Как Германия може да погуби еврото

Валутата ще се разпадне, а екзекуторът ще бъде Германия, пише FT
Обновена: 23 ное 2010 15:44 | 23 ное 2010 15:42, Красимир Ангелов
88
Как Германия може да погуби еврото
Снимка: БГНЕС

"Кажете ми как свършва всичко това“, беше въпросът на генерал Дейвид Петреъс за войната в Ирак. Европейските лидери си задават същия въпрос, докато наблюдават кризата в Еврозоната, пише Гидеон Рахман, анализатор на Financial Times в коментар за изданието.

След като се провалиха в опита да създадат буферна зона около Гърция, европейците се надяват да спрат пожара на кризата в Ирландия. Но дори сега, когато спасителният пакет за Ирландия е почти приет, облигационните пазари гледат с нездрав интерес към Португалия.

След Португалия ще последва Испания. И ако наистина голяма икономика като Испания изпита нужда от финансова помощ, бъдещето на еврото ще бъде поставено на карта.

Затова въпросът "как ще свърши всичко това“ е очевиден и спешен, но също така и дяволски труден. Все едно гледате триизмерна игра на шах, в която финансовите, икономическите и политическите аспекти зависят един от друг в сложна плетеница.

Най-доброто ми предположение е, че единната европейска валута наистина ще се разпадне и че екзекуторът на еврото ще бъде Германия – най-силната икономика в Европейския съюз.

Не са изолирани обвиненията на много европейски анализатори, че последният епизод от еврокризата е предизвикан от липсата на гъвкавост в германската политика.

Но германците имат много причини да бъдат сърдити за начина, по който единната европейска валута се развива. Тяхната страна премина през трудно десетилетие на изкуствено задържани ниски заплати и съкращения на федералните разходи.

Много гласоподаватели са възмутени от опасността, че събраните от тях данъци може да бъдат използвани за финансиране на по-ранното пенсиониране на гърците или за компенсиране на суперниския корпоративен данък в Ирландия.

Прочетете целия анализ тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
4
 
7
 
! Отговори
Hristo преди 13 години
По време на турското робство децата са работели от 10-12 годешнш като чираци масово и са били много българите, които не са могли да четат и пишат. По времето на турското робство пътищата са били от чакъл, където ги е имало. По време на турското робство хората са живеели с около 10 години по-малко от днес. Искаш ли да те пратим там, умнико мамин?
44
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
след фалита на Испания вероятно догодина през лятото се задава фалита и на България
43
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Много добре казано ...Като цяло ...тази работа с Евросъюза намирисва ...Единственото ми обяснение за напъните на някои бг политици към него са защото се опитваме да се предложим ... за кой ли път и на който и да е ...Аз НЕ ОДОБРЯВАМ Европейския съюз.
42
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
По време на турското робство данъка е бил 10 %.Сега освен тези 10 % имаме и ДДС -20 % (храни, лекарства, комунални, ток, парно, вода, телефон, мобифон :)АКО ТОГАВА Е БИЛО РОБСТВО- СЕГА КАКВО Е ?
41
10
 
3
 
! Отговори
Olli Rehn преди 13 години
Ей що не вземете да си напишете трите имена и ЕГН и да Ви взимам като съветници на Европейския съюз ?Хайде който е навит да ми пише на емайла / ***.се.правят.че.разбират.нещо.от.финанси_jalko.e***tapacite.haha / П.С. Заплата над 700 лв :)
40
0
 
7
 
! Отговори
бобена чорба преди 13 години
А дано това стане наистина!
39
3
 
19
 
! Отговори
Против ЕС, за Европа преди 13 години
Всеки изкуствено създаден съюз се разпада рано или късно.В случая с ЕС имаме работа с мошенничество.ЕС само се рекламира. Казват се само плюсовете.А минусите почват да личат.Даже не се коментира в медиите, че има противници на ЕС.Говори се за "евроскептици". А не се споменава за противници.ЕС има една невероятна медийна подкрепа.
38
3
 
