Безработицата у нас - все повече над средната за ЕС

Равнището й в България се покачва през януари до 10,2%
146
Безработицата у нас - все повече над средната за ЕС
Снимка: Булфото

Безработицата в България продължава да върви трайно нагоре, като през януари равнището й се покачва до 10,2% в сравнение с 10,1% през декември и ноември.

В същото време средното равнище на безработица в 27-те членки на Европейския съюз (ЕС) пада от 9,6% на 9,5%, отчитайки първото си понижение за последната повече от една година.

По този начин за 11-ти пореден месец безработицата в България остава по-висока от средната за ЕС, като през януари разликата се увеличава. До пролетта на миналата година делът на безработните от работната сила у нас бе по-малък.

Влошаването на пазара на труда в страната през 2010 г. обаче ни нареди сред европейските страни с най-силен ръст на безработицата.

Данните на Евростат подчертаха за пореден път съществените различия между състоянието на пазара на труда в европейските страни. Той остава най-устойчив в Холандия и Австрия, където нивото на безработица е малко над 4%, както и в Люксембург с безработица от 4,7%.

В същото време безработицата в Германия намалява от 6,6% на 6,5%, като спад в равнището й се отчита още в Белгия, Чехия, Дания, Ирландия, Франция и Малта.

Страните с най-рязко понижение на безработицата за последните 12 месеца пък са Естония (от 16,1% на 14,3%) и Малта (от 7,2% до 6,1%).

С най-висока безработица отново се отличават няколко страни, които пострадаха и от спукването на балона в жилищния им сектор преди кризата - Испания (20,4%), Латвия (18,3%) и Литва (17,4%).

Гърция и Унгария обаче са двете членки на ЕС, където делът на безработните е нараснал най-рязко от миналия януари насам – от 9,7% на 12,9% в Гърция, и от 11% на 12,6% в Унгария.

Към края на януари в ЕС е имало малко над 23 млн. регистрирани безработни, от които 15,775 млн., или над 68%, са в страните от еврозоната. В сравнение с декември броят им е намалял с 43 хил. в ЕС и със 72 хил. в еврозоната, където безработицата пада от 10% на 9,9%.

В началото на миналата седмица данни на НСИ показаха, че безработицата в България е била 11,2% през четвъртото тримесечие на 2010 г.

От Агенцията по заетостта съобщиха, че през януари безработицата у нас е била 9,8%. Изчисленията на Евростат за безработицата в България се различават от тези на Агенцията по заетостта и НСИ заради различната методология, която прави данните от страните в ЕС съпоставими.

Още новини от икономика и политика

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още по темата: безработица в България
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
1
 
10
 
! Отговори
Demograf преди 13 години
Демографската катастрофа последната национална катастрофа на България Не може да има България без българи! От 1989 насам, населението на България е намаляло с 2 милиона души. - България е на 206 място от 224 страни по раждаемост в световен мащаб. - По смъртност сме на 17 място в света, изоставайки само от страни засегнати от войни, природни бедствия и епидемии. - Работоспособното население напуска страната като над 50% от емигрантите са на възраст между 20 и 39 години. - За 52% от напускащите емиграцията е свързана с намирането на постоянна работа. - 2,697 милиона работещи в България издържат себе си и още близо 5 милиона българи. Всеки един от нас може да помогне за промяна на тези негативни демографски тенденции, като предприеме 2 елементарни хода.Заповядай в demografi.org и се регистрирай във форума ни.
81
1
 
4
 
! Отговори
коко до 76 преди 13 години
ХАХАХААХАХАХ 76 - браво това е логика, първо не ми харесва и второ когато имаш проект за 60 000 лева(примерно) и срок 20 дни и няколко процента са за теб, нещо ти се изпарява желанието да си губиш времето. А и предпочитам парите си да ги давам за по-смислени неща :)
80
1
 
17
 
! Отговори
с. до коко преди 13 години
И като си вложи парите в курсове какво се получи!?Така наречения български "бизнес" е сбирщина от уникални *** и ***,които искат много и не дават нищо!Бизнесът като иска квалифицирани кадри да инвестира в персонала си!Преди да се изнеса от България бях един от най-добрите в областта си в страната!Не доживях читаво заплащане и отношение просто!В момента на другия край на света съм 300 пъти по-добре!Факт!Та айде стига се пъна и писа простотии!
79
5
 
