Всички плащат при цялостно саниране на блока

Хората, които са санирали самостоятелно ще трябва да доплащат
Обновена: 14 мар 2012 20:45 | 14 мар 2012 20:45, Миглена Иванова
195
Всички плащат при цялостно саниране на блока
Снимка: Investor.bg

Хората, които самостоятелно са санирали жилищата си, ще трябва да платят за полагането на допълнителен слой изолация, ако сградата, в която живеят, кандидатства за цялостно обновяване, финансирано с европари.

Това каза Цвета Наньова, главен консултант на съвместния проект за демонстрационно обновяване на многофамилни жилищни сгради на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и Програмата на ООН за развитие (ПРООН) по време на конференцията BuildinGreen 2012, посветена на енергийното обновяване на сградния фонд.

Цвета Наньова обясни, че според масовата практика в България старите изолации са с дебелина от 5 см. Миналата година обаче са били завишени нормативните изисквания за енергийна ефективност на сградите.

Изчисленията, базирани на новите норми, показват, че топлоизолацията вече трябва да бъде минимум 8 см, а разликата между вече положената единична и новата цялостна изолация на жилищната сграда трябва да бъде наваксана.

Експертът поясни, че преди тази промяна в законодателството не е имало никакъв проблем изолацията на единични жилища да бъде интегрирана при цялостното саниране на блоковете. Така собствениците, които самостоятелно са санирали жилищата си, не са плащали нищо при цялостното обновяване на сградата.

Според Цвета Наньова наложителното наваксване в дебелината на изолационния слой при цялостно обновяване на блоковете ще излезе на собствениците на вече санирани единични жилища почти толкова, колкото им е струвало полагането на топлоизолацията.

По думите й това ще доведе до сериозна съпротива за цялостното обновяване на блокове по програмата на строителното министерство, която трябва да тръгне всеки момент.

Наньова смята, че ново изменение на нормативната уредба няма как да бъде направено. Тя припомни обаче, че частичното саниране не е разрешено от закона, но на собствениците на единични обновени жилища санкции така и не са налагани.

Според нея голяма част от хората дори не знаят, че са санирали жилището си в нарушение на нормативната уредба.

Още новини за имоти четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още по темата: саниране
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ще ви принудят да плащате за санирането, а който не може да плаща, ще продава имущество.Ако малко не му стига - мебелите ще продава, ако е повече - самият апартамент.А партийците ще напълнят гуши чрез строителните фирми.
88
6
 
0
 
! Отговори
Томас преди 12 години
94Ами да се радват - аз живея в къща :) не ми дреме - който има външна изолация да му мисли :)))
87
5
 
0
 
! Отговори
Томас преди 12 години
освен това, какъв е проблема в новосъздававащите се проекти да се напише съответен цвят боя за всеки етаж, ако хората имат желание за такъв цвят? Освен това може след 5 години хората да искат да променят цвета на жилището си отвън - защо да не могат да го променят???
86
5
 
0
 
! Отговори
Томас преди 12 години
от кога многото цветове се свързват с ***???Простотии - по проекта на блоковете въобще няма саниране? По проект бла бла - важни са качествата на боята - а не проекта и цвета - това, че някои са коне с капаци не може да се оправдае с проекти
85
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Цвета Наньова, главен консултант ..... Моме... първо ела да те изпитам, та да разбера в какво си главен консултант... Второ, вземи малко да попрочетеш.... целта е да се намали коефициента на топлопреминаване... Вярно, че той е функция на изолацията, НО и от топлофозическите характеристики на външните стени... Абе зашо не одиш да го дуухнешшш ! Ще ме консълтира ! ! !
84
1
 
11
 
! Отговори
*** преди 12 години
Тази Нанйова -голям експерт се извъди! От кое село, дето не е на картата се пръкна, че и акъл взе да раздава? Как ще са незаконни единичните санирания? Май тези гербери нямат грам акъл и затова вземат тлъстите премии. Хората са спестявали от залъка, за да си отоплят панелките, а тази ..... прави коментар че са незаконни. А тя дали законно пребивава като гладен консултант въшла с въшлата и.
83
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А догодина дебелината ще е 9 см? Герб да изсъхнат!
82
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кажете ми един блок в България където всички ще бъдат съгласни.Това ще бъде ЧУДО.
81
1
 
