Уолстрийт Джърнъл: България в Еврозоната до 3 г. - трудно

"Проблемите й са корупция и организирана престъпност"
12 яну 2010 08:31,
55
Уолстрийт Джърнъл: България в Еврозоната до 3 г. - трудно
Снимка: БГНЕС

Въпреки затягането на бюджета и редуцирането на разходите, което прави България фискален образец в ЕС, желанието на страната да се присъедини към Еврозоната до 3 г. е трудно осъществимо, пише влиятелният вестник "Уолстрийт Джърнъл".

Присъединила се към ЕС през 2007 г., България, която е най-бедната страна в Съюза, приключи миналата година с най-малък бюджетен дефицит от всички останали страни членки.

Очаква се бюджетът на страната и да е най-балансиран в ЕС за 2010 г.

Правителството замрази заплатите и пенсиите, както и големи инвестиционни проекти, като същевременно повиши акциза върху цигарите и редуцира държавните разходи с 15%.

Националната валута на България е стабилна, тъй като страната е във валутен борд от 1997 г., когато левът колабира заради създала се хиперинфлация. Прогнозите за 2010 г. са икономически растеж с 0,2% - от минус 2% понастоящем.

Българският премиер Бойко Борисов обаче се опасява, че въпреки положените усилия влизането на страната в Еврозоната не е гарантирано, пише изданието.

Борисов ще се опита да убеди европейските лидери, че неговото правителство ще продължи политиката си на финансова дисциплина, така, че на България да бъде позволено да въведе еврото до 3 г.

За да стане това обаче, страната трябва да покрие редица критерии в сферите на държавния дълг, лихвените ставки и инфлацията.

Икономическият прогрес на България се измерва най-вече с това, че - за разлика от Румъния и Унгария, например - страната не прибягна до финансовата подкрепа на МВФ в пика на кризата, нито планира да иска кредит от Фонда и през 2010 г.

Проблемите на България обаче се наричат корупция и организирана престъпност, завършва "Уолстрийт Джърнъл".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
0
 
! Отговори
321 преди 14 години
При Краси Премянов беше най-зле.
56
0
 
0
 
! Отговори
умен! преди 14 години
Дрън-дрън, че пляс! Нито Европа, нито властта в Бг имат интерес да влизаме в Еврозоната. Нека не забравяме, че валутният борд е главният виновник да сме страната с най-ниски доходи, най-голяма безработица и най-малко перспективи. Чрез лева в момента се поддържа един изкуствен икономически хабитат, позволяващ на лица от олигархията все още бясно да експлоатират смачкания народ. Реалният курс евро-> лев е около 1:5!!!
55
0
 
0
 
! Отговори
Honorik преди 14 години
Korupciq ima i v redica razviti zapadnoevropeiski darjavi-Italiq,Germaniq,Franciq,Velikobritaniq i dr.Samo,4e tam standartat na jivot e nqkolko pati po-visok ot tuka6niq.Ako tarsim primer za darjavi,kadeto korupciq po4ti nqma-tova sa skandinavskite strani,kakto i malki darjavi kato Luksemburg,6veicariq i dr.
54
0
 
0
 
! Отговори
Pytuval po sveta преди 14 години
Zashto Denmark kato strana chlenka na EU i do den dneshen neiska evroto i ima referndumi po toia vypros? Nomerata na kolite sa starite lipsvat inicialite na EU nikyde ne se veiat natrapvashti EU znamena iz Denmark? Zashto? Zashtoto moje bi si paziat monarhiata po nachin po koito naroda da e pechelivsht. Sled vyvejdaneto na evroto shte ima pak obedniavane. Horata shte vzemat po 300 evro zaplati i te shte stigat samo za kofti evropeiska gennomodificirana hrana.
53
0
 
0
 
! Отговори
икономист преди 14 години
един човел влиза в книжарница и пита: - къде мога да намеря книгата "България - връх на световната икономика"- научната фантастика е на 2ия етаж,
52
0
 