3
 
! Отговори
Кефя се преди 13 години
Язи пък се научих без да бачкам на *** да оцелявам!Да сте ми живи и здрави ***.От най големия работар ме превърнахте в ***.Свободен ДУХ в СВОБОДНО тяло ***.Някои ако си държат парите без покритие в банка,аз си държа придобитите знания в главата и там никаква инфлация не помага!
78
1
 
10
 
! Отговори
до Коко преди 13 години
Като гледам, курсовете не са ти помогнали особено да се ограмотиш. А заемите дето ги даваш на тези от Син Сити са си твоя лична грижа, нямат общо с безработицата и "елитното ти образование", т.е. едноседмичните курсове на PowerPoint и други дивотии.
77
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Опаааа! Тотю к`во щи кажеш сига, а? :-)) Нали уж проблеми няма и излизаме от кризата?
76
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
No.58:Боко, ти ли си това?Извън шегата: положението хич не го бива. Не бива да обвиняваме и хората в слаба предприемчивост, защото и държавата така и не иска да улесни дребния бизнес, който иначе е гръбнакът на икономиката. Държавата винаги си е обичала богаташите, няма какво да се лъжем. Как иначе да си обясним 15% данък за ЕТ срещу 10% данък за другите, безкрайната бумащина, която е необходима, за да стартираш и не на последно място - с прокъсаните джобове или срещу 18% лихва да го направиш?
75
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
76 - Човека няма акъл дори за Син сити:)
74
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
72 - Няма да коментира! Вярно е, че по тези сайтове сте големи мъже и отворковци:) Всеки като ти прочете поста ще разбере:)
73
4
 
3
 
! Отговори
до 72 преди 13 години
е какво ти пречи и да ходиш в Син Сити!
72
1
 
9
 
! Отговори
до 73 преди 13 години
Напротив, говори за нормално средно българско училище, в което учат или са учили хора като теб, които не знаят как се пише думата "***"
71
0
 
13
 
! Отговори
Я преди 13 години
Българския работодател е особено щедър.Да ви разправям ли за един такъв ,който плаща по 100-200 лева аванс,ама е за април миналата година,а печели и изпълнява поръчки на държавата?
70
12
 
0
 
! Отговори
до 67 преди 13 години
хайде стига глупости, кой знае в какво мизерно даскало в някой краен квартал е, дето учат най-големите ***!
69
15
 
1
 
! Отговори
коко преди 13 години
46 - Явно по тия сайтове сте големи мъже и отворковци. Ако искаш мога да ти дам няколко примера, като този.Но ти нали не си "*** и отворко", няма да схванеш.Никой не ми е слугувал, аз го правех до преди 3 години.Писна ми, зарязах и нашето "елитно" образование и вместо в ГОЛФ 3 и кръчми си вложих парите в курсове.Преди ми се смееха че не ходя в Син Сити през ден, сега същите ми се молят за заеми и плюююят ДЪРЖАВАТА и гледат да наберат някоя и друга маслина в чужбина, и пак изпукват спечеленот
68
10
 
4
 
! Отговори
стопанина преди 13 години
Безработицата реално е по-малка - всички са в сивия сектор - КРАДАТ! Българин = ***!
67
1
 
7
 
! Отговори
до58 преди 13 години
Ти акъл имаш ли???
66
0
 
8
 
! Отговори
тн преди 13 години
аз от 15 години не съм работил!
65
1
 
12
 
! Отговори
до 58 преди 13 години
След две години, равносметката би била ясна - ГЕРБЕРСКИТЕ активисти ще са напълнили сметките, ГЕРБ ще има 2- 3 % гласове на парламентарните избори, магистралите пак ще са недостроени, а *** ще си имат нови къщички. Надявам се, да не правим равносметката чак тогава, защото няма да има смисъл за повечето от нас. А ти, бегай да строиш магистралите, ако те наемат защото голямата част от работната ръка не е българска. Заа плодовете на село ще се въздържа, както за джанките в Банкя.
64
0
 
15
 
! Отговори
от 62 преди 13 години
Според охранителя, преди 89 година сме били държава, а сега сме били пълна трагедия. Според него учениците в училището повечето са *** и нищо не знаят. Каза ми, като малки им помагах да се обличат на входа на училището, сега като пораснаха същите деца ми се зверят и ме обиждат. Нямат и знания, аз каза още помня навремето където съм учил синуси, котангенси и т.н как се смятат, те нищо не знаят.
63
1
 
13
 
! Отговори
гражданин преди 13 години
Реалната безработица е над 20% такъв погром над БГ е имало само при Жан Виденов.ГЕРБ вървете си некъдърници.