Безработицата у нас - все повече над средната за ЕС

Равнището й в България се покачва през януари до 10,2%
146
Безработицата у нас - все повече над средната за ЕС
Снимка: Булфото

Безработицата в България продължава да върви трайно нагоре, като през януари равнището й се покачва до 10,2% в сравнение с 10,1% през декември и ноември.

В същото време средното равнище на безработица в 27-те членки на Европейския съюз (ЕС) пада от 9,6% на 9,5%, отчитайки първото си понижение за последната повече от една година.

По този начин за 11-ти пореден месец безработицата в България остава по-висока от средната за ЕС, като през януари разликата се увеличава. До пролетта на миналата година делът на безработните от работната сила у нас бе по-малък.

Влошаването на пазара на труда в страната през 2010 г. обаче ни нареди сред европейските страни с най-силен ръст на безработицата.

Данните на Евростат подчертаха за пореден път съществените различия между състоянието на пазара на труда в европейските страни. Той остава най-устойчив в Холандия и Австрия, където нивото на безработица е малко над 4%, както и в Люксембург с безработица от 4,7%.

В същото време безработицата в Германия намалява от 6,6% на 6,5%, като спад в равнището й се отчита още в Белгия, Чехия, Дания, Ирландия, Франция и Малта.

Страните с най-рязко понижение на безработицата за последните 12 месеца пък са Естония (от 16,1% на 14,3%) и Малта (от 7,2% до 6,1%).

С най-висока безработица отново се отличават няколко страни, които пострадаха и от спукването на балона в жилищния им сектор преди кризата - Испания (20,4%), Латвия (18,3%) и Литва (17,4%).

Гърция и Унгария обаче са двете членки на ЕС, където делът на безработните е нараснал най-рязко от миналия януари насам – от 9,7% на 12,9% в Гърция, и от 11% на 12,6% в Унгария.

Към края на януари в ЕС е имало малко над 23 млн. регистрирани безработни, от които 15,775 млн., или над 68%, са в страните от еврозоната. В сравнение с декември броят им е намалял с 43 хил. в ЕС и със 72 хил. в еврозоната, където безработицата пада от 10% на 9,9%.

В началото на миналата седмица данни на НСИ показаха, че безработицата в България е била 11,2% през четвъртото тримесечие на 2010 г.

От Агенцията по заетостта съобщиха, че през януари безработицата у нас е била 9,8%. Изчисленията на Евростат за безработицата в България се различават от тези на Агенцията по заетостта и НСИ заради различната методология, която прави данните от страните в ЕС съпоставими.

Още новини от икономика и политика

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още по темата: безработица в България
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
19
 
! Отговори
AZZZZZZZZZZZ преди 13 години
БЕЗРАБОТИЦАТА РЕАЛНО Е МНОГО ПО-ГОЛЯМА ЗАЩОТО се взимат предвид САМО регистрираните безработни в бюрата по труда !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!РЕАЛНО СА МНОГО АМА МНОГО ПОВЕЧЕ БЕЗРАБОТНИТЕ - РАЗБЕРЕТЕ ГО ТОВА
61
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
58 - Те ти го казаха! При минусовите температури герберите полагат асфалт и берат плодове:)))))) Наистина си железен гербер! Просто до откат и после четвърт оборот назад:)
60
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
60 - Мани ги бе! *** е че чак дрънка:)
59
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Вчера говорих, с 55 годишен мъж. Има 30 години трудов стаж в завод. Завода унищожен. Сега работи като охранител за 200 лева, на входната врата на средно училище. Интелигентен. Каза ми, че никога не е предполагал, че ще стигне до там да работи за 200 лева. Редовно виждал дилъри на дрога пред входа на училището, не смее да се обади, да не го убият или пребият дилърите, които зарибяват учениците. Не може да си намери друга работа за повече пари и се примирява с тези 200 лв.
58
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
54 - И колко взима една добра шивачка бе ***! Я не се изказвай неподготвен бе ***...:) Па сигурно и се храниш от фермата си във Фейсбук:) Коко простоият гербер пак се изказа неподготвен и политически мотивиран:)
57
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Работа има за всички, например да строят магистрали или да берат плодове на село."Асфлат при -5 градуса полага ли се? И кой плод, виреещ в България се бере при -5 градуса?!? Ти в час ли си?!?
56
20
 
