След разочароващата 2010 продават Техномаркет

Загубата на Equest за първите шест месеца е 14,7 млн. евро
Обновена: 4 яну 2011 14:39 | 3 яну 2011 14:07,
274
След разочароващата 2010 продават Техномаркет
technomarket.bg

Инвестиционният фонд Trans Balkan Investments Ltd. (бившият Equest Investments Balkans Limited), който притежава мажоритарен дял от веригата магазини за електроника Техномаркет, обяви, че „със съжаление“ е стигнал до заключението, че единственият начин да си осигури необходимата ликвидност за продължаване на дейността е продажбата на веригата.

Продажбата трябва да стане колкото е възможно по-скоро, като според споразумение със своя мажоритарен собственик от края на октомври фондът има 12 месеца за продажбата.

В средата на миналата година бе обявено, че фондът обмисля различни варианти за продажбата на веригата за електроника TechnomarketDomo (TMD), която бе формирана след сливането на българската Техномаркет с румънската Domo. Equest притежава дял от 61,8% във веригата.

Сред възможните варианти са продажба на дела на миноритарните акционери на TMD, както и продажба на части или целия дял на трета страна.

"Поредната разочароваща година"

От Equest отчитат, че основният проблем за компанията през 2009 и първото полугодие на 2010 г. е останала липсата на ликвидност, която временно е била облекчавана единствено чрез продажбата на отделни активи, както и от помощта на нейния мажоритарен собственик – оманския фонд State General Reserve Fund (SGRF).

Към края на юни от Equest продължават да обмислят различни модели за продажбата на компаниите в България и Румъния, като работят с няколко консултанти за изготвяне на подходяща стратегия.

В съобщение до Лондонската борса Equest казва, че 2009 г. се е оказала поредната разочароваща година за акционерите, като 2010 г. също не е донесла очакваното подобрение на пазара. От компанията не предвиждат някаква позитивна промяна преди 2012 г.

Фондът завърши 2009 г. със загуба преди данъци от 72,7 млн. евро в сравнение със загуба от 61,7 млн. евро за 2008 г. Загубата за първите шест месеца на 2010 г. бе в размер на 14,7 млн. евро в сравнение със загуба от 34,9 млн. евро за същия период на 2009 г.

Продажбите на TechnomarketDomo за първото полугодие на 2010 г. бяха на обща стойност от 233,4 млн. евро в сравнение с 239,5 млн. евро година по-рано. Веригата отчита загуба преди данъци от 7,4 млн. евро за периода, в сравнение със загуба от 5 млн. евро за първите шест месеца на 2009 г.

От Equest коментират, че и през първите шест месеца на 2010 г. не се отчита намаляване на ефекта на икономическата криза, което продължава да провокира остър спад в продажбите на дребно в региона, както и спад в стойността на инвестициите в имоти на групата.

От фонда оценяват, че пазарът на електроника и битова техника у нас и в Румъния се е понижил средно с 10% през първата половина на миналата година. През този период пазарният дял на Техномаркет у нас се е повишил до 44% от 37% година по-рано, казват от фонда. Делът на веригата в Румъния пък е нараснал до 28% от 25%.

Супер Боровец

Към края на юни 2010 г. фондът притежава и дял от 33,5% в Рила Самоков 2004 АД – дружеството, което развива проекта „Супер Боровец“.

В момента проектът е разделен на шест фази, които могат да бъдат развити поотделно като индивидуални по-малки по мащаб проекти. Това би понижило риска от развитието на този мащабен проект на обща стойност 800 млн. евро, коментират от компанията. Към момента все още не са започнати никакви „значими строителни работи“ и компанията няма задължения, свързани с проекта.

През последните години Equest предприе мащабна кампания за продажба на множество активи у нас и в останалите страни, в които развива дейност в региона. От фонда обявяват, че в момента плановете му предвиждат след финализиране на програмата за продажба на второстепенни активи, единственият значим актив на компанията да остане проектът „Супер Боровец“, в който акционери са също оманският фонд, община Самоков и Главболгарстрой.

От Equest добавят, че на следващото събрание на акционерите ще бъде гласувано предложение за делистване от Лондонската борса „възможно най-скоро“.

Още икономически новини

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


274
Още по темата: Техномаркет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
199
6
 
9
 
! Отговори
Боби преди 13 години
В гнусната Била от години не стъпвам. Но в Техномаркет съм редовен клиент, защото цените и качеството са такива, че "конкурентите" им само им "дишат праха".
198
4
 
31
 
! Отговори
qwerty преди 13 години
Много мразя като вляза в някой магазин, като техномаркет и през 20 секунди някакви шматки да ми обясняват, как да си купя на изплащане. НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА.
197
1
 
4
 
! Отговори
Плд преди 13 години
Колега за какъв Snapdragon говориш? Samsung и iPhone 4 ползват общо взето един и същ процесор производство на Samsung - Hummingbird, версията за Apple се казва A4. За Motorola съм съгласен, че правят много сериозни телефони от висок клас, ама виж Samsung и по-специално LG са далеч от истината все още... Абсурдно е да твърдиш, че са по-качествени от HTC.
196
7
 
19
 
! Отговори
И още преди 13 години
Сп. "Икономист" ( бр. 10/2010 г.) още през октомври м.г. отбеляза, че България е състояние на банкрут. Това го виждат всички живеещи тук. Знаят го и тези които управляват. Те обаче избраха да ни залъгват със снимки, безплодни МВР-акции,ножици и телевизии. Първото голямо нещо което се срути е "Техномаркет" въпреки , че ние сме отдавна извън кризата (според Дянко и Борисов). Не мога да си представя, че още има хора които продължават да скандират "Да живее ГЕРБ". И да се радват.
195
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Асан,защо не коментира 133 ?
194
5
 
