След разочароващата 2010 продават Техномаркет

Загубата на Equest за първите шест месеца е 14,7 млн. евро
Обновена: 4 яну 2011 14:39 | 3 яну 2011 14:07,
274
След разочароващата 2010 продават Техномаркет
technomarket.bg

Инвестиционният фонд Trans Balkan Investments Ltd. (бившият Equest Investments Balkans Limited), който притежава мажоритарен дял от веригата магазини за електроника Техномаркет, обяви, че „със съжаление“ е стигнал до заключението, че единственият начин да си осигури необходимата ликвидност за продължаване на дейността е продажбата на веригата.

Продажбата трябва да стане колкото е възможно по-скоро, като според споразумение със своя мажоритарен собственик от края на октомври фондът има 12 месеца за продажбата.

В средата на миналата година бе обявено, че фондът обмисля различни варианти за продажбата на веригата за електроника TechnomarketDomo (TMD), която бе формирана след сливането на българската Техномаркет с румънската Domo. Equest притежава дял от 61,8% във веригата.

Сред възможните варианти са продажба на дела на миноритарните акционери на TMD, както и продажба на части или целия дял на трета страна.

"Поредната разочароваща година"

От Equest отчитат, че основният проблем за компанията през 2009 и първото полугодие на 2010 г. е останала липсата на ликвидност, която временно е била облекчавана единствено чрез продажбата на отделни активи, както и от помощта на нейния мажоритарен собственик – оманския фонд State General Reserve Fund (SGRF).

Към края на юни от Equest продължават да обмислят различни модели за продажбата на компаниите в България и Румъния, като работят с няколко консултанти за изготвяне на подходяща стратегия.

В съобщение до Лондонската борса Equest казва, че 2009 г. се е оказала поредната разочароваща година за акционерите, като 2010 г. също не е донесла очакваното подобрение на пазара. От компанията не предвиждат някаква позитивна промяна преди 2012 г.

Фондът завърши 2009 г. със загуба преди данъци от 72,7 млн. евро в сравнение със загуба от 61,7 млн. евро за 2008 г. Загубата за първите шест месеца на 2010 г. бе в размер на 14,7 млн. евро в сравнение със загуба от 34,9 млн. евро за същия период на 2009 г.

Продажбите на TechnomarketDomo за първото полугодие на 2010 г. бяха на обща стойност от 233,4 млн. евро в сравнение с 239,5 млн. евро година по-рано. Веригата отчита загуба преди данъци от 7,4 млн. евро за периода, в сравнение със загуба от 5 млн. евро за първите шест месеца на 2009 г.

От Equest коментират, че и през първите шест месеца на 2010 г. не се отчита намаляване на ефекта на икономическата криза, което продължава да провокира остър спад в продажбите на дребно в региона, както и спад в стойността на инвестициите в имоти на групата.

От фонда оценяват, че пазарът на електроника и битова техника у нас и в Румъния се е понижил средно с 10% през първата половина на миналата година. През този период пазарният дял на Техномаркет у нас се е повишил до 44% от 37% година по-рано, казват от фонда. Делът на веригата в Румъния пък е нараснал до 28% от 25%.

Супер Боровец

Към края на юни 2010 г. фондът притежава и дял от 33,5% в Рила Самоков 2004 АД – дружеството, което развива проекта „Супер Боровец“.

В момента проектът е разделен на шест фази, които могат да бъдат развити поотделно като индивидуални по-малки по мащаб проекти. Това би понижило риска от развитието на този мащабен проект на обща стойност 800 млн. евро, коментират от компанията. Към момента все още не са започнати никакви „значими строителни работи“ и компанията няма задължения, свързани с проекта.

През последните години Equest предприе мащабна кампания за продажба на множество активи у нас и в останалите страни, в които развива дейност в региона. От фонда обявяват, че в момента плановете му предвиждат след финализиране на програмата за продажба на второстепенни активи, единственият значим актив на компанията да остане проектът „Супер Боровец“, в който акционери са също оманският фонд, община Самоков и Главболгарстрой.

От Equest добавят, че на следващото събрание на акционерите ще бъде гласувано предложение за делистване от Лондонската борса „възможно най-скоро“.

Още икономически новини

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


274
Още по темата: Техномаркет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
2
 
1
 
! Отговори
qwerty преди 13 години
щом започнаха да продават по американските сайтове яко ай-фон 4 и ай-пад /големите люнгури/ рефърбиш прави сметка колко са качествени.
178
0
 
7
 
! Отговори
vanko преди 13 години
Кой стои зад този фонд Икуест????
177
0
 
12
 
! Отговори
КВАЗАР преди 13 години
Квази-държавата ражда квази-икономика, а тази икономика произвежда квази-вериги като ТЕХНОМАРКЕТ. Дори купувачите са квази, защото купуват само с пари назаем и дефакто стоката не тяхна.
176
0
 
1
 
! Отговори
Сф преди 13 години
...който процесор (и специално GPU-то) е много по-производителен от смешния Snapdragon. Иначе HTC са велика марка, признавам. Заради спецификата на работата ми ползвах Qtek 2020 (HTC Alpine) до 2005 година, а след това Qtek 9000 (HTC Universal) до 2008 и знам колко качествени са като изработка. Но това не означава, че мога да си затворя очите, когато на пазара има по-качествени продукти (а това включва повечето последни модели смартфони на Motorola, Samsung, Iphone 4, че и LG даже) ;)
175
1
 
