САЩ с намален кредитен рейтинг

За първи път в историята даването на кредити на Вашингтон носи риск
Обновена: 6 авг 2011 08:03 | 6 авг 2011 08:00,
289
САЩ с намален кредитен рейтинг
Снимка: Reuters

Една от водещите кредитни агенции - Standard & Poor's, намали кредитния рейтинг на САЩ за първи път в историята.
От 1941 г. до вчера агенцията оценяваше Съединените щати с най-високия възможен рейтинг – ААА, сега той е намален с една степен до АА+ с отрицателна перспектива.

Причините Вашингтон да бъде изваден за първи път в историята от списъка с безрисковите кредитополучатели са проблемите с дълга. Според Standard & Poor's планът, приет тази седмица, не е достатъчен.

Още докато се носеха слуховете, че Standard & Poor's ще обявят намаляване на кредитния рейтинг, от Вашингтон коментираха, че в изчисленията на агенцията има сериозна грешка. Неназован източник от администрацията, цитиран от ВВС, съобщи, че е забелязана грешка от 2 трилиона долара.

По-късно говорител на американското финасово министерство каза: „Грешка в оценката от 2 трилиона долара говори сама за себе си.”

В същото време Джон Чеймбърс, председател на рейтинговия комитет на Standard & Poor's, коментира пред CNN, че САЩ са можели да предотвратят намаляването на рейтинга, ако бяха излезли от патовата ситуация в парламента по-рано.

„Първото нещо, което можеха да направят, е да завишат своевременно тавана на дълга, така че дебатът можеше да бъде избегнат”, заяви Чеймбърс. В миналото ограничението за американския дълг е било вдигано около 60-70 пъти, без това да предизвиква „толкова много дебати”.

Другите две големи кредитни агенции - Moody's и Fitch обявиха в петък през нощта, че в момента не планират да последват S&P в оценяването на кредитния рейтинг на САЩ.

Решението на S&P дойде на фона на седмица на напрежение на фондовите пазари по света, каквато не е имало от кризата през 2008 г.

Намаляването на рейтинга може да подкопае доверието на инвеститорите в най-голямата икономика в света, която е в сериозни затруднения заради огромния дълг, безработица от 9.1% и страховете за повтаряне на рецесията, коментира ВВС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


289
Още по темата: САЩкредитен рейтинг
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
272
0
 
0
 
! Отговори
do 284 преди 12 години
Няма как да сте разтревожени като си пийвате флуорирана водичка :)
271
0
 
1
 
! Отговори
Xoxo преди 12 години
Kato gledam horata v Balgaria sa raztrevojeni poveche ot horata tuk v USA...
270
0
 
3
 
! Отговори
Патилан преди 12 години
Когато генерираш финикийски знаци само заради едната честна дума на еди кой си длъжник, че ще ти изплати някакъв си заем, това какво е? Или повдигаш до небесата акциите на компания, само заради очаквания и слухове? Това си е жив шаманизъм, а не пазарна икономика.Пари ..печатането (то си е направо производство, в промишлени размери) на доларите отдавна надвишава стойността на хартийките. Хартиеният носител не струва НИЩО. Или все още почти нищо. Откъде се взеха толкова електронни пари? И защо се налага практиката да се плаща по електронен път? И как се лекува инфлация с повече инфлация? И като загрубее играта, посто пускат печатницата... Искаме едни 700 милиарда, голям праз. Всеки американец вече е задлъжнял средно с $176,000 (usdebtclock.org/). Това, ако не е лоша ситуация за икономиката, не знам какво може да бъде.Плюскането на неграмотните бъшливи хамериканци го плаща ЦЕЛИЯ СВЯТ. И ние тоже.
269
1
 
1
 
! Отговори
Патилан преди 12 години
Китай размаха пръст на САЩ! Китай удари просешката през сурата САЩ.Всяко правителство пуска облигации. Други правителства /частни компании могат да ги закупят и да печелят от лихвата която се счита за солидна и гарантирана. Американските облигации винаги са били хит на пазара. Сега ако САЩ обяви фалит, закупилите облигации имат право да пият по една студена вода. Че като са прости китайчетата и са купили американски облигации кой им е крив? Ако САЩ обявят фалит Китай ще произвежда ориз от непотребни хартийки., лакомо дупе кръв ***. Китай има да чака от умрел писмо, някой да й върне трилионите долари, по скоро светът ще изчезне. Това е все едно да дадеш пари на Mутра назаем и да искаш да ти ги върне. Това е удар против Америка, по-голям от този на 11 септември, само оръжията са различни. Индекса Dow Jonson, може да се срине скоро до ниво 5000, а с него и Долара да загуби 50-60% от стойноста си. Но краят на финансовите терористи най-вероятно ще бъде същия като на Осама бен Ладен.
268
1
 