15
 
! Отговори
Истината 2 преди 13 години
Сладкодумни братя и сестри :)! Честита Нова Година! Да сте живи и здарви!А да ви попитам защо 10 години пазарувахте от Техномнаркет, Била и т.н.? И сигурно ще продължите... Защо през това време не поддържахте малкия бизнес? Местният бизнес?
193
4
 
20
 
! Отговори
ц-ц-ц преди 13 години
Страната е в невиждано катастрофално положение , което е прикривано от смешни и небазирани върху нищо твърдения за благополучие от властта. Но основата на тая катастрофа е поставена от правителството на невероятния негодник симеон и последствията от това почват да изплуват днес. Естествено има какво да се направи , но няма воля и желание. А се правят опити да се запази статуквото на всяка цена!
192
2
 
18
 
! Отговори
Каквото почукало так преди 13 години
В моят град продавачите им са пълна скръб, наемат едни 20г. патки дето си нямат грам идея що е техника и как се продава.... а и не искат да научат....
191
4
 
34
 
! Отговори
kjhg преди 13 години
ХА-ХА-ХА НЯМА ЗАПЛАТИ НЯМА ПОКУПАТЕЛНА СПОСОБНОСТ САМИ СИ ГО НАБИВАТЕ В ЗАДНИЦИТЕ ВСИЧКИ ИНВЕСТИТОРИ.КОЛКОТО ПО МАЛКО ДАВАШ ТОЛКОВА ПО МАЛКО ОБОРОТ ПОЛУЧАВАТЕ ОВЦИ ИЗГНИЛИ КАПИТАЛИСТИЧЕСКИ ВЪВ ВАШИТЕ СТРАНИ ДАВАТЕ ПО 1000 ЕВРО МИНИМАЛНА ТУКА 240 ДУХАЙТЕ.
190
7
 
3
 
! Отговори
Tur4in преди 13 години
"по азиатските чукари.." ima pismenni pametnici koito sa na 5 000 godini,no towa edin polugramoten bylgarin,koyto se prosve6tava samo ot Wikipediyata nqma kak da go znae !!!
189
3
 
15
 
! Отговори
Emi... преди 13 години
Българите когато са писали на азбука, Асановци са си ресали рунтавите, черни козизни по азиатските чукари...
188
6
 
37
 
! Отговори
SarcasticGrin преди 13 години
Някои потребители се радват не на място.Последствията за икономиката от фалита на дадена фирма са винаги неблагоприятни.Няколко хиляди служители на компанията ще останат без работа.Ще се намали конкуренцията на пазара,а тя е основен положителен ефект на пазарната икономика.Компания спира да излъчва реклами и намаляват приходите и за медийния бизнес и др.Но средностатистическият *** се радва, че някой е зле.А всъщност собствениците няма да слезнат от колите,съкратените служители да му мислят
187
11
 
18
 
! Отговори
гагов преди 13 години
Какви инвеститори са това. Една карфица и един литър мляко не са произвели . Разрушиха и разграбиха държавата ни с помоща на нашите продажници като Костов и ФД и дойдоха да лапат . Има господ да фалират всичките . Инвеститори вятъ те са ЛА.НА.
186
7
 
4
 
! Отговори
SarcasticGrin преди 13 години
Някои потребители се радват не на място.Последствията за икономиката от фалита на дадена фирма са винаги неблагоприятни.Няколко хиляди служители на компанията ще останат без работа.Ще се намали конкуренцията на пазара, а тя е основен положителен ефект на пазарната икономика.Компания спира да излъчва реклами и намаляват приходите и за медийния бизнес и др.Но средностатистическият *** се радва, че някой е зле.А всъщност собствениците няма да слезнат от колите,съкратените служители да му мислят
185
8
 
5
 
! Отговори
SarcasticGrin преди 13 години
Някои потребители се радват не на място.Последствията за икономиката от фалита на дадена фирма са винаги неблагоприятни.Няколко хиляди служители на компанията ще останат без работа.Ще се намали конкуренцията на пазара, а тя е основен положителен ефект на пазарната икономика.Компания спира да излъчва реклами и намаляват приходите и за медийния бизнес и др.Но средностатистическият *** се радва, че някой е зле.А всъщност собствениците няма да слезнат от колите,съкратените служители да му мислят
184
6
 
9
 
! Отговори
ариец преди 13 години
Българина си знаем ,че е крив . Последните две години спря кебапчета и бира да купува та какво остава за техника. Обаче онзи ден съм чакал в една банка 2 часа ,защото преди мен само депозитни влогове откриваха от млади хора до баби и все суми над 10 хилки . Та така парите в банки , а оборот няма , няма и за заплати и пенсии, щото няма оборот , обаче парата нали е в банка ,супер !Андрешковци !
183
3
 
5
 
! Отговори
галактика преди 13 години
*Сградите* на всички вериги от този сорт ми приличат на хангари, или бомбоубежища ----- Харесваха ми само рекламите на Георги Мамалев, но явно и те не са помогнали
182
2
 
27
 
! Отговори
Яхараааа преди 13 години
Ред е на чалга културата-моловете,с турбо цените!
181
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Май като изпраха парата и сега да става каквото ще.
180
7
 
2
 
! Отговори
Tur4in преди 13 години
"Асан, отвори уикипедията,там пише подробно" Te za towa bylgarite ostanaha polugramotni-za6toto se proswe6tavat ot Wikipediqta,bez daje da znaqt kakwo e (Wikipediqta de) !!!