Всеки пети потребителски кредит – лош или предоговорен

През последната година населението е намалило задълженията си към банките
Обновена: 23 ное 2011 14:32 | 23 ное 2011 14:32,
65
Всеки пети потребителски кредит – лош или предоговорен
Снимка: Dnes.bg

Всеки пети потребителски кредит, отпуснат от банките у нас, минава в графата лош или преструктуриран. Това показват изчисленията на Investor.bg на база публикуваните днес от БНБ официални данни.

Като цяло, лошите и преструктурирани кредити в банковата система достигат нов рекорд, като към края на октомври делът им е 23,43% от кредитния портфейл на банките.

Това означава, че този тип кредити се равняват на 9,02 млрд. лв. Само през октомври лошите и преструктурирани кредити са се увеличили с 222 млн. лв., а за последната година ръстът е с цели 2,07 млрд. лв.

На този фон става ясно, че през последната година българите са ограничили кредитните си задължения. Към края на октомври кредитите за населението са за 18,97 млрд. лв., което е с 0,05 на сто по-малко от същия месец на миналата година.

Най-осезаемо се топят овърдрафтите, които са намаляли с 9,3% за последната година до 1,7 млрд. лв.

Движението на размера на лошите кредити може да проследите тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
14
 
! Отговори
KOM6IATA преди 12 години
...... DO NOMER 24 ...... Arkada6 , ne mi viarva6 , no tova si e tvoia rabota. Az kazvam ISTINATA. Tsiala Evropa reve: '' kriza, kriza , kriza'' i v tsiala Evropa bezrabotitsata raste rekordno.A v sa6toto vreme Turskata ikonomika raste rekordno ( vtori sled Kitai ) i bezrabotitsata pada. I KAK STAVA VSI4KO TOVA ? SILNA IKONOMIKA I SILNA bANKOVA SISTEMA.
42
1
 
11
 
! Отговори
до 39 преди 12 години
Ти гледай веднъж Blu Ray порно на голяма плазма и ще ти стане ясно за какво ни е плазмата.Айде със здраве и другия месец те чакаме на село да помагаш за прасето!
41
5
 
5
 
! Отговори
До 39 преди 12 години
"джиСемче" .. "РИВЕТЕ" ... И ни говори за *** и буквари ..
40
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не говорете глупости!Ето ви лихвите по дванадесетмесечните депозити в Евро на три от най-големи немски банки:1. Deutsche Bank 1 Year Fixed Deposit - 1.40%2. Postbank 1 Year Fixed Deposit - 1.80%3. ING DiBa Time Deposit - 2.10%Нашите банки дават добри лихви по депозитите, обаче и здраво сурвакат по кредитите. Освен това държавата няма политика за кредитополучатели в затруднено положение, а и банките дерат кожи и при комисионите, ама това ни е нивото за момента. Тука е така.
39
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе *** такива , вие където сте държали букварчето си сред козите и овцете сега давате мнения. Банките по цял свят са на един принцип. Защо теглихте кредити да си купувате бракуваните коли на Европа , да си купувате плазми да гледате порно и чалга, да си купите някое лъскаво джисемче.Сега ривете.Хайде на село в оборите.
38
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бнаките са ви виновни за всичко. Ама иската да купувате плазми, техника, коли, маркови стоки от мола, искате да купите мизерно жилище и за 20 години да платите повече отколкото ако живеете под наем в двойно по голямо. Като че без плазма не може да се живее, с обикновена кола и без маркова техника и маркови стоки. Що не си вземета карта за библиотеката безплатно е, вместо плазма 50 инча. Ами щом искате така търчете при банките и се заробвайте. Лапнишарани - хе хе хе - после банката виновна.
37
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
лесно ще ги познаете, тези с кредитите- те имат коли с обща площ по-голяма от "жилището", което обитават- живеят в гарсониери по 2-*** 3-*** 4-***, щото преди някоя друга година са плащали луди наеми за лъскави апартаменти или са купили жилище, което не могат да изплащат.- връткат малки сиви фирмички в по-големите градовегрозна гледка ама българска и от сърце :)))
36
1
 
23
 
! Отговори
... преди 12 години
Тегленето на кредит и то в БГ е най, най ама най-лошото нещо което един нормален човек може сам да си причини! Не се лъжете и не теглете а и ако можете не връщаите!!!! Нек тъпите банки и банкерите разберът, че не може лихвите по заемите да са ни най-високите в европа а същевременно лихвите по депозитите да са най-ниските! Айде да са им живи и здрави сичко роднини от женски пол!
35
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
тая новина на долен комунизъм ми мяза.те българите са на почивка в сен тропе и като се върнат всичко ще си погасят,даже бакшиш ще им оставят на банките защото никога не са били толкова добре колкото като при герб
34
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
60-70% от банките у нас са Гръцки ... корабът майка си иска пари всеки месец :))))
33
1
 