1
 
! Отговори
JJ преди 12 години
Vie tapi li ste Dolara e osnovna obmenna valuta v celia sviat zatanat li te zatavat vsi4ki,Kitaicite za6to otpraviha ostri kritiki kam Amerika tova ako stane da bankrutirat niama da e kato Garcia malakite tuka kamani da metat,celia sviat palni ga6tite pri misalta za *** na USA,
267
2
 
2
 
! Отговори
ves666 преди 12 години
da mrat tam kato kucheta edin dryg da se iadat v taia amerika ,niama li da potane veche kraino vreme e.
266
4
 
4
 
! Отговори
Нина преди 12 години
Суперр фалитът им е неизбежен, ако се въведе нова световна валута, цената на долара ще се понижи до тази на обикновената весникарска хартия т.е. едно кило дилари=едно кило хартия.
265
3
 
5
 
! Отговори
Boiko преди 12 години
Amerika e pred bankrut.Tova e istinata.
264
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Язък за тази великолепна страна, която обичахме и на която се възхищавахме допреди около 15 години (аз лично ги намразих в нощта, когато им слушах самолетите да прелитат над София кзм Белград). Шепа *** продължават да я унищожават...Не се радвам защото след тях ще сме и целия др. свят.Русанците са един глинен великан... Все пак като народ са ми симпатични, като политика обаче винаги са били ***.Какво има да вземате страна...Бзлгария тр.да ни е наймила...
263
2
 
6
 
! Отговори
Ирка преди 12 години
Дааааа ,скоро САЩ ще купят и загниващата Русия - както купиха и загнилия Китай.
262
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Уорън Бъфет Уорън БъфетУорън Бъфет, президент на инвестиционния холдинг "Бъркшър хатауей"(Berkshire Hathaway Inc) изрази категорично несъгласие с решението на рейтинговата агенция "Стандард енд Пуърс" (Standard and Poor's) да понижи оценката си за кредитния рейтинг на САЩ."Не признавам това", заяви 80-годишният патриарх на американския бизнес, чието състояние се оценява на 50 милиарда долара и влиза в тройката най-богати хора в света според класацията на американското списание "Форбс".Инвестиционният гуру подчерта, че САЩ продължават да имат най-високия рейтинг - "ААА"."Аз го давам на целите Съединени щати, не изпитвам никаква тревога" заради понижението на кредитния рейтинг на САЩ от максималната степен "ААА" до "АА+". Това решение на "Стандард енд Пуърс" няма да повлияе значително на световните финансови пазари, когато те отворят в понеделник, 8 август", предрече Бъфет.
261
1
 
3
 
! Отговори
Ha преди 12 години
I LISI7ATA KAZALA GROZDETO E KISELO,,DA *** I B K P POMIYARITE ,,,DAJE NA KARTI4KA NE STE VIJDALI TOVA PO KOETO PLYETE SCUM BAGS
260
3
 
5
 
! Отговори
за 264 преди 12 години
Цепиш мрака с това изявление :)) поне прочете ли статията или само мерна САЩ и като кучето на Павлов започна да дрискаш :)
259
9
 
8
 
! Отговори
преди 12 години
На кой му пука за НАЙ-ЕГОИСТИЧНАТА, АРОГАНТНА И ВОЙНОЛЮБИВА държава в света!!!
258
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Китайски Американски щати- звучи добре.А Тексас колония на КНДР.
257
3
 
3
 
! Отговори
до 266 преди 12 години
за ония царвули мюсюлманите ли ми говориш те са лесни за амеика утре почват сириа иран и турция реда е точно този ходи да се молиш в джамията за чудеса
256
5
 
10
 
! Отговори
Къде е Уорлик ? преди 12 години
Генерал-губернатора на България Негово превъзх. Уорлик трябва да помогне да страната си. Той заедно с Дянков и Мутраков могат да решат проблема на САЩ.С тяхното управление България стана дружа държава. Американски граждани се натискат за българско гражданство, като текезесари за мъжки прасета.Колкото до Китай него го оставете. Той за сега е изкупил само 25 % от външния дълг на САЩ. Неговите намерения са да изкупи 100 % от дълга на САЩ до 2025 г.Впрочем, КНДР също е купила 1,78 % от дълга на САЩ.
255
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какво ще ги жалим толкова тия дето сринаха София ,тия дето се мешат на всякъде,дават акъл на ляво и дясно и се мислят за най-великата нация.А всъщност те са единствената страна в света без история и водеща войни с всички и всичко.Малко им е трябва да фалира напълно и да се затрие тая зган.А сега нека водят войни с беззащитните и слаби държави
254
1
 
2
 
! Отговори
до 264 преди 12 години
прав си единствената им грешка е че се заиграха нещо с мюсюлмани него препорачвам на никои много са изостанали и дарпад другите с тях в блатото
253
3
 
13
 
! Отговори
Бай Хой преди 12 години
ДНЕС Е 6-АВГУСТ, 263 945 ЦИВИЛНИ УБИТИ!странджа, що се правиш на улав, к'во се криеш зад "анонимен"???