С референдума Гърция решава: остава ли в еврозоната или не

Допитването ще е вероятно на 4 декември
Обновена: 3 ное 2011 10:05 | 3 ное 2011 07:18, Елка Василева
80
С референдума Гърция решава: остава ли в еврозоната или не
Снимка: Reuters

Референдумът в Гърция за новия европейски спасителен пакет за страната на обща стойност 130 милиарда евро може да се състои на 4 декември, заяви премиерът Георгиос Папандреу, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Папандреу призна, че залогът на допитването е дали Гърция да остане в еврозоната или не.

Още по темата
2 ное 2011 17:14
185

"Важно е гръцкият народ да вземе решение. Ние ще се гордеем, че сме част от еврозоната и че можем да изпълняваме нашите задължения", аргументира той своето изненадващо решение да свика референдум за спасителния пакет.

Гръцкият премиер изрази увереност в положителния резултат от допитването. "Гърците ще дадат мъдър и правилен отговор. Той ще бъде позитивен не само за Гърция, но и за Европа", увери той.

Папандреу направи това изявление след извънредни консултации в Кан с ръководството на ЕС и МВФ снощи преди започващата днес среща на върха на Г-20 в града на Френската Ривиера.

След разговорите стана ясно, че помощта за страната ще бъде замразена дотогава.

Гърция няма да получи поредния шести транш от първия спасителен пакет за страната, обявен миналата година, докато не се произнесе за еврото, даде да се разбере след срещата френският президент Никола Саркози. Той е в размер на 8 милиарда евро и е крайно необходим на Гърция, за да избегне изпадането си в неплатежоспособност по своите дългове.

Саркози подчерта, че ако правилата "не се спазват, нито Европа, нито МВФ може да даде и един цент". "Ние просто казваме, че можем да взимаме пари от европейските данъкоплатци... когато правилата, които са одобрени с единодушие, биват спазвани", се аргументира той.

Саркози подчерта, че ако бъде произведен референдум, залогът ще е дали Гърция да остане в еврозоната или не.

Германия иска да стабилизира еврозоната с Гърция като неин член, обяви канцлерът Ангела Меркел. В същото време Меркел даде да се разбере, че стабилизирането на еврото в крайна сметка е по-важно от спасяването на Гърция.

Снощната среща в Кан бе организирана след изненадващото решение на гръцкия премиер да насрочи референдум за европейския план за финансова помощ за страната, отбелязва БТА.

Този едностранен ход на Папандреу смая и разгневи европейските партньори на Гърция и паникьоса финансовите пазари.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е как ще кажат не? Не са толкова луди да се отказват от помощите, които им дават.
78
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гърците имат злато да купят Европа. Евтини трикове да цоцат още кинти. Хубава работа, грътска работа. Трябва да бъдат изключени и от еврозоната, и от ЕС.
77
0
 
3
 
! Отговори
KIKH преди 12 години
Не знам колко сте наясно, приятели с положението в Гърция,но аз живея тук от 18 години и само едно мога да ви кажа,че за тази бъркотия,която се получи тук само обикновенният човек не е отговорен,но в крайна сметка той ще плати за дяволиите на некъдарни управници от 30 години насам.
76
0
 
2
 
! Отговори
Инкогнито преди 12 години
До 70: И какво стана с гениалният ход на великият държавник Папандреу? :)))"Greek Prime Minister George Papandreou is expected to offer his resignation within the next half-hour, sources in Athens have told the BBC." Толкова велик ход, че Папандреу май постави на колене не друг, ами самия себе си. Видя ли сега какъв феноменален анализатор се извъди? :)))))
75
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
дано гърция да излезе от еврозоната а после и от ес.да започне разпада най сетне .той е неизбежен.само въпрос на време
74
0
 
5
 
! Отговори
Инкогнито преди 12 години
До 70: Най-добрият ход?!? Меркел и Саркози заплашват Гърция, че ще ги ИЗХВЪРЛЯТ като мръсни котета от еврозоната и ти казваш, че това било добър ход на Гърция?!? :)))Шегаджия! :)))И понеже е тоooooлкова добър ход, Папандреу веднага смени ръководството на гръцката армия (началникът на Генералния щаб на въоръжените сили, командващите сухопътните, военноморските и вонновъздушни сили) изплашен, че ще последва преврат, 2 министри се обявиха против идеята за референдум и все повече депутати от управляващата ПАСОК заявяват, че няма да подкрепят правителството на предстоящият вот на доверие... Ако това са добрите ходове, какви ли са лошите? ^^
73
0
 
