Работодатели: Делът на сивата икономика достига 48%

Монтана и Бургас са с най-много незаконно действащи фирми
Обновена: 10 май 2011 16:11 | 10 май 2011 16:10,
74
Работодатели: Делът на сивата икономика достига 48%
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Сивата икономика в България през 2010 г. е била над 40%, като тенденциите са към нарастване на нейния дял. Това сочат резултатите от национално социологическо представително проучване сред работодатели и служители, което обхваща 3500 работещи на възраст от 15 до 85 години.

Изследването е проведено в рамките на проекта „Ограничаване и превенция на неформалната икономика”, който се реализира с финансовата подкрепа на Оперативна програма, Европейския социален фонд и Република България. Данните бяха представени днес от Асоциацията на индустриалния капитал и КНСБ, съобщиха от бизнес организацията.

Делът на сивата икономика според бизнеса е 48,6%, докато населението посочва още по-висок дял – 58 на сто.

Основните проявления на тази икономика са заплащане на ръка, непълното внасяне  на данъци и осигуровки плюс нелоялната конкуренция, са посочили анкетираните. Според тях основните вреди, които изрядните работодатели понасят от сивия сектор, са по-ниската рентабилност, загубата на пазарни позиции и изтичане в чужбина на професионално обучен персонал.

В различни региони на страната процентът на незаконно работещите компании е различен. Монтана е с най-висок дял на сивата икономика – 62,5%, следва Бургас с 61,3%, Ямбол с 61,1%. В столицата този процент е 41,3%, а най-нисък е делът на сенчестата икономика в Кърджали – 34,2%.

Асоциацията на индустриалния капитал в България представи и Композитния индекс „Икономика” на светло”, който ще измерва изсветляването на икономиката. Индексът е сбор от статистически компонент (ДДС, пари в икономиката, заети лица, акцизи, външна търговия) и социологически компонент (търговски дружества и служители и работници).

За 2010 г. индексът „Икономика на светло” е 63,17%, като промяната му към увеличение ще означава, че делът на сивата икономика намалява, а увеличението му – че тя се разраства.

Промените в индекса, както и резултати от проучвания и данни по проекта ”Ограничаване и превенция на неформалната икономика” ще могат да се проследяват в интернет портала на адрес www.ikonomikanasvetlo.bg.

Още новини от Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
12
 
! Отговори
любопитно, преди 12 години
колко бяха като процент преди 2 г. ? след като тенденцията е към увеличаване, значи е бил по-малък... що ли ?
10
2
 
19
 
! Отговори
БМ-13 преди 12 години
ББ: "В България добре се живее."
9
3
 
21
 
! Отговори
до 6 преди 12 години
Козел, хората не избягаха заради такива безработни като мен, а заради НЕКАДЪРНИЦИТЕ КОИТО СЕ ГАВРЯТ С ДЪРЖАВАТА И ЖИВОТА НИ В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА 22 години. Разбра ли ме ?
8
4
 
19
 
! Отговори
4efo преди 12 години
Основният въпрос е :"Ние имаме ли действаща икономика?".
7
3
 
6
 
! Отговори
аз преди 12 години
Не са луди , просто неграмотни и неадекватни . Това ще бъде блокирано защото ще се засегнат , но това е истината!
6
19
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
2Пуяк, то всички като мислят като теб за това сме на това дередже!!!! Сваляй му шапка ти. Заради такива като теб хората избягаха от България! Заради такива като теб караме по продънени пътища! Зарад такива като теб образованието и здравеопазването е в такова състояние... Плазмодий!
5
3
 
14
 
! Отговори
джурналист преди 12 години
За 2010 г. индексът Икономика на светло е 63,17%, като промяната му към увеличение ще означава, че делът на сивата икономика намалява, а увеличението му че тя се разраства.Смотани, ***, бавноразвиващи, ***, продажни, ***, глупави, необразовани драскачи сте всичките в тоя сайт.....
4
6
 
21
 
! Отговори
Голям Праз преди 12 години
Конграчулейшън товариши Дянков, Трайков и Борисов!
3
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"като промяната му към увеличение ще означава, че делът на сивата икономика намалява, а увеличението му че тя се разраства"Вие луди ли сте или да?
2
11
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ама за какво да плащат данъци ? Какво получават насреща ? Който може да не плаща данъци му свалям шапка. Ако в БГ беше толкова хубаво за фирмите с най-нисък корпоративен данък в цяла Европа и най-ниски заплати - Защо ли Калиакра избяга в Румъния ?
1
15
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Карат си като по Станишево време... а като ги натиснат - реват, полицейски произвол било, мачкали били бизнеса...