8
 
! Отговори
do 26 преди 12 години
да де ,ама в момента заплатите и икономиката са по- зле от преди наколко години ,т/е вървели са надолу, а през това време лихвите ги вдигнаха ,затова ''актуализирането'' на банките е в ущърб на клиентите им,всички пасиви от кризата остават за клиента.
32
3
 
7
 
! Отговори
@19 преди 12 години
"абе някой да се е замислял:когато банката твърди,че и дължиш пари на нея(на на банката),как тя може да докаже това си твърдение?!!много ми е любопитно-защото това реално са наистина парите на вложителите-тя работи с тези пари,а не със свои собствени."Ей, много си любопитен бе, много любознателен - любопитко хе хе хе. Какво те бърка, че парите са на вложителите - това е нормално банката взима парите на вложителите и плаща 4% лихва и ги дава кредит за 12% лихва и от това печели. Теб това ли те притеснява. А какво ще кажеш ако разбереш, че банките дават кредитеи не само от пари да влижители. Банките могат да създават пари от "въздуха" в рамките на установени от закона частичен резерв. Тоест само около 10% (за БГ са 12%) трябва да са на вложители, останалите пари които се дават за кредити са от "въздуха" - но това е нормално, не е проблем само не си мисли, че инфлацията е заради това.А банките не са задължени да ти доказватат че парите които са ти дали кредит са техни. Ти се задължаваш и подписваш договор да платиш лихвите и главниците и от къде са парите това не те интересува и ако не ти харесва не взимай заем то банка.
31
1
 
6
 
! Отговори
БАНКЕР преди 12 години
ПО ПРИНЦИП С ЛИХВИТЕ НА ЕДНИТЕ СЕ ИЗПЛАЩАТ ЛИХВИТЕ НА ВЛОЖИТЕЛИТЕ,НО НЕ Е ЛИ ВРЕМЕ ДА СЕ ПОПИТАТ ГОЛЕМИТЕ ВЛОЖИТЕЛИ В БАНКИТЕ"АДЖЕБА ОТ ДЕ ТЕЗ МИЛИОНИ БЕ ВУЙЧО".Бас лова че "големите"вложители отиват на варианта ДЮШЕК,а лихвите по кредитите падат
30
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз да ги питам банките откъде са им парите и с какво ги обезпечават. Щото кредитополучателя залага апартамент, те какво залагат - злато ли...
29
2
 
7
 
! Отговори
СД преди 12 години
Ти не вярвай щом искаш, но в повечето държави има ред за лихвите. И не се определят като "прищявка на банката + 6 пункта"В Испания лихвата е надбавка над Euribor+надбавка (като Euribor e средната стойност за предното 6-месечие.
28
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Въпрос към банкери, ако някой е в час:Пичове, тука не сме в банката, тука сме приятели.Кажете: ниво от 23,43% ми се струва много опасно. Така ли е? Клати ли се корабът наистина? Да превеждам ли каквото имам в чужбина на бате?
27
1
 
11
 
! Отговори
exx преди 12 години
Само не рзабрах това платена статия ли е? Защото когато 3 пъти банките вдигаха лихвите нищо не се писа в новините....ама когато има предоговорени кредити пишете...предоговорени са защото не може да теглиш жилищен на 6.5 и да скочи на 9.5 за 4 години,при положение,че в други държави е 3.5 от 3 години заради кризата,но при нас банките не намалиха лихвите ,а увеличиха лихвите по време на криза с което увеличиха прихода си !
26
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Зависи от кредита..Ако изтеглиш ипотечен за срок от 30 години примерно е нормално след 10-тина години да има някакво актуализиране.Нали се сещате, че за 10 години примерно цени,заплати,стандарти всичко се променя не може да стои на едно място..Но ако истеглите 4-5 хиляди .. за 4-5 години никой няма да ви бутне лихвата..Помислете:Ще ти хареса ли примерно да работиш 10-15 години без да ти се актуализира заплатата примерно ?
25
1
 
7
 
! Отговори
До 22 преди 12 години
Е, то това е като потребителски кредит. Ако икономиката е стабилна в рамките на 10 години да, но тук се дават кредити за по 30 години.
24
11
 
2
 
! Отговори
До 22 преди 12 години
Твърдо невярвам..Това си е нещо нормално за банките в цял свят .. не само в България