САЩ с намален кредитен рейтинг

За първи път в историята даването на кредити на Вашингтон носи риск
Обновена: 6 авг 2011 08:03 | 6 авг 2011 08:00,
289
САЩ с намален кредитен рейтинг
Снимка: Reuters

Една от водещите кредитни агенции - Standard & Poor's, намали кредитния рейтинг на САЩ за първи път в историята.
От 1941 г. до вчера агенцията оценяваше Съединените щати с най-високия възможен рейтинг – ААА, сега той е намален с една степен до АА+ с отрицателна перспектива.

Причините Вашингтон да бъде изваден за първи път в историята от списъка с безрисковите кредитополучатели са проблемите с дълга. Според Standard & Poor's планът, приет тази седмица, не е достатъчен.

Още докато се носеха слуховете, че Standard & Poor's ще обявят намаляване на кредитния рейтинг, от Вашингтон коментираха, че в изчисленията на агенцията има сериозна грешка. Неназован източник от администрацията, цитиран от ВВС, съобщи, че е забелязана грешка от 2 трилиона долара.

По-късно говорител на американското финасово министерство каза: „Грешка в оценката от 2 трилиона долара говори сама за себе си.”

В същото време Джон Чеймбърс, председател на рейтинговия комитет на Standard & Poor's, коментира пред CNN, че САЩ са можели да предотвратят намаляването на рейтинга, ако бяха излезли от патовата ситуация в парламента по-рано.

„Първото нещо, което можеха да направят, е да завишат своевременно тавана на дълга, така че дебатът можеше да бъде избегнат”, заяви Чеймбърс. В миналото ограничението за американския дълг е било вдигано около 60-70 пъти, без това да предизвиква „толкова много дебати”.

Другите две големи кредитни агенции - Moody's и Fitch обявиха в петък през нощта, че в момента не планират да последват S&P в оценяването на кредитния рейтинг на САЩ.

Решението на S&P дойде на фона на седмица на напрежение на фондовите пазари по света, каквато не е имало от кризата през 2008 г.

Намаляването на рейтинга може да подкопае доверието на инвеститорите в най-голямата икономика в света, която е в сериозни затруднения заради огромния дълг, безработица от 9.1% и страховете за повтаряне на рецесията, коментира ВВС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


289
Още по темата: САЩкредитен рейтинг
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
20
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 12 години
Защо се заблуждавате... - в Щатите има свръх производство, а това не е признак за криза, рафтовете са препълнени, няма купонна система, няма режим на тока,сградният фонд многократно превишава нуждите, в работилницата им Китай усилено се работи по американси технологии и лицензи... - най-вероятно държавата ще опрости вътрешния дълг и всичко ще си остане по старому...А *** ще продължава да следи трескаво сутрешния бюлетин на Уолтстрийт, който да му определи цената на суровините...
11
6
 
5
 
! Отговори
до 8 преди 12 години
да прав си...ще има врътване на кранчето от Русия :D...и Американците автоматично умират от глад хах...но разбрах че Обама щял да ходи в Москва да се моли за още борчове...Медведед се чудил тоя път 10 трилиона ли да дам като последния път или 20 да не ми се мяркат тоя път поне 10 години хах...уникални умове...икономисти...воени специалисти...физици и тем подобни пълно...:)
10
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"грешка от 2 трилиона долара" дано и в България някой ден да можем да говорим за грешка от 2 трилиона долара
9
0
 
16
 
! Отговори
do 6 преди 12 години
еми щото имат таван на държавния дълг който е 100% от БВП...и САЩ го достигна на 2 август...и фактически държавата обявява неплатежоспособност по дълговете си демек ФАЛИТ...друг е въпроса че страните от ЕВРОПА са мн по зле от към дългове има държави като Ирландия с дългове от 1400% от БВП и Великобритания 400% от БВП но те не обявяват фалит просто защото нямат таван и постояно си взимат нови и нови дългове за да си плащат старите хах и се получава едно мазало...да видим до къде ще го докарат...
8
11
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 12 години
# 5Да, прав си - много хляб има в тая новина... - русофилите ще полудеят - неминуемо ще се стигне и до най-голямата им заплаха - врътване на кранчето...
7
0
 
33
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 12 години
Всичко е изядено на...зелено в Щатите и не само...там,за поколения...напред. Тази уж временна...криза ще продължи...столетия,като 100 годишната...война;докато не се промени...модела на човешкото развитие
6
4
 
30
 
! Отговори
ne razbiram преди 12 години
Как така уж е най-голямата икономика,а е пред фалит? Това е някакъв огромен балон,който след като се спука,никой не знае какво следва....Сега разбирам срещу какво и за какво се е борил Фюрера...
5
4
 
10
 
! Отговори
... преди 12 години
леле кво ще стане под тая новина...изяжте се сега...Русофилите само да се събудят и глей кво става...ще се тръгне от икономика ще се мине през самолети и танкове и на края ще се завърши с космически изследвания...GO GO GO!!!...:)
4
2
 
39
 
! Отговори
Тошко преди 12 години
Мдаа, САЩ са пътници вече. Войната, която ще запалят тоя път, ще бъде страшна.
3
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Втасахме я!
2
1
 
33
 
! Отговори
georgi44 преди 12 години
Аз от дядо ми знам, че когато не си работил за едни пари по-добре не ги взимай. Носи лош късмет. Тия кредити са голям риск, а в САЩ хората буквално живеят на кредит.
1
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да а срещу тази агенция се води разследване за това дали е обективна, понеже всяка нейна оценка носи сътресения на финансовите пазари от което някойн може да спечели ... :)