Краят на американската доминация и началото на китайската

Ключовите решения в бъдеще ще се взимат в Азия, смята професор
Обновена: 14 май 2011 22:14 | 14 май 2011 22:00,
225
Краят на американската доминация и началото на китайската
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Ерата на икономическа доминация на Америка бързо върви към своя край, а Китай се превръща в новия глобален лидер, смята икономическият историк Найъл Фъргюсън, цитиран от CNBC.

Няколко са основните фактори, възвестяващи края на американската ера, като някои от тях са причинени от финансовата криза, а други произтичат от различни геополитически въпроси, смята Фъргюсън.

„Голямото събитие на нашето време е, че краят на западната доминация се вижда с просто око”, казва той. „Това се случва, защото развиващият се свят сега преживява индустриалната революция, каквато американците вече имаха. Този период ще продължи, докато Китай се превърне в най-голямата световна икономика.”

За харвардския професор по икономика и история мрачните икономически прогнози за САЩ едва ли са нещо ново. Той винаги е бил критичен към нивото на американския дълг и разточителните разходи, които доведоха страната до бюджетен дефицит, приближаващ 1,5 трлн. долара.

В презентацията си пред участниците в конференцията на Skybridge Alternative Investment Фъргюсън е посочил няколко икономически тенденции, не на последно място превъзходството на китайските студенти, особено в математиката, както и работната етика в азиатската страна.

На първо място историкът посочва прахосването на 1 трлн. долара от американското правителство за стимулиране на икономиката, което е предизвикало „махмурлук”, като само не е ясно колко продължителен ще бъде той.

Това е огромно монетарно разточителство, при което Федералният резерв в крайна сметка ще напечата близо 3 трлн. долара, констатира той.

„Толкова големи фискални дефицити са наистина трудни за запълване чрез бюджетни ограничения. Ако не ми вярвате, питайте гърците, ирландците и португалците”, казва Фъргюсън.

Последвалото поскъпване на суровините не само ядосва хората на запад, които спряха да вярват на централната банка, когато им казва, че инфлацията е ниска, но и създава геополитическа нестабилност, обяснява той.

Китай не е Съветският съюз, посочва Фъргюсън, имайки предвид, че в страната липсват дестабилизиращите икономически условия, който повалиха бившата комунистическа империя.

Като цяло, препятствията, които САЩ трябва да преодолеят, за да запазят световното си господство ще се окажат прекалено много, смята той.

”Фискалната криза в САЩ ще продължи с пълна сила”, добавя Фъргюсън. „Ключовите решения през следващите, не четири, а двадесет години, ще бъдат взимани в Азия, а не в Америка. Добре дошли в бъдещето”, завършва той.

Още икономически анализи в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


225
Още по темата: КитайСАЩ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
201
6
 
11
 
! Отговори
БатБулгар преди 12 години
Така го представят все едно ще е лошо Китай да е преди америка. Американците нямат място измежду големите. Без купуването на мозъци от цял свят американците са кръгла нула, даже напоследък се забелязва, че и всичките пари на света да дадат за да привлекат учени на тяхна страна, хората не търсят само парите. Започнаха да се усещат.Просто китайците са добре образовани, дисциплинирани, имат култура и фолклор, от където да черпят, и са доста над нивото на американците. Баланс трябва да има.
200
4
 
3
 
! Отговори
boro преди 12 години
Жълтата раса ще завладее света.................а може би вече е така..............
199
6
 
4
 
! Отговори
Като гледам... преди 12 години
Нийл Фъргюсън е автор на филма "Възходът на парите". Последната серия беше "Chimerica". вероятно е цитиран неточно, неговите анализи са далеч по-детаилни. Не вярвам, че китайците са по-добри в математиката или каквото и да било, но и те имат своите способни хора. Като процент от огромното им население обаче те са малко. При всяко колебание на пазара китайските акции падат доста силно, което азначава за мен че са надценени.Китайците са изпълнителни, старателни, но нямат свои идеи. Не са творци.
198
11
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Без участието на Русия в ЕС не виждам как "Великите европейски сили" ще се задържат дълго време.А ние като найумни си отрязахме клона на който седяхме удобно или не,за да коленичиме и пълзиме пред много "европейци" ,които до скоро са живеели като просяци.Имахме пазари които Русия ни предлагаше,а сега имаме пустеещи земи и разрушени фабрики,висока безработица и ни мародерстват *** и турци с вечните им права.Не съм привърженик на БСП,СДС ,ГЕРБ илиНДСВ но съм противник на глупостта.
197
5
 
11
 
! Отговори
еврото би долара преди 12 години
Найъл Фъргюсън смята, че има само Америка и Китай. Американците ги е срам да признаят, че еврото и ЕС се оказаха много по-силни, отколкото им се иска. Като въведоха еврото, то не бяха подигравки, шегички, майтапи всякакви от страна на американските журналисти, сенатори, конгресмени и т.н., но еврото би долара, и то с много. Освен това Европа няма гигантските задължения на САЩ. Външният дълг на Америка е колкото годишният им БВП - как се изплаща такова нещо?! Чака ги американска трагедия!
196
5
 
