Как Германия може да погуби еврото

Валутата ще се разпадне, а екзекуторът ще бъде Германия, пише FT
Обновена: 23 ное 2010 15:44 | 23 ное 2010 15:42, Красимир Ангелов
88
Как Германия може да погуби еврото
Снимка: БГНЕС

"Кажете ми как свършва всичко това“, беше въпросът на генерал Дейвид Петреъс за войната в Ирак. Европейските лидери си задават същия въпрос, докато наблюдават кризата в Еврозоната, пише Гидеон Рахман, анализатор на Financial Times в коментар за изданието.

След като се провалиха в опита да създадат буферна зона около Гърция, европейците се надяват да спрат пожара на кризата в Ирландия. Но дори сега, когато спасителният пакет за Ирландия е почти приет, облигационните пазари гледат с нездрав интерес към Португалия.

След Португалия ще последва Испания. И ако наистина голяма икономика като Испания изпита нужда от финансова помощ, бъдещето на еврото ще бъде поставено на карта.

Затова въпросът "как ще свърши всичко това“ е очевиден и спешен, но също така и дяволски труден. Все едно гледате триизмерна игра на шах, в която финансовите, икономическите и политическите аспекти зависят един от друг в сложна плетеница.

Най-доброто ми предположение е, че единната европейска валута наистина ще се разпадне и че екзекуторът на еврото ще бъде Германия – най-силната икономика в Европейския съюз.

Не са изолирани обвиненията на много европейски анализатори, че последният епизод от еврокризата е предизвикан от липсата на гъвкавост в германската политика.

Но германците имат много причини да бъдат сърдити за начина, по който единната европейска валута се развива. Тяхната страна премина през трудно десетилетие на изкуствено задържани ниски заплати и съкращения на федералните разходи.

Много гласоподаватели са възмутени от опасността, че събраните от тях данъци може да бъдат използвани за финансиране на по-ранното пенсиониране на гърците или за компенсиране на суперниския корпоративен данък в Ирландия.

Прочетете целия анализ тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
4
 
7
 
! Отговори
софиянец преди 13 години
Хайде сега всички преди да почнат с минусите нека да седнат със сметалото и да изчислят България нетен донор ли е или нетен получател от фондовете и нека помислят коя е най-бедната държава в Съюза!
64
9
 
11
 
! Отговори
софиянец преди 13 години
вярна статия, тъпите немци в опита си да не девалвират еврото поне колкото *** американци долара загробиха Гърция и Ирландия... Те не работели не'нам си кво, немците велики - да ама като си пробутваха немските машини коли и всякаква друга продукция без аналог в по-слабите държави си взимаха парите за продукцията от същите тези европейски фондове чрез съфинансиране, ***! Не девалвираха за да си запазят техният стандарт и гонейки единствено техният си интерес!
63
1
 
9
 
! Отговори
Кой е следващия? преди 13 години
Гърция 300 млрд.Ирландия 100 млрд.Нещо с този съюз не е наред.Всеки който влезе вътре фалира.
62
2
 
5
 
! Отговори
до 43 преди 13 години
Никога не съм симпатизирал на БСП, но не мога да не им призная нещо полезно, което направи правителството на Станишев - свалиха корпоративния данък на 10%, което беше голямо облекчение за фирмите.
61
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Трябва да си прекалено голям ***, за да говориш че ЕС не е изкуствено създаден или че не е безсмислен. Ама съвсем малко мозък да имаш ще видиш, че по-лоша организация досега не е правена, няма и да се направи скоро.
60
3
 
9
 
! Отговори
Бай Ташо преди 13 години
"ЕС е ***, не ме кефи, през турското робство данъците са били по малко....."направо ме скъсахте да се смея. Явно в тоя сайт пишат само пубери и хора завършили техникум по стругарство.
59
2
 
2
 
! Отговори
vlad_m1 преди 13 години
Адолфе, научи как правилно да изписваш Германия на немски.
58
5
 
1
 
! Отговори
emigrand преди 13 години
are dano da se razpadne es i da vra6tat starite ceni v bg i bes tva sled 1 mesec si idvam mn mekefi bg nqma po hubva strana nikade as sam bil v 7 darjavi nasqkade e mizeriq
57
2
 
5
 
! Отговори
Даола преди 13 години
Европа я чакат големи изненади.След 50 години най-голямото обеднение от държави ще се нарича Индо-Европа.Който сега е на 20 години, нека да запомни това.
56
8
 
7
 
! Отговори
БГ преди 13 години
България фалира на 09.09.1944 г.бе ***. Чак сега ли разбра че е фалирала и то не преди 20 години.
55
10
 
8
 
! Отговори
Капиталист преди 13 години
СССР фалира още при създаването си ,сега е ред на червените *** да си затворат плювалника ,че смърдииииииииииииии
54
7
 
18
 
! Отговори
комунист преди 13 години
България фалира преди 20 години.Сега е ред на Европейския Съветски Съюз.
53
3
 
8
 
! Отговори
Адолф преди 13 години
Deutchland, Deutchland Uber Alles.
52
10
 
15
 
! Отговори
xax преди 13 години
Трябва да си прекалено голям ***, за да говориш че ЕС е изкуствено създаден или че е безсмислен. Ама съвсем малко мозък да имаш ще видиш, че по-добра организация досега не е правена, няма и да се направи скоро.
51
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Че какво ново и неочаквано има в това? То си е ясно! България е била съюзник на Германия в две войни, които тя загуби, член на СИВ и Варшавският договор, които се разпаднаха. Сега сме членове на Европейският съюз и НАТО. Къде бяха те преди 3-4 г , какво им се случва сега........
50
1
 
9
 
! Отговори
до 40 преди 13 години
ЕС има население около 500млн,т.е.,около 8,5% от населението на земята.БВП е 16трлн,т.е.23-24%от БВП на планетата.С всичките хитрини които им се приписват,европейската икономика е първа в света.След нея е икономиката на САЩ.Население 300млн,БВП 14 трлн.Става дума за обем,защото *** глава от населението САЩ са първи.Може да отричаме материалното благополучие,но всички знаем,че без него няма и наука.Науката не можем да отречем.
49
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Рухват въздушните кули на финансовата система. "Икономическото чудо" на страни като Гърция, Испания, Ирландия и Португалия поддържано изкуствено на системи и захранвано с инжекции се оказа една голяма илюзия.
48
1
 
8
 
! Отговори
Hristo преди 13 години
Прав си, че на България и трябва ЕС. Но бих искал да те поправя в нещо. Трансферите на пари от емигранти не са част от чуждестранните инвестиции, а от трансферите. Първите е отчитат във финансовата сметка на платежния баланс, вторите в текущата. :)
47
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Много гласоподаватели са възмутени от опасността, че събраните от тях данъци може да бъдат използвани за финансиране на по-ранното пенсиониране на гърците или за компенсиране на суперниския корпоративен данък в Ирландия.Ще се сетят, ама късно. А ние кога ще се сетим? :)
46
3
 
8
 
! Отговори
до 44 преди 13 години
Не одобряваш,добре,какво предлагаш.Как виждаш бъдещето на България без ЕС.Имай прдвид,че в момента ни изхранват емигрантите в ЕС.Къде ще продаваме и откъде ще купуваме,и с какви пари?От така прехвалените чужди инвестиции,половината са от нашите работници и специалисти навън.