12
 
! Отговори
тикви преди 12 години
герб винаги заличават скандалите не с логични отговори, а с нови скандали! Забравете за бонусите, бензина, лекарствата и си пилейте силите със санирането!
80
1
 
19
 
! Отговори
брей преди 12 години
Абе,зимник,скрий си главата в мазето! Много добре знам какво е саниране! И знам какво съм направил ! След като платих смяната на тръбите и на смръдлата отдолу сигурно трябва да платя и на целия блок,а? Щото ако не платя някакъв *** излязъл оттам дето слънце не огрява, ще се яви и ще ми разправя,че ще летя с 300 и т.н! Сигурно харесваш и онази част от "закона", в която пише,че ако направя подобрение на жилището си трябва да уведомя общината, за да ми вдигнат данъка,че домътми е по-лукс?
79
5
 
5
 
! Отговори
Томас преди 12 години
Бог е създал света цветен - дъгата е нещо много красиво - коне с капаци искат всички апартаменти отвън да били в един цвят - на какво основание???
78
4
 
3
 
! Отговори
Томас преди 12 години
81Стиропора не е носещ, а и върху него има замазка
77
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 73Ти си слабоумен.В Европа и *** няма такива като тук,дето да ги храни държавата с помощи.Е може във Франция да са повечко.Та не само,че може 25 а и в повече цветове да се направи.Ами дори може и да е задължително.Въпроса е едни фирми да усвоят едни пари.Както си става по принцип.И то винаги за доброто на народа и в негово име,но винаги от определени фирми.Е *** и виж ремонта как мина на ''Костенски водопад''.Хем пропадна защото бързаха до Коледа и преправиха пропадането.Е сега пак го виж
76
1
 
0
 
! Отговори
Томас преди 12 години
76Естествено било - тъй тъй - на който не му харесва да си обира крушите
75
1
 
6
 
! Отговори
Томас преди 12 години
73Не ми стана ясно и питам за пореден път - на какви основания не може един блок да е е в 35 цвята от вън ако е нужно???? И кой те е излъгал, че искаме да сме като вавилонската блудница???
74
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ей такива *** и комунистите не бяха. Комунистите крадяха само от хазната, а тези освен че всичко пресушават ами и убиват бизнеса, за да оставят няколко монопола да ни точат всеки месец капка по капка. Май ще се емигрира. АААА по въпроса за ПР-а. И тези плащат за ПР, но на друга фирма и както се вижда(по наблюдения на лични приятели живеещи в чужбина) емигрантите са им клъвнали, че нещата се оправят.
73
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Шменти капели са това!Аз разбирам да викнат японци и да ни строят като при тях,а те саниране.Ами това саниране при едно яко земетресениеще напука де що има стиропор,фибран и т.н.Дали ще издържат 9 по Рихтер както се подписват разни уж специалисти?Дълбоко се съмнявам и то не в желязото(обикновено се застраховат и слагат в повече),а в цимента от който се прави бетона.А за свлачищата и вилите по морето строени със солен пясък няма и да говоря.
72
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз пък виждам нещо невъзможно щото 50% ще хванат автомата,пред идеята да дадът още 5-10 бона и то задължително.
71
3
 
9
 
! Отговори
Инженер преди 12 години
до ТомасВие отдавна сте приели ***, проституцията и алкохолизма, лошото е, че не приехте добрите неща от тези страни. Сега като всички блокове приличат на *** коптори да не би живота ти да е станал по- шарен? Вече не може да се различи в кой блок живеят *** и в кой българи защото сте слезли на тяхното ниво. Естествено, че не може ти да решаваш еднолично какъв цвят да ти е апартамента отвън, защото това се вижда предимно от другите, а на тях може и да не им харесва.
70
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** , фалирала държава в която фирми на другарчетата искат само да цицат, обаче няма вече от къде!