Внасяме хлебчета от Франция. По-евтини са

Хлебопроизводители ще фалират, ако не поевтинее брашното
Обновена: 2 юни 2011 22:21 | 2 юни 2011 22:16,
192
Внасяме хлебчета от Франция. По-евтини са
Снимка: Булфото

Хлебопроизводителите у нас са притиснати между високата цена на брашното и натиска на на големите търговски вериги, които навлизат на българския пазар, според Димитър Людиев,  член на Управителния съвет на Съюза на хлебопроизводителите в Бургас.

По думите му на този етап има достатъчно пшеница и няма опасност от недостиг.

„Засега реколтата върви добре, големият проблем е цената. Ние цяла година работим на загуба. Цената на брашното е двойна, а цената на хляба е по-ниска в сравнение с миналата година. За да се запази тази стойност на хляба, трябва да поевтинее брашното. Ако това не се случи, масово ще започнат да фалират хлебари“, прогнозира Димитър Людиев.

По информация от браншовия съюз вече има внос от Франция и Италия на хлебчета, кроасани и други тестени изделия, които са на по-добри цени от нашите. Обяснението е, че суровината там е по-евтина отколкото тук.

„Не го намирам за нормално. България традиционно е износител и свърхпроизводител в сравнение с потреблението си на пшеница. Хлябът е основната храна на българина и да я внасяме от вън, за мен лично като производител и професионалист, е унижение“, каза Людиев.

Обнадеждаващото според него е, че борбата със сивия сектор дава резултат и все повече фирми излизат на светло.

Преди време в Бургас бяха направени масови проверки от НАП, Инспекцията по труда, Икономическа полиция, РИОКОЗ и Комисията за защита на потребителите. Според специалистите все по-малко остават възможностите да се продава без документи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
1
 
12
 
! Отговори
Светла преди 12 години
Относно по-добрите цени (поне така казвате вие), за информация консерва с домати която тук струва в Лидел 2 лв, там струма 50 стотинки.
138
3
 
9
 
! Отговори
Светла преди 12 години
Брашното е скъпо, защото е внос, а нашето го изнасяме в ЕС. Въпрос на политика :)
137
1
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Хляба скъп,в пилето вода ,колбасите от четиресет годишно нещо ,сиренето от не се знае от какво.....просто первектно ,с кеф да си биеш камшика на някаде далеч от илюзиите в алчната ни държавица.
136
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До : hagen"Не зная *** народ ли сме или не сме инциативни.По цял свят има селскостопански сдружения на частна основа от производител до краен продукт."Според мен сме прости. Българинът няма обичай да се сдружава с други българи дори и когато има интерес от това. Българинът е единак, българинът е лидер, българинът е роден за началник. ... И българският казан в ада не се пази , защото няма смисъл.
135
1
 
20
 
! Отговори
123 преди 12 години
Цените на зърното и брашното в България се определят от ***. Те държат зърното.
134
2
 
6
 
! Отговори
.. преди 12 години
Проблемите в България и причината за високите цени на макро ниво ги знаем. На микро ниво това е липсата на адекватен мениджмънт - българското производство сравнено със средно-европейското е енергоемко, трудоемко, материалоемко - как няма да не е скъп тогава продукта. Трябват компетентни мениджъри с идеи, които мислят на ниво ЕС, а не България, и още повече - готови да поемат отговорност.За щастие не сме в социализъма вече и няма да ги субсидираме - ако са скъпи, или се научават, или фалират.
133
0
 
8
 
! Отговори
hagen преди 12 години
Не зная *** народ ли сме или не сме инциативни.По цял свят има селскостопански сдружения на частна основа от производител до краен продукт.При нас производителите се оплакват от прекупвачите но с години нищо не правят по въпроса.Не е толкова трудно десетина производителя да направят частна борса и там да продават продукцията си на цени за граждани с десетина стотинки по-скъпо от предлаганата цена на прекупвачите.Така и те и населението ще бъдат доволни.
132
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 140В България през последните 20 години няма сектор в икономиката, където да е имало реален пазар за каквото и да било. Нито можещ да внесеш каквото си поискаш, нито да го продадеш на когото си поискаш и където си поискаш. Даже и връзка лук от собствената си градина не можеш току така да ги продадеш на кооперативния пазар. Сега може да са ***, преди бяха други.
131
1
 
