Всеки пети потребителски кредит – лош или предоговорен

През последната година населението е намалило задълженията си към банките
Обновена: 23 ное 2011 14:32 | 23 ное 2011 14:32,
65
Всеки пети потребителски кредит – лош или предоговорен
Снимка: Dnes.bg

Всеки пети потребителски кредит, отпуснат от банките у нас, минава в графата лош или преструктуриран. Това показват изчисленията на Investor.bg на база публикуваните днес от БНБ официални данни.

Като цяло, лошите и преструктурирани кредити в банковата система достигат нов рекорд, като към края на октомври делът им е 23,43% от кредитния портфейл на банките.

Това означава, че този тип кредити се равняват на 9,02 млрд. лв. Само през октомври лошите и преструктурирани кредити са се увеличили с 222 млн. лв., а за последната година ръстът е с цели 2,07 млрд. лв.

На този фон става ясно, че през последната година българите са ограничили кредитните си задължения. Към края на октомври кредитите за населението са за 18,97 млрд. лв., което е с 0,05 на сто по-малко от същия месец на миналата година.

Най-осезаемо се топят овърдрафтите, които са намаляли с 9,3% за последната година до 1,7 млрд. лв.

Движението на размера на лошите кредити може да проследите тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Банките са устроени така, че с лихвите на бедните хора плащат на тези, които са депозирали пари и чакат лихви. И между временно печели от разликата мужду двете.
22
3
 
14
 
! Отговори
KOM6IATA преди 12 години
Uvajaemi kom6ii , tam v BG , tegli6 kredit , minava vreme i bankata ima pravo da ti kaje '' po vreme na dogovora inflatsiata be6e 5% a sega ve4e e 10% , vdigam lihvata i ve4e 6te mi plati6 pove4e '' TAKA LI ? AMI TOGAVA VA6ATA BANKOVA SISTEMA E REZIL. Tuk v Turtsia niama takovo ne6to , naprimer tegli6 kredit za 10 godini. V prodaljenie na 120 mesetsa pla6ta6 edna i sa6ta suma pari , bez zna4enie kolko raste inflatsiata i lihvite prez tova vreme.
21
13
 
5
 
! Отговори
ЧСИ преди 12 години
номер 18Ще те *** в гъзеца, ти недей бра грижа. И пара-пра внуците ти ще плащат.
20
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ти за това подписваш около 1 тон хартия ... измислили са го те не ги мисли...
19
2
 
5
 
! Отговори
да да преди 12 години
абе някой да се е замислял:когато банката твърди,че и дължиш пари на нея(на на банката),как тя може да докаже това си твърдение?!!много ми е любопитно-защото това реално са наистина парите на вложителите-тя работи с тези пари,а не със свои собствени.
18
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да го духат и банките и банкерите.Кръв повръщам , пари не връщам.Нямам нищо на мое име,направих нотариално заверен отказ от наследство и банката ме хвана за долуподписания за кредита.Сега вият като улични песове *** мен ме боли шмайзера.А като знаете да ми дигате лихвите едностранно - сега в графа " лоши кредити ".
17
1
 
29
 
! Отговори
порки преди 12 години
И аз вчера предсрочно си погасих потребителския кредит, по-който оставанах още 3 години!Банката свали лихвите по депозитите, но не и тези по кредитите. В знак на протест им върнах кредита, за да не могат да получават лихви поне от мен!
16
1
 
24
 
! Отговори
mitko преди 12 години
predi 2 godini napravih nai goliamata gre6ka ( 25 000 EURO ) i ottogava sum rob na bankata. NEDEITE DA PRAVITE SA6TATA GRE6KA. tova e ne6to kato robstvo.
15
1
 
9
 
! Отговори
да да преди 12 години
освен това,ако кредита е по-стар,например от 4-5 години и станал лош едва в послените 2-3-това е напълно разбираемо,но означава и че човека си е плащал достатъчно с все лихвите,та в такъв случай банката може вместо да взима апартаменти или да те дава на съд,компания за събиране на дългове и т.н.,просто да потърси едно по-добро решение,което по някакъв начин да е и от полза за потребителя,като му се даде по-голям гратисен период и т.н.
14
7
 
6
 
! Отговори
до 11 преди 12 години
Това ако се случи само веднъж, да има прецедент и ще стане масово явление. А като познавам и манталитета на българина всеки ще се каже "Брей, тоя му опростиха половината дълг, щото не можел да си го връща, пък аз баламата ще трябва да си го плащам като куче. Я да си е*ът майката. И аз обявявам личен фалит и отивам да подавам молба за поделяне отговорността по лошия кредит" :)))Така че за БГ това е неприложимо.
13
1
 
8
 
! Отговори
Шок и ужас -новина преди 12 години
Браво на всички, браво на вас, браво но има и нещо, което днес е на път да взриви отношенията ни с Гърция. Вижте как се крадат пари по един проект за 4 млн.евро, такива проекти с Гърция са 126. Сметнете за каква колосална измама става дума. Само в 7plus7. net. Заглавие: Правят граските "порти" през март.
12
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ах колко са наглиииии.Ипотечен кредит, за да го предоговориш 700 евро искат на едни познати, потребителски от 10 хил. 35 лв. незнам каква си такса, после 200 лв. вноска незнам какво си и лихните отделно и кредита си тече.Кожодери с парите на вложителите(с чужди пари) банката помен ще ми прави, от мен взема 10.5%, а на тях дава 3-5% отделно такси за всяка глупост.Задължение към НОИ от 0.02лв. съм платила д вносна бележка с такса 2.00 лв.Да фалират всички и без това времето им отмина...
11
2
 
20
 
! Отговори
да да преди 12 години
Е много ясно-тия какво очакват-да няма какво да ядеш и с какво да ходиш на работа,само и само за да си плащаш кредита към банката!!!Първо,според мен,банките трябва да бъдат солидарни длъжници-т.е. да си поделят отговорността по лошия кредит с потребителя,защото те по някакъв начин трябва да понесат отговорност от решението,което са взели.
10
1
 
13
 
! Отговори
работещ преди 12 години
Ей, тия, дето сте дращили тоя постинг горе, колко *** трябва да сте, при тези данни да твърдите, че населението било "намалило задълженията си съм банките"?Е, мнооого ***.Няма да питам за коментар на това, че 1/4 от кредитити били лоши. Да не капичнем стабилността на банковата система у нас.
9
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
E как няма да има лоши кредити? Теглиш пари ,минава време инфлацията в скапаната ни държава и лихватата на кредита растът.През това време твоя работодател казва,че е криза и ти сваля с 30% заплатата, или те гони от работа. Банките като толко ревът нека свалят лихвения процент бе! Нали е криза? Вместо това гледат да те накарат да предоговориш кредита за да ти нахакат още по голяма лихва,и да си им длъжник цял живот.
8
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кредит=Робство
7
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Идеята на жилищните ипотечни кредити е да ти вземат след време жилището. Дават ти лесно кредит и после като те налеят здраво с лихви, ходи се оправяй. Един пресен пример: колега си взе жилище на изплащане. Плаща лихви вече 4-та година по 600лв на месец. Но напоследък започна да изнемогва. Решил да го продава, да си връща заема с 4% неустойка. Е това ако го направи банката ще хвъря шапки до тава от радост. Това е и целта в крайна сметка.
6
1
 
27
 
! Отговори
Молба преди 12 години
Пазете децата си.Не ги карайте да връщат вашите кредити.
5
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
КРЕДИТА Е ВРЕДЕН ЗА ВАШЕТО ЗДРАВЕ
4
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
КРЕДИТА УБИВА