България залага на мизерията, за да се спаси от кризата

ЕК прогнозира умерен растеж на икономиката при повишени рискове
Обновена: 10 ное 2011 14:07 | 10 ное 2011 14:07,
259
България залага на мизерията, за да се спаси от кризата
Снимка: Reuters

Слабо възстановяване и повече рискове за икономиката на България, прогнозира за следващите две години Европейската комисия. Брюксел представи изключително мрачни очаквания за стагнация на европейската икономика и предупреди за възможност от нова рецесия.

Зависимостта на българската икономика от износа към Европа е основен повод за тревога, става ясно от анализа на комисията. Износът, който е бил основен двигател на българската икономика през последните две години, вероятно ще намалява поради намаленото търсене в Европа, ето защо Еврокомисията подкрепя правителството в намеренията му да ограничава допълнително публичните разходи, да замрази заплатите в държавния сектор и пенсиите и през 2012 г.

Според анализа на Брюксел България се възстановява от икономическия спад по-бавно от останалите държави в Централна и Източна Европа и рисковете пред нея се увеличават, най-вече поради свързаността на търговията ѝ с Европа и високата безработица, която няма да бъде овладяна и през следващите 2 години.

Кредитирането е затруднено, а бизнес климатът и потреблението се влошават, констатира Еврокомисията.
Очакванията за ръст на икономиката от 2,2% за 2011 г. са разчетени главно на база добрите приходи от туризма и изключително добрата реколта, които може би ще подобрят потреблението и ще компенсират спада от намаления износ.

Като цяло обаче строителството, на което се дължеше икономическият бум преди кризата, и земеделието, продължават да са губещи отрасли. Правителството залага да повиши вътрешното потребление догодина предимно чрез финансиране на големи инфраструктурни проекти и на подобряване на усвояването на еврофондовете. Според Еврокомисията обаче това е твърде несигурен ръст, предвид нежеланието на хората да харчат. Ето защо Брюксел залага на растеж на икономиката от 2,3% през 2012 и 3% през 2013 г.

Прогнозата за инвестиционния климат също не е оптимистична и очакванията са, че през първото полугодие на 2012 г. той ще се влошава. По-слабият износ ще доведе до по-малко нови работни места и до по-малко инвестиции и през второто шестмесечие. Влошеният инвестиционен климат ще попречи и за увеличаване на инвестиционното кредитиране, предупреждава Европейската комисия.

Продължаващата нестабилност на финансовите пазари, както и ефектът от кризата в съседна Гърция вероятно ще забавят допълнително възстановяването на потреблението и инвестициите.

Въпреки че банките са стабилни, прогнозата сочи сериозен риск от влошаване на портфолиата и последваща ерозия на банковите капиталови буфери, т.е. те ще останат с по-малко резерви, което ще засили натиска върху техните наличности и върху възможностите им за кредитиране. В отделен коментар се предупреждава, че чуждестранните банки майки ще затегнат кредитирането в Източна Европа, за да изтеглят капитали към централите. При това положение единствената надежда за свежи пари в икономиката зависи от подобряване на усвояването на еврофондовете, което до момента е едва 12%.

Брюксел констатира, че нарасналото търсене навън не се е прехвърлило вътре в страната главно заради високата безработица, която забавя икономическото развитие и която е малко вероятно да слезе под двуцифрено число през следващите 24 месеца. Прогнозата на Европейската комисия сочи безработица от 11,2% за тази година и нива от 12,1 и 11,3% съответно през следващите две.

Заради свитото потребление и очаквания спад в цените на храните и енергията Европейската комисия занижи с 0,3% прогнозната инфлация за 2012 г., предвещавайки, че тя ще спадне на 3,1% догодина при 3,3 на сто за тази.
Ако правителството продължи с рестриктивната си политика спрямо доходите, то ще успее да намали бюджетния дефицит до около 1,7% и 1,3% съответно за 2012 и 2013 г., се казва в прогнозата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
6
 
56
 
! Отговори
to преди 12 години
Важно е олигарсите да се добре, тогава и властта ще е добре. Народът кучета го яли.
5
5
 
46
 
! Отговори
123 преди 12 години
Да Германия наистина е зад нас, просто ние сме в наведената поза и хванали се здраво за палците на краката
4
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Криза в бг няма.
3
3
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Рестриктивна политика спрямо доходите - тоест държавата отказва да плаща, защото няма пари. А правителството не знае откъде да намери пари и изобщо какво да прави.
2
6
 
52
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 12 години
Глупости! И Германия са зад нас!
1
6
 
71
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
По мизерия сме първи в Европа.