0
 
! Отговори
бръснаря преди 14 години
Първо сапунисвам , после с големия бръснач.... по въторите ! Сичко убуу ..... АМА "Проблемите на България обаче се наричат корупция и организирана престъпност, завършва "Уолстрийт Джърнъл". А вари са оправай :|
51
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
хле б а рка ... само ей така за проба :)
50
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Батьо тук вече се пише хлрките иначе става смешно много ... и току виж някой умник те изкарал неграмотен :)
49
0
 
0
 
! Отговори
do 45 преди 14 години
finala na bg e predopredelen ;)
48
0
 
0
 
! Отговори
jiko преди 14 години
60g "narodna" vlast (45 oficialno i 15 g kom pravitelstva) prevarna BG v edin goliam tumor
47
0
 
0
 
! Отговори
------------------- преди 14 години
samo 6te pomolq nqkoi da mi kaje ,posledno ako vleze evroto i ako imam 1000 leva 6te stanat li 500 evro ili ne,tova se otnasia i za cenite
46
0
 
0
 
! Отговори
Батьо преди 14 години
Балансиран бюджет, фискална дисциплина, инвестиционни проекти... Вие Бая си *** с купешки лафове не можете да купите! Истината я виждам всеки ден по улиците, когато срещам обикновени хора на по 50-60 г., които нямат зъби в устата си (респ. пари за зъболечение) и приличат на старци. Кажете ми сега - кой иска във входа на блока, в който живее, да се нанесе клошар, пък дори и да твърди, че ще покрие критериите на ПУРНЕС, ще се справи с хлрките и ще си плаща редовно месечните такси?
45
0
 
0
 
! Отговори
ричи преди 14 години
Аман от тоя ЕС ! Финала му е предопределен !
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ахахаха, в Еврозоната и след 30 год. няма да се видим. ЕС са ни взели не за друго, а колкото да си избиват комплексите, щото к'вото и да правим, пак ще сме в челната единица на всяка статистика за "най-лош" Х.
43
0
 
0
 
! Отговори
Говедар преди 14 години
"Проблемите на България обаче се наричат корупция и организирана престъпност, завършва "Уолстрийт Джърнъл"" - какво общо има това с изпълнение на критериите за влизане в еврозоната и приемане на еврото? Все повече се убеждавам, че и в западната преса работят също толкова *** драскачи като в нашата.
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Тъпия сайт неперкъснато цензорира к-у-р-с-а и остава само едно са.
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Освен това, както вече беше споменато, в чакалнята за еврото са на лева може д плава в някакви тесни граници. Едва ли някой ще заложи на това че лева ще поскъпне.Все пак се съмнявам, че границите на изменение на са ще бъдат толкова големи, че да си заслужава главоболието и разправиите.Но както казах - най-добре в евро. Човек никога не знае.
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Всъщност казах голяма глупост и това не е вярно и не те разбрах. Когато примем еврото няма 1 лев да е равен на 1 евро, така че заема ти няма да стане 18 000 евро, а около 9000. А в случай на девалвация заема ти в левове няма да промени стойността си спрямо твоите доходи. Ако е в евро тогава духаш супата.Най-добре си дръжте парите в евро. Човек никога не знае.
39
0
 
0
 
! Отговори
гошо преди 14 години
чисто и просто 99.99% от кредитите в лева са с опция за превалутиране, защото помним какво стана през 90-те. та при една девалвация от 100% тоест 1 евро = 4 лева България ще бъде буквално разорена. първо ще се разорят хората, след това фирмите ще фалират, а след тях и банките. който е взимал кредити с надеждата лева да се обезцени и да изяри този път просто не е познал.
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Няма да се събудиш и да имаш да връщаш 18 000 евро. Ако твърде хипотетичната девалвация на лева се случи, заемите ще бъдат преизчислени и за теб няма да е нито по добре, нито по зле. Девалвация няма да има. Не знам що плашите хората.