България залага на мизерията, за да се спаси от кризата

ЕК прогнозира умерен растеж на икономиката при повишени рискове
Обновена: 10 ное 2011 14:07 | 10 ное 2011 14:07,
259
България залага на мизерията, за да се спаси от кризата
Снимка: Reuters

Слабо възстановяване и повече рискове за икономиката на България, прогнозира за следващите две години Европейската комисия. Брюксел представи изключително мрачни очаквания за стагнация на европейската икономика и предупреди за възможност от нова рецесия.

Зависимостта на българската икономика от износа към Европа е основен повод за тревога, става ясно от анализа на комисията. Износът, който е бил основен двигател на българската икономика през последните две години, вероятно ще намалява поради намаленото търсене в Европа, ето защо Еврокомисията подкрепя правителството в намеренията му да ограничава допълнително публичните разходи, да замрази заплатите в държавния сектор и пенсиите и през 2012 г.

Според анализа на Брюксел България се възстановява от икономическия спад по-бавно от останалите държави в Централна и Източна Европа и рисковете пред нея се увеличават, най-вече поради свързаността на търговията ѝ с Европа и високата безработица, която няма да бъде овладяна и през следващите 2 години.

Кредитирането е затруднено, а бизнес климатът и потреблението се влошават, констатира Еврокомисията.
Очакванията за ръст на икономиката от 2,2% за 2011 г. са разчетени главно на база добрите приходи от туризма и изключително добрата реколта, които може би ще подобрят потреблението и ще компенсират спада от намаления износ.

Като цяло обаче строителството, на което се дължеше икономическият бум преди кризата, и земеделието, продължават да са губещи отрасли. Правителството залага да повиши вътрешното потребление догодина предимно чрез финансиране на големи инфраструктурни проекти и на подобряване на усвояването на еврофондовете. Според Еврокомисията обаче това е твърде несигурен ръст, предвид нежеланието на хората да харчат. Ето защо Брюксел залага на растеж на икономиката от 2,3% през 2012 и 3% през 2013 г.

Прогнозата за инвестиционния климат също не е оптимистична и очакванията са, че през първото полугодие на 2012 г. той ще се влошава. По-слабият износ ще доведе до по-малко нови работни места и до по-малко инвестиции и през второто шестмесечие. Влошеният инвестиционен климат ще попречи и за увеличаване на инвестиционното кредитиране, предупреждава Европейската комисия.

Продължаващата нестабилност на финансовите пазари, както и ефектът от кризата в съседна Гърция вероятно ще забавят допълнително възстановяването на потреблението и инвестициите.

Въпреки че банките са стабилни, прогнозата сочи сериозен риск от влошаване на портфолиата и последваща ерозия на банковите капиталови буфери, т.е. те ще останат с по-малко резерви, което ще засили натиска върху техните наличности и върху възможностите им за кредитиране. В отделен коментар се предупреждава, че чуждестранните банки майки ще затегнат кредитирането в Източна Европа, за да изтеглят капитали към централите. При това положение единствената надежда за свежи пари в икономиката зависи от подобряване на усвояването на еврофондовете, което до момента е едва 12%.

Брюксел констатира, че нарасналото търсене навън не се е прехвърлило вътре в страната главно заради високата безработица, която забавя икономическото развитие и която е малко вероятно да слезе под двуцифрено число през следващите 24 месеца. Прогнозата на Европейската комисия сочи безработица от 11,2% за тази година и нива от 12,1 и 11,3% съответно през следващите две.

Заради свитото потребление и очаквания спад в цените на храните и енергията Европейската комисия занижи с 0,3% прогнозната инфлация за 2012 г., предвещавайки, че тя ще спадне на 3,1% догодина при 3,3 на сто за тази.
Ако правителството продължи с рестриктивната си политика спрямо доходите, то ще успее да намали бюджетния дефицит до около 1,7% и 1,3% съответно за 2012 и 2013 г., се казва в прогнозата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
3
 
