Стабилизацията на пазара на имоти пак подмина България

В София спадът в наемите на офисите продължава и през второто тримесечие
16 юли 2010 15:47, Красимир Ангелов
64
Стабилизацията на пазара на имоти пак подмина България
Снимка: БГНЕС

Значителни пазарни разграничения се появяват на пазара на бизнес имоти в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), които са валидни както по отношение на тип имоти, така и за различните страни в рамките на региона, сочи доклад.

Пазарните фундаменти вече започват да очертават бъдещото движение на капиталовите стойности на имотите в региона, се казва в доклад на CB Richard Ellis, Inc. (CBRE).

Въпреки процесите на стабилизация и дори повишение на капиталовите стойности на някои пазари в Централна Европа, страните от Югоизточна Европа и в частност България все още остават в страни от това начално подобрение на пазара.

Пазарите от Централна Европа изглежда, че са преминали през най-лошото от кризата. Промените в доходността от първокласните имоти започват да оказват положително влияние върху капиталовите стойности в част от пазарите в ЦИЕ.

Капиталовите стойности се покачиха дори повече в някои градове от Източна Европа през второто тримесечие на 2010 г. в сравнение с предишното тримесечие, тъй като там компресията на доходността от първокласните имоти бе съчетана с ръст на наемите на тези площи.

За разлика от тях обаче пазарите в Югоизточна Европа отчетоха спад в първокласните наеми и непроменена доходност, което доведе до спад на стойностите на първокласните имоти през второто тримесечие в сравнение с първото, се казва в доклада.

Според компанията, специално в София, спадът в наемите на първокласните офис площи продължава и през второто тримесечие на годината, макар и с по-бавни темпове.

Данни на CBRE сочат също, че за периода българската столица е трета в ЕС по спад на наемите на търговските улици.

Инвстиционната активност в ЦИЕ през първото полугодие беше концентрирана в Полша, Чехия и Русия, основно извън първокласния сегмент.

„По-голямата част от компресията в доходността е отражение на промяна в нагласите и не е подкрепена от доказателства за реални сделки“, коментира Йос Тромп, директор за ЦИЕ Проучвания и консултиране в компанията.

Тенденцията за компресия в доходността следва тази в Западна Европа, като в ЦИЕ тя бе забелязана в сегмента на търговските центрове още през първото тримесечие. През второто последваха и офис площите на много пазари.

Обемът от инвестиции в ЦИЕ през първите шест месеца на годината достигна 1,7 млрд. евро, което бе ръст от 190% в сравнение със същия период на 2009 г.

На тримесечна база обемът отчете повишение от 34%, като достигна 970 млн. евро през второто тримесечие в сравнение с първото. Това е все още сравнително ниско в сравнение с нивата преди края на 2008 г.

Още новини за имоти

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
10
 
4
 
! Отговори
друг минаващ преди 13 години
Няма как да стане това. Никой няма да ти даде на безценица нищо. Просто собствениците на имоти предпочитата да изчакат по-добро време, но без пари нищо няма да ти дадат. И когато минат тия катаклизми ще продадат имотите са за добри пари. Сега продават на ниска цена само тия, които са силно притиснати, най-вече заради кредити.
2
2
 
13
 
! Отговори
Ivan Grozni преди 13 години
Ден година храни - тва са цените на имотите в БГ....
1
3
 
23
 
! Отговори
просто минаващ преди 13 години
Ще чакаме цените да паднат. Досега само говорят, че падат, а на практика не са мръднали. Реалната цена на имотите, която аз бих дал, е с 30-40% по-ниска от това, което се предлага в момента. Затова, ако искат раздвижване на пазара, нека наистина свалят цените.