6
 
! Отговори
стопанина преди 13 години
Безработицата е много ниска, предвид ниската предприемчивост и стопанска култура на мързеливия и чакащ-държавата-да-го-нахрани българин.
55
28
 
4
 
! Отговори
железният гербер преди 13 години
Стига лъжи! Това не е вярно. Работа има за всички, например да строят магистрали или да берат плодове на село. Нека да оставим правителството и Герб спокожно да си гледат работата, пък след още 2 години да направим равносметка.
54
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Лошо. Престъпносста нарастна, безработицата и тя. Цените също. Аз какъвто съм черноглед, просто ще ви спестя коментара си за бъдещето... :/
53
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Безработицата у нас - все повече над средната за ЕС................................................................................................Доходите у нас(доколкото изобщо ги има)-в пъти по-ниски от тези в ЕСЦените у нас?
52
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Вярно си амбициозен:) Сигурно в Гинес ще имат място за най-*** пост:)
51
15
 
6
 
! Отговори
коко преди 13 години
Не не ги мързи но няма да работят за 200лв! Ясно! Д....ч до 42 - 42 отново не си подготвен 200 лева взимат, сервитъорки и барманчета ОФИЦИАЛНО. *** виж в HP , какви са заплатите или в друга софтуерна фирма, за току що назначени. Знаеш ли колко взима една ДОБРА шивачка в момента!? Знаеш ли колко мои колеги си взеха изпитите с "пищови" а после мрънкат че нямало работа за тях?! А да си бил в студентски да видиш как са кръчмите.Не им е тежко под масата ама после МРЪН-МРЪН.
50
3
 
8
 
! Отговори
избирател шефат ви преди 13 години
Станишев е виновен за това.............Ясно?!
49
14
 
2
 
! Отговори
амбициозен младеж преди 13 години
за мен лично процентът безработица нищо не означава, той не е важен. Много по-важни са възможностите за работа, възможностите за реализация на хората, които искат да работят! Може и 20 % да е безработицата, но това са хора, които не искат да работят или ги издържат други!
48
1
 
12
 
! Отговори
Tedzilla преди 13 години
В тези офицялни данни не вярвам. Според мен безработицата в България е поне 20%. Тези статистики където ги говорят по новини и насам натам са измислени. Според мен сега от това преброяване което направихме ще се разбере колко е реалния процент на безработните.
47
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Работа за 200 лева има колкото искаш в България. Защо никой не иска да работи за 200 лева? С 200 лева може да си напълните търбусите с хляб и кисело мляко и да преживявате до следващия месец. Все пак сме страна от ЕС. И на това трябва да се радваме.
46
2
 
16
 
! Отговори
Iol преди 13 години
Толкова зле не е било даже и по времето на Виденов.
45
3
 
16
 
! Отговори
Ден на гнева - Бълга преди 13 години
Моля всички, които мислят "повишете си квалификацията", "отворете фирма и работете" и т.н. - да не забравят, че има нужда и от ниско квалифицирана работна ръка, няма икономика, в която примерно 25% да са програмисти, 25% мениджъри и 50% собственици на фирми :)Група Ден на гнева - България
44
0
 
9
 
! Отговори
до 41 преди 13 години
Не ми ги обяснявай тези глупости, отворко. Виж само какви назначения прави Държавата в лицето на Бойко Борисов в държавните енергийни компании, в министерствата и енергийния регулатор, например. А проектанта, дето сбъркал, то той си е имал началници, които е следвало да му контролират работата, ама те вероятно са умували, по подобие на теб сега. Къде видя конкурси за мениджъри на средно ниво в частния сектор, къде видя свободни работни места. Отгоре, отдолу - все си е тая кашата, която ГЕРБ забъ
43
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
41 - Малеее! Па младия проектатнт сбъркал 1 см и затова се скапва държавата:) Ти нещо в главата имаш ли? Нали знаеш отговора? *** некадърен:) Че като няма шивачки внесете от Виетнам бе! То и в Русе внесоха и като видяха ,словията на труду, включително заплащането се изнесоха за месец:) ***:) Никой не го мързи! Вече не искат да ви слугуват за жълти стотинки ***! И така ще бъде:)