Работодатели: Делът на сивата икономика достига 48%

Монтана и Бургас са с най-много незаконно действащи фирми
Обновена: 10 май 2011 16:11 | 10 май 2011 16:10,
74
Работодатели: Делът на сивата икономика достига 48%
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Сивата икономика в България през 2010 г. е била над 40%, като тенденциите са към нарастване на нейния дял. Това сочат резултатите от национално социологическо представително проучване сред работодатели и служители, което обхваща 3500 работещи на възраст от 15 до 85 години.

Изследването е проведено в рамките на проекта „Ограничаване и превенция на неформалната икономика”, който се реализира с финансовата подкрепа на Оперативна програма, Европейския социален фонд и Република България. Данните бяха представени днес от Асоциацията на индустриалния капитал и КНСБ, съобщиха от бизнес организацията.

Делът на сивата икономика според бизнеса е 48,6%, докато населението посочва още по-висок дял – 58 на сто.

Основните проявления на тази икономика са заплащане на ръка, непълното внасяне  на данъци и осигуровки плюс нелоялната конкуренция, са посочили анкетираните. Според тях основните вреди, които изрядните работодатели понасят от сивия сектор, са по-ниската рентабилност, загубата на пазарни позиции и изтичане в чужбина на професионално обучен персонал.

В различни региони на страната процентът на незаконно работещите компании е различен. Монтана е с най-висок дял на сивата икономика – 62,5%, следва Бургас с 61,3%, Ямбол с 61,1%. В столицата този процент е 41,3%, а най-нисък е делът на сенчестата икономика в Кърджали – 34,2%.

Асоциацията на индустриалния капитал в България представи и Композитния индекс „Икономика” на светло”, който ще измерва изсветляването на икономиката. Индексът е сбор от статистически компонент (ДДС, пари в икономиката, заети лица, акцизи, външна търговия) и социологически компонент (търговски дружества и служители и работници).

За 2010 г. индексът „Икономика на светло” е 63,17%, като промяната му към увеличение ще означава, че делът на сивата икономика намалява, а увеличението му – че тя се разраства.

Промените в индекса, както и резултати от проучвания и данни по проекта ”Ограничаване и превенция на неформалната икономика” ще могат да се проследяват в интернет портала на адрес www.ikonomikanasvetlo.bg.

Още новини от Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
3
 
15
 
! Отговори
ddd преди 13 години
Сивата икономика е спасителен пояс за народа от алчни чиновници и *** политици !!!До края на мандата на ГРОБ ще е 100 %
30
2
 
1
 
! Отговори
само аз ли преди 13 години
"За 2010 г. индексът Икономика на светло е 63,17%, като промяната му към УВЕЛИЧЕНИЕ ще означава, че делът на сивата икономика намалява, а УВЕЛИЧЕНИЕТО му че тя се разраства."- само аз ли забелязах безмислието на това изречение?????????????????
29
2
 
15
 
! Отговори
ЕК - Въпрос ? преди 13 години
Когато плащаш пътен данък , винетка пак за пътища , в цената на бензина има процент пак за пътища а насреща пътища няма , а само дупки и кратери , как да имаш стимул да плащаш данъци , къде отиват тези пари ??? После вдигала се сивата икономика , ами ще се вдига я , няма само кражбите на политиците да се вдигат ! *** народ сме !
28
2
 
14
 
! Отговори
и за какво преди 13 години
да си плащаме данъците и осигуровките ? един път ми се наложи за всичките над 20 г. трудов стаж, да вляза за 5 дни в болница миналата зима, и ми мина мерака да съм осуюигурен отвсякъде като изръсиха жена ми около 1200 лева за всякакво тъпотии, за игли, за упойка, за някакво лекарство дето ми го вливаха венозно... за какво през предните години съм си плащал всичко съвсем съвестно ? а ако нямаше в момента от къде да вземе жена ми не ми се мисли...
27
3
 
12
 
! Отговори
до 23 преди 13 години
как речеш да отвориш сервиза и са те смачкали,по цял ден ще доказваш доходи и ще посрещаш проверяващи и нито една кола няма да можеш да оправиш--всеки които има дребен бизнес е виновен
26
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нека първо онези горе дадат личен пример като например да опандизят няколко бивши политици, да оправят пътищата, да спрат да пращат помощи на *** и тогава ние сами ще преценим дали да ги последваме.
25
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Сьзалеишьн ,ама шефа на всички бьлгари образователно е много далеч и настрани от икономическите науки
24
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
20 - Хайде! Я да ти кажа като редови платец знаеш ли какво здравеопазване, образование, пътища, административни услуги получавам:) Пйк за МВР нема да говорим!:) Бля, бля, бля! Ставаш за семинар на ГЕРБ, но не и за изказ пред интелигентни хора:)
23
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
За да олекотят ефекта от кризата, трябваше да подпомогнат дребния бизнес.Като за начало да отпаднат повечето лицензионни режими поне за период от две години.Например, ако искам да си отворя автосервиз, без да наемам други, би трябвало само да отида да си свържа с НАП един касов апарат и да започвам работа.
22
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Е как няма да нараства еб*ти!Всеки месец 25 - 30% от заплатата ми да ходи да храни безработни *** и армия от чиновници.Плащам си "здравните"ама като ида на лекар май всико си плащам от джоба. Полиция на практика няма - плащам на застрахователи да не ми откраднат колата...Абе от парите дето ми удържат я 5% се похарчат за нещо смислено - я не...
21
4
 
7
 
! Отговори
123 преди 13 години
каквото повикало, такова се обадило
20
21
 
5
 
! Отговори
123 преди 13 години
Значи, българина трябва да се научи на едно единствено нещо: дисциплина. Не може да ревеш, че държавата не ти дава нищо, че пътищата ни са зле, здравеопазването-опасно за здравето и тн ,а пък насреща да се чудиш как да "изментиш" държавата!
19
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Който успее да скрие данъци е пич, а който избяга от БГ още по-голям! Кой иска да си дава парите на мутрите:)
18
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ас 2 год данък не плащам на *** само булашик
17
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Всеки, който плаща данъци и осигуровки финансира антибългарското управление на държавата. Поздрави за всички, които успяват да не плащат данъци!
16
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Кво става бе 6-ти! Много си нервен! Да не изпадаш в нервна криза! Истината боли ли!? )Човека ти го каза в прав текст и без заобикалки:) Май заради такива като теб сме на това дереже!:)
15
2
 
9
 
! Отговори
хх преди 13 години
добре си е икономиката има 52% черна икономика ама сива черна все икономика като пораснат на есен картофите и кафява ще има добре си живеем тук да му мислят хърватска ако бяха по умни да земат дянков на заем и те можеха хубава цветна икономика да си имат и като нас да си живеят но нас и премиера ни умен ще нахрани света и ние ще сме 1 американците само могат да завиждат
14
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бокооооо, Боко! Тикво зелена!:)
13
2
 
14
 
! Отговори
Не е верно! преди 13 години
Той премиерът ни е от черната икономока....
12
2
 
15
 
! Отговори
БМ-13 преди 13 години
Най-нисък е делът на сенчестата икономика в Кърджали 34,2%.И кво стана сега - в района на Доган най-честен бизнеса.