Напълно готов е заводът на Литекс Моторс

Започва серийното производство на автомобили Great Wall
Обновена: 14 фев 2012 16:03 | 14 фев 2012 16:00, Бойчо Попов
127
Напълно готов е заводът на Литекс Моторс
Voleex e един от моделите, които ще се произвеждат край Ловеч. Снимка: Литекс Моторс

Точно след една седмица "Литекс моторс" ще открие официално завода за автомобили Great Wall край ловешкото село Баховица, съобщиха от компанията.

Специално за събитието в страната ще пристигне Ван Фън Йн, президент и изпълнителен директор на автомобилния гигант Great Wall Motor (GWM) – партньор на българската компания.

Веднага след откриването започва и серийното производство на първите няколко модела български автомобили за пазарите в страната и чужбина.

Изграждането на завода започва с подписването на договор за сътрудничество между "Литекс моторс" и китайската автомобилна компания Great Wall Motor през есента на 2009 г., като основната инвестиция е предимно на българската компания.

Две години по-късно, през ноември 2011 г., в завода се произвежда и първият автомобил от тестовата серия. 

В съоръжението край Ловеч екип от млади и квалифицирани българи ще произвежда автомобили с марката Great Wall, покриващи всички изисквания на ЕС.

Продукцията на „Литекс Моторс“ ще бъде предназначена за националния и европейските пазари. Това е първият завод за автомобили с марката Great Wall в рамките на Европейския съюз.

В завода към момента са заети над 120 души, като средната възраст на операторите е 19 години, а на инженерите е 25 години. В ръководния екип участват чуждестранни консултанти и мениджъри с дългогодишен опит в производството и продажбите на водещи световни автомобилни марки.

При пълен капацитет на завода от 50 000 автомобила годишно в него се очаква да бъдат заети близо 2 000 души.

GWM е най-големият частен производител на автомобили в Китай и износител от азиатската страна. Компанията оперира на най-големия автомобилен пазар в света, като реализира автомобилите си Great Wall в над 120 страни по целия свят – Европа, Близкия Изток, Африка, Централна и Южна Америка, Азия, Австралия и др.

Още новини за българската икономика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още по темата: Литекс МоторсGreat Wall Motor
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
представям си сега Бойко как ще го открива, може и национален празник да стане, два дена само това ще дават по телевизийте.И да му сложат по дебела лента да може по дълго да реже. :):):)
27
3
 
12
 
! Отговори
непокиста преди 12 години
Добре иглежда ако имам парите ще си го купя !
26
7
 
6
 
! Отговори
българче преди 12 години
да се радвам не ама и кво да се радваш като знаеш ,че са за чужденците а за българите 800 лв-400 ЕВРО заплатка:))))))))))) при която дори мотокаристите искат да знаят ДОБРЕ АНГЛИЙСКИ???? май номерът е да се вкарват почти готови коли пък тука уж да ги сглобяват :)))) дръжки ще има точно след една година в ТАЯ СВЕТОВНА КРИЗА
25
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"средната възраст на операторите е 19 години, а на инженерите е 25 години" - казано по друг начин означава, че нямат квалифицирани кадри и с неопитни младежи едва ли ще произведат нещо добро.
24
6
 
34
 
! Отговори
Def преди 12 години
Браво, успех!!! Пък догодина може и на по-ниски цени да ги пуснат. Новината е готина, не знам защо като се направи нещо готино в Бг все ще се намери някой внук на Анрешко или Бай *** и да започне да обижда?
23
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ловешката мутра Г.Ганчев нацяло си легитимира парите с този завод.
22
29
 
7
 
! Отговори
wiktor преди 12 години
Made in Lovech - не, мерси.
21
2
 
45
 
! Отговори
СС преди 12 години
Качествата на самите коли са предмет на широка дискусия тук и едва ли ще има едно мнение. Но всеки,който създава работа за българи в България трябва да бъде подкрепен. От нас и от тези,които сме избрали за това.
20
24
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И 25 годишен инженер какъв опит има? Смех.
19
4
 
49
 
! Отговори
Инспектор преди 12 години
Догодина БМВ в Пловдив!
18
7
 
21
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 12 години
Китайците са...новите японци;китайската...стена ще спаси и...нас.
17
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Чета във форума на GW и нещо не ми харесва разхода на Volex-ите и скоростните им кутии. Собствениците споделят разход от 7/100 извънградско и при 3000rpm са на 100км/ч на последната скорост. Което за малка кола с двигател 97к.с. не е никак добре.
16
33
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В държавата на мутрите и комунистите е нормално, заводите на мутри да произвеждат комунистически творения от Китай.Аз лично пари на мутри и комуиьти не давам
15
1
 
18
 
! Отговори
до 17 преди 12 години
Ако това е вярно ще е много хубаво....
14
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В началото ще ги сглобява, но после ще се правят тук, а отделно целта е поне 50% от частите по колата да се правят от български производители.
13
1
 
67
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
най после една чудесна новина 2 000 работни места и 50 000 коли на година,а дано подведат крак та и в други градове на бг да построят такива фабрики...
12
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Впрочем заводът няма да произвежда автомобилите, а само ще ги сглобява...Има голяма разлика между двете действия...Статията е малко подвеждаща в това отношение.
11
3
 
30
 
! Отговори
krenvirsh преди 12 години
браво на Грейт Уол :)
10
9
 
18
 
! Отговори
mikaela преди 12 години
Супер новина:) И ще се правят вече и в България :)Осещам , че ще ходя до село Баховица :)
9
11
 
68
 
! Отговори
Алексей преди 12 години
Аз им гледах сайта - моделите им са много добри и не много скъпи като за нови коли. Харесах си един от моделите и мисля да си го поръчам! Ще избера българското! :)