4
 
! Отговори
до 15 преди 12 години
Пиши на кирилица бе *** неграмотен.Още имаш жълто около устата пък много ти знай балалайката.
25
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Леле, този доклад дали ще го чете нашият вожд. По-сложните думички ще му обяснява Дянков, но пак ще сме добре, нали? Станишев ще е виновен за изядения дефицит, а ние - като истински оФце - ще сложим още една дупка на колана и безропотно ще мълчим.....Но ще има големи инфраструктурни проекти, за да може фирмите на правилните хора да дръпнат още пари...а ние продължаваме да сме добре, по-добре, най-добре...
24
13
 
17
 
! Отговори
Ангел преди 12 години
Кой пак ще гласува за ГЕРБ?
23
0
 
31
 
! Отговори
??????? преди 12 години
"България залага на мизерията, за да се спаси от кризата"Мизерията е криза "ИНТЕЛИГЕНТИ" такива!!!!Една държава е в криза когато е мизерна и обратното!!!Това е все едно да се спасиш от смъртта със самоубийство!!!Няма толкова глупаво заглавие!!!Хората с този тип глупости се манипулират!Хващайте се на работа,произведете нещо и го продайте след това ако искате да не сте в криза.Ако чакате на ш*баните ни политици...ще има да почакате....
22
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ееро ***...
21
0
 
18
 
! Отговори
анонимна преди 12 години
Време е да намалят и тяхните заплати на министри и депотати а не само на народа.
20
5
 
5
 
! Отговори
Anton преди 12 години
Калпаците анализатори от Европейската комисия първо да видят безработицата в другите страни членки, че като изключим Германия, Естония и още 2-3 държави, всичките са с по-висока безработица от нас, а някои наближават и 20%. Хубаво давай акъл, но ако си с по-добри показатели. Не че сме цъфнали и вързали, но като ни критикуват, първо да си видят собствените разградени дворове.
19
1
 
23
 
! Отговори
Retro преди 12 години
Че кога не сме залагали на мизерията във всичките й аспекти?
18
0
 
21
 
! Отговори
анонимна преди 12 години
Време е да намалят и тяхните заплати на министри и депотати а не само на народа.
17
3
 
4
 
! Отговори
... преди 12 години
Dokarahte ni do proseshka toqga tolerasti mrysni poslednite 20 godini eb**te mamata na BG...Zasramete se! Na poslednite izbori starata pesen na nov glas :XSMURT!
16
7
 
18
 
! Отговори
до 10 преди 12 години
Скрий се бе гербер нещастен.Ако не беше на хранилка при тиквата до ся да си умрел от глад.***.
15
6
 
4
 
! Отговори
rossen.kulov преди 12 години
Tiq pi4ove do sega edna verna prognoza nqmat shto se otnasq do balkanskiq poluostrov... neznam otkude gi vadat tiq prognozi no ne sa verni
14
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"България залага на мизерията, за да се спаси от кризата"Хаххах! Казаха ли ви го бе, мишки! :))) В България не знам как сте, нито в Русия, ама ние в Москва сме си добре... лятото пак ще се видим, да ви `сползваме плажовете и природката. Гледайте да не умрете от глад до тогава : )
13
3
 
34
 
! Отговори
Келешев преди 12 години
Еврочиновници ***... Подкрепят правителството затова, че е замразило пенсиите и заплатите, а в същото време ни упрекват, че ние българите нямаме желание да харчим. Какво да харчим, бе, та ние нямаме кеш, джобовете са ни празни като стомасите на сомалийски дечица.
12
2
 
27
 
! Отговори
гуньо преди 12 години
Пълни измишльотини! Дянков каза, че излизаме от кризата още миналата пролет! Вервайте му! Той е! Иначе анализът е доста точен и за съжаление нищо добро не ни чака през следващите няколко години.
11
8
 
53
 
! Отговори
време е преди 12 години
Време е простия *** да си ходи.Писна ми да мизерувам,а те да тънат в разкош.
10
35
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Май не четете какво пише :)Няма голям избор от неща който могат да се направят, и правителството прави това което трябва и може да се направи
9
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
вън на страната от мафията наречена евро съюз!!!!!!
8
9
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хихихихихихи! Това четиво не е за прости гербери! Те ще си твърдят, че сме най-добрите:))))
7
1
 
25
 
! Отговори
Муньо преди 12 години
А бе,какво е Германия!!!? И Великобритания, и Италия, и ЕС са след нас!!! Ние сме първи по всичко ако не в Европа,на Балканите във всички случаи!!!!!!!