Уолстрийт Джърнъл: България в Еврозоната до 3 г. - трудно

"Проблемите й са корупция и организирана престъпност"
12 яну 2010 08:31,
55
Уолстрийт Джърнъл: България в Еврозоната до 3 г. - трудно
Снимка: БГНЕС

Въпреки затягането на бюджета и редуцирането на разходите, което прави България фискален образец в ЕС, желанието на страната да се присъедини към Еврозоната до 3 г. е трудно осъществимо, пише влиятелният вестник "Уолстрийт Джърнъл".

Присъединила се към ЕС през 2007 г., България, която е най-бедната страна в Съюза, приключи миналата година с най-малък бюджетен дефицит от всички останали страни членки.

Очаква се бюджетът на страната и да е най-балансиран в ЕС за 2010 г.

Правителството замрази заплатите и пенсиите, както и големи инвестиционни проекти, като същевременно повиши акциза върху цигарите и редуцира държавните разходи с 15%.

Националната валута на България е стабилна, тъй като страната е във валутен борд от 1997 г., когато левът колабира заради създала се хиперинфлация. Прогнозите за 2010 г. са икономически растеж с 0,2% - от минус 2% понастоящем.

Българският премиер Бойко Борисов обаче се опасява, че въпреки положените усилия влизането на страната в Еврозоната не е гарантирано, пише изданието.

Борисов ще се опита да убеди европейските лидери, че неговото правителство ще продължи политиката си на финансова дисциплина, така, че на България да бъде позволено да въведе еврото до 3 г.

За да стане това обаче, страната трябва да покрие редица критерии в сферите на държавния дълг, лихвените ставки и инфлацията.

Икономическият прогрес на България се измерва най-вече с това, че - за разлика от Румъния и Унгария, например - страната не прибягна до финансовата подкрепа на МВФ в пика на кризата, нито планира да иска кредит от Фонда и през 2010 г.

Проблемите на България обаче се наричат корупция и организирана престъпност, завършва "Уолстрийт Джърнъл".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
13 добре го казаееее, айде сега.... ще ви дам пример: ако имаш 4000лв в банката и си мислиш че имаш 2000 евро, една сутрин ще се окаже, че имаш само 1000 евро, щото лева е девалвиран и еврото вече е 4 лева. това е то! Единственото спасение за хората да си опазят парите е до средата на февруари-март 2010 да си обърнат левовете веднага в евро, иначе си губят половината пари. Лесно е, стига да сте умни и да си отваряте очите!
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Прочети оригиналната статия във вестника. Това за престъпността и корупцията го казват само да подчертаят слават, която имаме. Критериите от Маастрихт са само икономически. Но нищо чудно да решат да ни порежат и заради корупцията.В тая криза България има шанса да излезе на бързата писта. От криза могат да спечелят не само хора, но и държави. А да видим.Предвид, че тук е България сигурно и това ще оплескаме.
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Никъде не пише, че трябва да се махне валутния борд.
14
0
 
0
 
! Отговори
Traio преди 14 години
Тия от уолстийт да си наврат статията. Единствения критерий, който не покривахме години наред беше инфлацията. Сега благодарение на кризата и спирането на икономиката няма и инфлация. Поне нещо добро да има от тая криза нас - излизане от валутен борд чрез еврото. Какво общо имат корупция и престъпност с това? Нищо! Никакъв критерий не могат да са за въвеждане на еврото.
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Защо никой тука не напомня факта, че планираното преминаване към еврото ще е с с 3.90лв за 1 евро? Защо никой не се сеща, че за да се въведе еврото трябва да се махне борда и да се девалвира левчето? И пак защо не си спомняте,че има период от поне 1.5-2 години, през които лева трябва да е на плаващ с, за да се балансира към еврото? Това значи девалвиране на лева от тази пролет на 2010г с с по 4 лв за евро. Наистина ли мислите, че една сутрин ще се събудите и ще имате 1 евро за 2 лева?
12
0
 
0
 
! Отговори
brigante преди 14 години
а как ми се искаше от беден да стана още по-бедничък, но пък в евро:)
11
0
 
0
 
! Отговори
brigante преди 14 години
а как ми се искаше да си купувам винетките на бате бойко в евро:)
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Проблемът на България се нарича БЕДНОСТ, тя генерира и корупцията и организираната престъпност.
9
0
 
0
 
! Отговори
пууу преди 14 години
Ееее значи, само разбирачи! Може ли като нямате и идея за какво става въпрос в Гърция да я споменавате! Бива глупост-бива, ама поне попрочетете нещо преди да давате мнения... Истината е, че всичко в Гърция е поскъпнало десетки има и случаи на 100 пъти, но това не се дължи изцяло на въведеното евро. Има пазарни механизми: повече пари=повече търсене=по-високи цени=по-висока инфлация. Хората в Гърция от близките до нас места-пазаруват от нашите магазини,защото им е по-евтино. Пример-Сандански
8
0
 
0
 
! Отговори
s. преди 14 години
Алооо,първия!*** ли си!?Нека да те отворя че не само в Гърция,но и в цяла Европа като влезеш в супермаркета нещата са доста по-тънички от България!Същото се отнася и за телефончетата,и за дрешките и тн!Щото говориш супер дебело ако не знаеш!В България ни стрижат като овчици за всичко!На фона на доходи от Третия свят!Така че айде да пишеш глупости другаде!
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
А проблема на Америка се нарича ***
6
0
 
0
 
! Отговори
Васко преди 14 години
Не трябва да се заблуждаваме , че някой мисли за народа като иска да въвежда еврото. Това е в интерес единствено и само на тези които имат "достатъчно пари.
5
0
 
0
 
! Отговори
Н.Петров преди 14 години
Облъчването с приказки за нереални постижения и отговорности е част от стратегията за завземане на максимално ключови позиции,докато има кой да им обръща внимание и да минава необходимото за целта време.Между другото - добре го правят...
4
0
 
0
 
! Отговори
123 преди 14 години
А проблема на Америка се нарича Мадофф.И там въобще, ама въобще няма корупция.
3
0
 
0
 
! Отговори
до 1-ви преди 14 години
ще имаш да взимаш в гърция и европа цените да са по-високи-точно обратно-много по-ниски са от българия.Ако не вярваш -ела да видиш,а не да говориш неверни неща
2
0
 
0
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 14 години
Уолстрийт Мърнъл : България веднага ще влезе в еврозоната,когато еврото стане.....лев.Това се очаква да стане всеки момент от европейските държави;само българите малко се дърпат ама ще ги....придумаме!
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
по-добре да не сме с евро защото всичко ще ни поскъпне двойно като в Гърция, всичко освен заплатите. И тука ще почнат да идват африканци и азиатци да работят за без пари и ние ще се чудим какво да правим. То с МВФ все едно сме си в евро 1лв=0.5евро

Спонсорирани публикации