11
 
! Отговори
Наблюдател преди 13 години
Пазарът се насити с боклучава стока, която е предназначена за третия свят, затова Equest бързат да се отърват от ТЕХНОМАРКЕТ.
174
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
нали искат само да лапат,да лапат,да се задавят дано,алчността е болест
173
0
 
13
 
! Отговори
Маркетолог преди 13 години
Тези *** от ТЕХНОМАРКЕТ нямат гъвкава ценова политика, нямат истински мениджър. Нямат квалифициран персонал. Нямат нищо. Щом трябва, да фалират! И без това тази ниша на "свободния български пазар" е претъпкана.
172
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не виждам коя ще бъде тази компания която ще купи Техномаркет,като се вземе в предвид огромните загуби които веригата трупа,още повече,че в този отрасъл възможностите за прокарване на свежи идеи,които да те отлепят от дъното са минимални,пералните са си перални,хладилниците-хладилници,с рязане на персонал също няма да стане,защото повече няма накъде,а *** идеи за продажби на чинии,вилици,играчки,нямат коментар.Май ще се повтори ситуацията с Домо-стоката навън и кой откъдето е!
171
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
всеки българин да си направи мол
170
2
 
22
 
! Отговори
dragunov7.62 преди 13 години
тия вериги хипермаркети еб...ха майката на дребните търговци сега ще фалират,изпраха парите и щесе изпарят а дребните търговци немогат да се върнат вече на пазара защото останаха без пукната стотинка и само с борчове към банките, шиб..на политика и мафия.
169
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Асан, отвори уикипедията,там пише подробно.Не се притеснявай,не хапе
168
1
 
18
 
! Отговори
dragunov7.62 преди 13 години
Неразбирзм как може да има толкова много и големи хипермаркети за електроника в България след като няма кой да пазарува.Телевизор пералня и комютър несе копува всеки ден....
167
1
 
11
 
! Отговори
хи-хи преди 13 години
всеки се клецнал на някое кьоше и продава ама то само от търгашество не става трябва производство-земеделие-животновъство- ама като крадените пари са попаднали в хора които не са далновидни или не виждат от носа си по далече или толкова им е умствения багаж или просто това им е кефнало да правя с парите хорски то битер КАПЪЛЪ ЧАРШИ превъРНАХА бЪЛГАРИЯ -АМА ТО И БЕЗ ТВА ИДВА 2012 -
166
0
 
18
 
! Отговори
сдг преди 13 години
Да бяха построили завод да произвеждат техника,не да ни я продават и да се чудят защо са на загуба.Ами хората нямат пари бе,то може ли да си длъжник на всички кредитни къщи и да чакат да купиш още техника от тях?
165
1
 
18
 
! Отговори
ТЕХНОМАРКЕТ?? преди 13 години
това е магазина с най-скапаната ,евтина /като импортна цена/ и долнопробна китайска техника.Веднъж преди 5-6 г.сбърках да купя едно ДВД от там,на което се скапа за нула време оптиката.И като почнаха са ме разкарват по сервизи.Писна ми, метнах го в един гардероб,отидох в Технополис и си взех едно НЕкитайско LG - полска глобка,от което и до днес съм много доволен.Икуест са поначало червени мошеници-перачи, бивши комсомолци,ченгета и т.п.от лондонските "царски" дупЕта на ДС.Те затриха кината.
164
2
 
3
 
! Отговори
Плд преди 13 години
Ползвам вече 2 години HTC и смея да твърдя, че са най-качествените електронни продукти, които съм ползвал някога. Страхотни материали, качеството на изработката и на детайлите е на уникално високо ниво. Не знам къде ги видя тези дефекти и от къде я имаш тази статистика. Точно пък телефон/смартфон от Samsung никога не бих си купил. А ако не знаеш Galaxy S и iPhone 4 са базирани на един и същ процесор ;)
163
0
 
17
 
! Отговори
anonimen преди 13 години
мдааа- да се чуди човек какви са тези *** МОЛОВЕ най много на глава от населението в България, най много техо и всякакъв вид хипер-хипо-мега маркети, лъскави офис празни сгради,бизнес паркове = банки една до друга - баси то освен да се перат пари друго няма - то няма кой да купува ве - младите нямат работа- пенсиите за кога да пазарят със 100 си лева пенсия пък и тях ги готвят за отвъдното другата ни част млади образовани вече се изнесоха от тази простотия за съжаление НАШАТА БЪЛГАРИЯ ОПРОСТЯ
162
0
 
19
 
! Отговори
Питанко преди 13 години
Знаете ли кой ще купи ТЕХНОМАРКЕТ??? Някой, който има още пари за изпиране, за разлика от тези набедени капиталисти от Equest.
161
1
 
7
 
! Отговори
peshi преди 13 години
краино време е да коригират цените. Купих си пералня от техномаркета с транспортен дефект с 3 години гаранция леко жулната пласмасата отгоре за700 лева а цената в магазина е 1199 лежа правете си извода сами
160
4
 
2
 
! Отговори
до тутин преди 13 години
Точно за телефоните излъга-ЕйчТиСи са с най-голям брой дефекти на количество,а АйСифона губи по точки от Самсунг Галакси Ес.Порови в нетя и се убеди сам.