26
 
! Отговори
нямам преди 12 години
Всяка една империя рано или късно стига до своят край. Историята го доказва. В случая САЩ се задържаха повече от необходимото...
195
2
 
2
 
! Отговори
ves666 преди 12 години
idva kraia na amerikvia ,novia red kitai v posledstvie i evreiskata klika shte izchezne ...
194
11
 
6
 
! Отговори
bateto преди 12 години
Тоя ако разбираше толкова много,нямаше да е даскъл пък било то и у Харвард ами щеше да има фирма и да върти милиони.
193
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ни ЕС-еврейският съюз ,Ни САЩ-съединените еврейски щати имат бъдеще след като либералстващата еврейска клика която дърпа конците наложи чужди на бялата християнска раса (морал и ценности) като напълниха тези страни с всякаква черна и мусюлманска *** ,толерира се тотално педерасията и хомосексуални извратеняци са на водещи политически позиции ,какво очаквате да се получи от *** *** *** и евреи ,освен неизбежен КРАХ
192
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ес няма бъдеще тъй като е един конгломерат от механично събрани държави накуп ,без общи културни и исторически ценности .ЕС е рожба на задкулистните наднационални кукловоди които желаят само еднозаличаване на границите по лесно движение на стоки и капитали и разбира се заселване на всякаква черна и мюсюлманска *** ,народите от Европа вече се пробуждат и не желаят нито еврето ,нито брюкселските чиновници да им определят бъдещето .ЕВропа на нациите и християнските ценности ,това е бъдещето
191
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
koiato i da e strana da proizvezda i da pla6tat mnogo malki zaplati na horata i te da ne robtaiat 6te byde vode6ta.
190
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЕС не само е световен икономически лидер, но и активно подготвя общо икономическо и безвизово пространство с Русия ***************************************************************Белите ако искат да оцелеят ще трябва да забравят некои от стериотипите си. Азиатците са различни и при това много. Европа може да оцелее ако приобщи и Русия некак си... Тогава ще има достатьчно територия, природни ресурси а и население.
189
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
на (великите) американци събирателен образ е посланника им Уорлик ,алкохолик,наркоман и любител на *** и турци ,този *** един път не се е изказал за тежкото състояние на българските пенсионери ,но постоянно ходи по *** махли и прегръща миризливите *** и (поучително) ни размахва пръст да сме били по толерантни с *** с една дума да не протестираме когато ни грабят и убиват, имал съм и работа с китайци те ни уважават изключително много ,а китайския посланник на гали ***
188
5
 
16
 
! Отговори
трилион преди 12 години
ЕС не само е световен икономически лидер, но и активно подготвя общо икономическо и безвизово пространство с Русия - за огромна мъка и на американци и на китайци. Америка напира да присъедини към себе си Канада и Мексико - но е малко вероятно да се случи, тъй като ги мразят и в червата. Механичен прираст на БВП се очаква в ЕС, Китай, Русия, но не и в САЩ. Дори малка България ще допринесе за това, макар и малко. Да се възползваме, от това, че живеем в Империята, а не да мрънкаме, хленчим, просим.
187
4
 
8
 
! Отговори
до 179 преди 12 години
докога мислиш ще го бъде ЕС???
186
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Има едно много интресно племе то е прочуто по целия свят като крадливо ,лъжливо и мързеливо ,но най -вече с ненавистта си към всички които не са като тях ,особено към белите хора ,християни.Тия от племето много добре усвоили един похват когато някоя бяла държава дръпнела много напред веднага се установявали там и започвали своите задкулисни,подмолни игри докато накрая тази страна бивала завличана на дъното на духовното и икономическо блато .САЩ се управляват от тия и краха им е неизбежен
185
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Дай Боже, някога и България така да залезне като Америка. Китайските стоки са предмно от леката промишленост,..."Производството на автомобили и електроника на леката промишленост ли е отрасъл вече?
184
2
 
18
 
! Отговори
вашето мнение преди 12 години
ами моето мнение е такова-преди имаше ВИЕТНАМЦИ и живееха в *** квартали и като се напиеха и скараха вадеха *** ножовете и виетнамците и --ВСЕ *** БЯХА ПОСТРАДАЛИ И ПРЕБИТИ !!затва ПОВЕЧЕ АЗИАТЦИ дето знаят кво е СВОБОДА А НЕ КРАДЛИВИ *** !!АЗ съм ПРАКТИК АНАЛИЗАТОР:))
183
15
 
2
 
! Отговори
STC преди 12 години
Глобален лидер се става с глобални корпорации, а китайците са все още много назад. За момента са само глобални нископлатени работници от посткомунистияески тип. За да си лидер е необходима креативност, подходяща бизнес среда и много ноу-хау.
182
4
 
5
 
! Отговори
вашето мнение преди 12 години
Еми, хубаво в АЗИЯ което е най-доброто ама Хамериканците имат десетина самолетоносачи и милиони военни и частни фирми който работят за военният комплекс който искат да ЛАПАТ !??трябва им война и убийства-как да стане ?

Спонсорирани публикации