИЦИТЕ!
10
0
 
0
 
! Отговори
Депотато преди 14 години
Каква криза? Ремонтче на апартаментчето за 28000 сега ще ми направят. После и BMV то ще ми сменят с по-нов модел.
9
0
 
0
 
! Отговори
Депотато преди 14 години
Па аз съм си добре.
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
И тука ли Спаска бе, и ютията ми говори вече за тази жена.Кипри се като манекенка по всички медии
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
141% от кухата ти кратунаТози процент изразява увеличение/ръст/прирас и може да е и над 100%
6
0
 
0
 
! Отговори
мале мале преди 14 години
Естествено ,че ще се увеличат фалитите .Сега основна тема е как да помогнем на Спаска Митрова.Много важно ,че бизнеса ни потъва и хиляди хора остават без работа.Важното е Спаска да е добре.

Спонсорирани публикации