Стабилизацията на пазара на имоти пак подмина България

В София спадът в наемите на офисите продължава и през второто тримесечие
16 юли 2010 15:47, Красимир Ангелов
64
Стабилизацията на пазара на имоти пак подмина България
Снимка: БГНЕС

Значителни пазарни разграничения се появяват на пазара на бизнес имоти в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), които са валидни както по отношение на тип имоти, така и за различните страни в рамките на региона, сочи доклад.

Пазарните фундаменти вече започват да очертават бъдещото движение на капиталовите стойности на имотите в региона, се казва в доклад на CB Richard Ellis, Inc. (CBRE).

Въпреки процесите на стабилизация и дори повишение на капиталовите стойности на някои пазари в Централна Европа, страните от Югоизточна Европа и в частност България все още остават в страни от това начално подобрение на пазара.

Пазарите от Централна Европа изглежда, че са преминали през най-лошото от кризата. Промените в доходността от първокласните имоти започват да оказват положително влияние върху капиталовите стойности в част от пазарите в ЦИЕ.

Капиталовите стойности се покачиха дори повече в някои градове от Източна Европа през второто тримесечие на 2010 г. в сравнение с предишното тримесечие, тъй като там компресията на доходността от първокласните имоти бе съчетана с ръст на наемите на тези площи.

За разлика от тях обаче пазарите в Югоизточна Европа отчетоха спад в първокласните наеми и непроменена доходност, което доведе до спад на стойностите на първокласните имоти през второто тримесечие в сравнение с първото, се казва в доклада.

Според компанията, специално в София, спадът в наемите на първокласните офис площи продължава и през второто тримесечие на годината, макар и с по-бавни темпове.

Данни на CBRE сочат също, че за периода българската столица е трета в ЕС по спад на наемите на търговските улици.

Инвстиционната активност в ЦИЕ през първото полугодие беше концентрирана в Полша, Чехия и Русия, основно извън първокласния сегмент.

„По-голямата част от компресията в доходността е отражение на промяна в нагласите и не е подкрепена от доказателства за реални сделки“, коментира Йос Тромп, директор за ЦИЕ Проучвания и консултиране в компанията.

Тенденцията за компресия в доходността следва тази в Западна Европа, като в ЦИЕ тя бе забелязана в сегмента на търговските центрове още през първото тримесечие. През второто последваха и офис площите на много пазари.

Обемът от инвестиции в ЦИЕ през първите шест месеца на годината достигна 1,7 млрд. евро, което бе ръст от 190% в сравнение със същия период на 2009 г.

На тримесечна база обемът отчете повишение от 34%, като достигна 970 млн. евро през второто тримесечие в сравнение с първото. Това е все още сравнително ниско в сравнение с нивата преди края на 2008 г.

Още новини за имоти

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
6
 
! Отговори
... преди 13 години
Абе незнам ама добре, че не купих през 2008, та тогава един брокер ме убеждаваше, че едва ли не в наи скоро време щяло да е нещо нормално цена на квадрат, тук в БГ 2200 евро! Е тогава не взех и изчаках, пък да видим какво ще стане ако изчакам още малко!!!
22
3
 
3
 
! Отговори
До 16 преди 13 години
Абсолютни глупости. Ако имотът не е на кредит собственикът нищо не рискува. Няма и никаква поддръжка. А пък тия, дето искат да живеят на свободен наем щом така им е по-изгодно нека си живеят.
21
2
 
11
 
! Отговори
точно така преди 13 години
Да не забравяме, че тези, които могат да си позволят да купят нещо на тези цени, не са повече от 1% от тези 7 800 000 души.
20
0
 