5
 
! Отговори
georgi преди 12 години
до 70: Ти си възможно НАЙ *** парче, което се е подвизавало тук. То бива простотия в тази държава.. ама това вече е прекалено.. Да позная ли.. най вероятно си безработен, не образован или в най добрия случай работещ мизерна работа за 500 лв макс ?
72
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Чакам с нетърпение да с случи това,което 70 пише.С Китай или Русия,гръците ще трябва да се научат да живеят със 140 инфлационни драхми пенсия,колкото и бабите в Бг.Ще работят за по 200 Евро заплата за руски и китайски олигарси.Със сигурност ще цъфнат.
71
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 70Ехе как досега не са те взели в Белия Дом,Кремъл,Китайската Стена или Брюксел да ги съветваш и да им правиш геополитически анализи,като ги чаткаш толкоз много нещата.
70
3
 
1
 
! Отговори
до 70 преди 12 години
То това е най-умното, което могат да направят гърците, ама дали им стиска? Не, че има какво да губят вече, а от ЕС и НАТО се видя какъв е кярът, ама дали имат чак пък такова зло дупе... ? Но иначе по този начин отиват в друго измерение... хехехехе
69
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това се казва голям държавник -Папандреу с този си ход постави на колене стратезите във Вашингтон и Брюксел и техните шефове , *** от ФЕД,сега или 100%опрощаване на дълга или излизане от ес и еврозоната и гледайте какъв сеир се очертава веднага Русия и Китай се явяват спасители на Гърция изливат милярди построяват 2-3 военни бази и вземат стратегическите проливи и в двата варианта дъртия *** го духаааа
68
0
 
4
 
! Отговори
a4o преди 12 години
Тука некви пишман политици не знаят ,че еврозона и ЕС са две различни неща,иначе големи претенцийки...
67
3
 
3
 
! Отговори
bai_jordan преди 12 години
На 90% съм сигурен че на референдума гърците ще гласуват "ЗА". Макар че аз искам да гласуват "ПРОТИВ" и да си го *** сами!
66
3
 
2
 
! Отговори
до boby преди 12 години
ГОЛЕМИ БАЛЪЦИ!Накрая ще се върнат на драхмата, която силно ще се обезцени и чужденците ще им изкупят държавата, както не им дреме хубаво сега :)))
65
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 60#-космополита,Абе наскоро даваха по една телевизия интервю с някакъв *** ,който живеел в чужбина и се изказа точно така ,че бил широко скроен гей и космополит ,та в тази връзка да те питам да не си ти ,
64
3
 
3
 
! Отговори
ДО 60 преди 12 години
АЛО КОСМОПОЛИТА А,РЕ СЕГА УСПОКОЙ СЕ И ХОДИ СИ У ИЗРЕЛ ПРИ ТВОИТЕ ,А И НЕ СИ РЪСИ ЦИОНИСКАТА ПРОПАГАНДНА ОТРОВА ,НИКОЙ НЕ СЕ ВЪРЗВА ВЕЧЕ НА ТИЯ
63
1
 
3
 
! Отговори
"гордост" преди 12 години
да бе, гордейте се, че сте част от еврозоната, ама Германия да ви плаща. я у лево с драхмите.
62
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
като чета за гърците спомням си последната сцена на филма с Тодор Колев Господин за един ден където бирника и стажаря водеха Пурко по бельо
61
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 56 -евреина ,много добре разбираш ,ама не ти изнася ,и да те светна не ми дреме за гърците ,дреме ми ,че вашите хора във властта в България от години ни пият кръвчицата и вашите любими *** ни избиват и ограбват нашите майки и бащи по села и паланки ,така ,че скрий се твоите юдейски номерца ,правилно разсъждават по долу в коментарите си хората ,че не Гърция е виновна за световната криза ,а алчните и крадливи еврейски банкери това вече и на децата е ясно ,не може да скриете ИСТИНАТА
60
2
 
5
 
! Отговори
до 59 преди 12 години
Начукват си го единствено на себе си.Андрешковци.Ако(и дано)ги изхвърлят от ЕС,до няколко години ще са бананова плантация,а на Русия,я на Китай и ще бачкат,както никога досега по 12 часа на ден,но не за себе си...