12
 
! Отговори
Умственно изостанал преди 13 години
За Господ разбирам,ама за лицето Дянков.Та как Дянков ни е опазил като с този птичи мозък.-----Пример иска да ни вкарва в еврозоната точно сега!!!
37
1
 
5
 
! Отговори
Dan преди 13 години
Да сигурно си прав, макар нещата да са 50 на 50 според мен, но така е и в другите Европейски страни, така беше и веднага след въвеждането на еврото , защото цените скочиха във всички страни които го приеха, и след това нещата утихнаха! Има обаче и друг фронт,този на така наречената "валутна война", американците заявяват, че ще печатат долари на поразия за да му падне стойноста, и да са конкурентно способни на външни пазари, европейците явно също воюват,защото силно евро не ги прави конкурентни!
36
3
 
19
 
! Отговори
Чичо Скрудж преди 13 години
Пълни глупости. Аман от неграмотни анализи. Германия е последната страна в света която ще иска разпадане на ЕС и отмяна на еврото. Защо ли? Защото Германия е развитата икономика в ЕС и липсата на мита и липсата на различни валути улеснява до максимална степен пласирането и продажбата на немски стоки в рамките на ЕС. Така че забравете за изчезване на евроте или за разпад на ЕС-именно Гермнаия челни стойки ще прави но няма да позволи да й се сринат пазарите за стоки.
35
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ЕС ще се разпадне заради войните в Ирак и спекулата с имотите и петрола, които съсипаха и САЩ. България вече може да разчита само на Русия и на комунистите в Китай. В противен случай България е изправена пред нов държавен фалит и глад по-тежък и от фашисткия диктат през 1920-1940 г.
34
0
 
19
 
! Отговори
Йорго преди 13 години
до 34 - Аз мисля, че Германия е сред основателите на евросъюза, та по-правилно би било да се каже ДА РАЗПУСНЕ евросъюза, не да ГО НАПУСНЕ
33
5
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Германия трябва да се откаже от този скапан Евросъюз и да си въведе марката отново. Съюза е едно кухо, болнаво и паразитно същество, което обрича едни нации да работят и да носят на гърба си други. Не може немеца да работи, а гърци, французи, и други южняшки *** да стачкуват и да се веселят за негова сметка. Няколко поръчват, а все един плаща сметките!
32
2
 
10
 
! Отговори
Начертание преди 13 години
Толкова много проблеми се струпаха на ,,ЕВРЕИСКИЯТ СЪЮЗ ,, че незнам от къде да почна . Добре е че сме извън евро зоната . За първи път във историята ни политиците не згазиха лука . Съдбата се смели над нас
31
6
 
14
 
! Отговори
ъ преди 13 години
Сега пак ще хвърлят бомби над Германия, защото не иска да играе по свирката на юдо-масонските ***....
30
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Човек, който се обръща към останалите с "***" и "що си ***", едва ли може да даде някакво меродавно мнение.
29
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Предпочитам Немско робство, от колкото Турско такова !И без това българина е с робско мислене и цял живот робува.. я на жена си, я на децата си, я на родината си, я на шефа си..
28
4
 
1
 
! Отговори
работещ преди 13 години
Леле, що си ***. Кой ти е заразил мозъчето с комунистически префасонирани части от теорията за илюминатите. И къде го търсиш преобладаващото еврейско влияние, точно там, където го няма. А кои са ти солидарните европейци - Франция, Италия, Испания и Португалия ли? Или може би Люксембург?
27
4
 
5
 
! Отговори
работещ преди 13 години
Добре звучи за смучещите, но какво ще изсмучат от Турция като тя освен, евтина (но, по-скъпа от нашата) и дисциплинирана (но, не особено грамотна) работна ръка, друго няма какво да предложи. Освен това, турците са националистическо общество, което на "изсмукване" реагира даже по-остро и от гръцкото. Иначе, те, смучещите и сега си ги смучат турците, колкото могат, там пада яко бачкане, не като у нас.
26
5
 
19
 
! Отговори
Maрш преди 13 години
Краино време е да изхвърлят ВЯеликобритания и Ирландия от ЕС. Само проблеми носят и винаги са против, не са солидарни состаналите европейци мръсните му еврейски ***.