18
 
! Отговори
ДА ФАЛИРАТ ,БЕ... преди 12 години
...НАЛИ КУПИХА ХЛЕБОЗАВОДИТЕ НА БЕЗЦЕНИЦА С ПАРИ НА ПАРТИЯТА....??!!!ЗАБРАВИХА ОБАЧЕ ...ДА СИ КУПЯТ АКЪЛ!!!САМО С ЛАКОМО ДУПЕ ---НЕ СТАВА ...И АКЪЛ ,ТРЯБВА!!!
130
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Житото в България се прекупува само от ***.На други е забранено да търгуват с жито.Изводите си ги правете сами.
129
0
 
19
 
! Отговори
Възмутен преди 12 години
От години слушам как някой щял да фалира, ако цената не се вдигнела.. КОГО ПЛАШИТЕ БЕ? БЕДНИЯ И ИЗМЪЧЕН НАРОД !Видите ли вкарвали хлебчета от Франция, Германия и къде ли още не, че били по-евтини суровините... Ами направете така че и вашата продукция да е по-изгодна! Като не можете да си реорганизирате производството защо да не фалирате???Вчера в Билла видях български хляб 300 грама за 2,90 лв ! ХОРА ТОВА Е 9,67 лева за килограм ?!?!?ОТ КАКВО БРАШНО И С КАКВИ РАЗХОДИ Е НАПРАВЕН ТОЗИ ХЛЯБ?
128
0
 
21
 
! Отговори
с. преди 12 години
В Франция нито можеш да криеш данъци,нито осигуровки като в България!Заплатите са в пъти по-високи от Бантустана и на финала продукцията им е в пъти по-евтина!Как се получава така,че можеш да докараш хляб от Франция и като си калкулираш разходите по транспорта да ти е по-евтино!?Ами хората не искат 300% печалба като българските цървулкьовци!Жалка държава с жалко население!
127
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да пробва някой производител да продаде камион жито без *** да видим какво ще стане.Всички държави си имат мафия,нашата мафия си има държава и начело стои Тиква.
126
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
е сега вече се изложихте, по надолу няма.
125
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
и политици да си внесем, от където и да са, ще са по-евтини !!
124
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вижте, хлебопроизводителите както и прекупвачите на селскостопанска продукция имат правото да станат милионери от производството на един хляб или от продажбата на щайга с домати. Държавата има ЗАДЪЛЖЕНИЕТО да не им го позволява. Ние нямаме държава, другото е следствие.
123
0
 
17
 
! Отговори
Немеца преди 12 години
Съгласен, ако искат и от Германия да вкарват - техните също са много хубави и в пъти по-евтини. Щом в България, където се имаме за огромен производител на жито, и работна заплата в хлебопекарните от 300 лева, ни продават хляб по-скъп от този в развитите и богати държави, то тогава нещо наистина е фалшиво в нашата система. Вкарвай евтинджоса и да ги видя мутрите в България "ко ши праят".
122
1
 
12
 
! Отговори
онбашията преди 12 години
като им идва нанагорно бизнеса, да го закриват и да бачкат на заплата, кво са ми се разхленчили като пyтки
121
0
 
11
 
! Отговори
Censor преди 12 години
А бе тия съвсем за балъци ни имат ... сами на себе си си продават брашното и скандират, че било скъпо ... а бе да ви е.а м....а разбойническа! Алооо мутри ... до кога бе?!? В една нормална държва щяхте да се напълнили пандизите, че даже на консерви щяха да започнат да ви правят, щото на дали има толко затвори в цивилизацията!
120
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да бяхте помислили когато ни продавахте и продавате хляб,който не мирише на хлаб.Какво слагате вътре,сигурно и вие не знаете.Вече си купих домашна хлебопекарна и си правя хляба в къщи.Като изкарам хляба,цялата махала ухае.Фалирайте,да ви таковам мамата.