2
 
! Отговори
jiko преди 13 години
ikonomikata ne e vlak, stiga ste vikali nevoliata
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 10В БЪЛГАРИЯ ПАЗАРА Е МНОГО ПО-РАЗЛИЧЕН,СТРОИТЕЛНИЯ БИЗНИС ПО СВЕТА РАЗЧИТА НА СОБСТВЕН КАПИТАЛ И БАНКОВ КРЕДИТ И ТАМ ЦЕНИТЕ ПАДНАХА .БЪЛГАРСКИЯ "СТРОЙТЕЛ"СЕ ЗАХРАНВА ОТ ДРОГА ПРОСТИТУЦИЯ И МНОГО МАЛКО -ЕДИНИЦИ ОТ БАНКОВИ КРЕДИТИ.ТОВА Е ПРИЧИНАТА ДА СЕ ДЪРЖЪТ ВИСОКИ ЦЕНИ НА НОВОТО СТРОЙТЕЛСТВО ,А СТАРОТО СЕ РАВНЯВА ПО ТЯХ.НИКОЙ НЯМА ДА СИ ПРОДАДЕ ДВУСТАЕН ст.тухлаС ПАРАМЕТРИ НА ТРИСТАЕН н.тухла ЗА ЖЪЛТИ СТОТИНКИ .ПОМНИТЕ ЛИ ПРЕДИ БОРДА-В ЦЯЛ СВЯТ ДОЛАРА ПАДА ПРИ НАС СЕ ВРИГА И ОБРАТН
18
4
 
7
 
! Отговори
1 преди 13 години
При 7 800 000 души жилищата в БГ са 3 700 000 към 2001 ( данни от Преброяване 2001) след 10 години бум на строителството да са станали към 4,5 милиона жилища пада се грубо по 2 души на едно жилище! На кой ще ги продават тези жилища - АНГЛИЧАНИТЕ ИЗБЯГАХА все още купуват само руснаци по-морето . КАКТО И РЕКЛАМИТЕ КУПУВАМЕ ЖИЛИЩА НА КИЛОГРАМ ;) ТАКА ЧЕ ИМА МНОООГО ДА ПАДАТ ЖИЛИЩАТА ПОНЕ ЦЕНИ КОЙТО СА С 15-30% ПЕЧАЛБА ЗА ИНВЕСТИТОРА ИЛИ НА СЕБЕСТОЙНОСТ ЗА ТЕЗИ КОЙТО СА ТЕГЛИЛИ КРЕДИТ
17
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да не говорим, че един имот ако не се поддържа (пари ежегодно), ще се скапе за няколко години.
16
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Продавачът рискува да му плаща данък, да го подържа и да му бъде отнет от банката за неизплатен кредит.
15
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Глупости! По добре наем, отколкото безбожни лихви по заеми!
14
5
 
3
 
! Отговори
До 12 преди 13 години
А кандидат-купувачът рискува да остане цял живот без имот и да плаща наем докато е жив. Собственикът обаче нищо не рискува.
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
сф
12
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Един имот струва точно толкова, колкото е готов да плати купувача. Ако собственика не го устройва цената, рискува имота да си остане вечно негов.
11
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това обаче в никакъв случай не означава, че хората ще си продадат имотите на ниски цени. Няма как да стане. Няма чак такива балъци.
10
2
 
13
 
! Отговори
Просто минаващ преди 13 години
не забравяй, че цената на една стока се определя от търсенето и от това колко може да даде клиентът. При тези цени и при тази икономическа обстановка в страната клиенти няма. Свършиха балъците да теглят заеми. Време е за приземяване.
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абсолютно вярно.
8
4
 
2
 
! Отговори
До 6 преди 13 години
Кажи го на 1
7
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Изпуснал съм тези :16 юли 2009 Цените няма къде да падат15 юни 2009 Чужди експерти: Цените на имотите ще падат през следващите години
6
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
една лисица вървяла след овена и чакала да му паднат .......,но овена си ги носи и си ги клати а лисицата чака
5
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
22 април 2009 Цените на добрите имоти удариха дъното 10 май 2009 Пазарът на имоти стигнал дъното, но се съживява 28 май 2009 Експерти: Стигнахме дъното при имотите, корекция ще има само на надценените 28 Юли 2009 Пазарът на търговски площи у нас се раздвижва28 Август 2009 Темпът на поевтиняване на имотите са забавя08 Февруари 2010 Експерти: Цените на имотите стигнаха дъното и ще скочат с 10% до края на 2010 г.23 Юни 2010 Цените в строителството няма накъде вече да падат
4
16
 
6
 
! Отговори
ъ преди 13 години
нищо няма да падне - бъдете спокойни и не си правете планове за евтин апартамент на центъра на еди кой си град... Цените на недвижимото са винаги нагоре в целия свят. Ако ще атомна война да има - цените ще растат.