България не предлага продукт за богати туристи

Шефът на Института за анализи в туризма Румен Драганов пред Investor.bg
Обновена: 20 юни 2012 09:54 | 20 юни 2012 09:53,
68
България не предлага продукт за богати туристи
Снимка: БТА

                                                                                      
Румен Драганов е директор на Института за анализи и оценки в туризма. Работи в сферата на туризма повече от 35 години. Бил е председател на Комитета по туризъм при Министерския съвет и зам.-министър на Министерството на търговията и туризма. Участвал е в работата на множество неправителствени организации в сектора. Председател на Съвета на директорите на Гранд хотел Поморие. Разговаряме с Румен Драганов за очакванията от новия летен сезон и тенденциите в туристическия сектор.

Г-н Драганов, идват ли високоплатежни туристи у нас?

Да. В България идват много богати хора - милионери, мултимилионери, известни личности, писатели, актьори, бизнесмени независимо дали те обявяват присъствието си публично. Но трябва да отбележим, че когато един милиардер отиде на стадиона да гледа футболен мач, както се случи с Роман Абрамович, той си купува пуканки от цена три лева, колкото струват и за всички останали.
Не трябва да се заблуждаваме, че когато дойде много богат човек, той ще плати за един хляб повече, отколкото е цената му в магазина. Така че нещата са различни и ако говорим за това дали имаме продукт, за който един богат турист може да похарчи хиляди евро и да остане доволен от услугата, ние такъв продукт не предлагаме. България не е дестинацията, където можеш да си купиш швейцарски часовник или последна дума на техниката. Тук туристите не могат да ползват уникална туристическа услуга, защото не предлагаме такова качество.

С какво печелим този клас туристи?

Богатите туристи са наситени от пътувания. Но все пак един човек, който е бил навсякъде и е виждал всичко, а не е бил в България, иска да види от чисто човешко любопитство страната ни, като пътешественик. Действително много интересни личности идват на своите конфиденциални пътувания в нашата страна. Точно в това отношение имаме голям резерв. Трябва да се постараем да уловим хората, наситени от пътувания по света.

Има ли промяна в структурата на чуждите туристи, посещаващи България?

За българския туризъм продължават да бъдат определящи пазарите от Русия, Германия и Великобритания. Но в същото време не трябва да изспускаме близките съседни пазари. През последните няколко години отбелязваме бурно развитие на румънския пазар. Тази година чакаме около 1 милион румънци, от Гърция 1,2 милиона посетители, също от Сърбия, Македония, Черна гора. Трябва да гледаме на тях като на големи стратегически партньори, защото те не изпращат туристи целогодишно.

Какви са данните от ранните записвания за това лято?

Тази година очакваме най-голям ръст на румънския пазар, който ще бъде около 11%, както и ръст от Сърбия. Очаква се ръст на немския пазар, който се движи между 7 и 14 на сто. Налице е спад на пътуванията от Турция.

При руския пазар преживяхме една голяма криза миналата есен, когато хиляда руски туристи буквално висяха по летищата във Варна и Бургас и не можаха да се качат на самолет за родината. Трябва да отбележим, че руснаците не са забравили тази драма и поради тази причина действително се очаква ръст на посещенията, но не и в този обем, който бихме имали, ако тази драма не се беше случила. Сериозно бяха нарушени техните икономически интереси, а в крайна сметка те не получиха обезщетение нито парично, нито морално.

С какъв резерв трябва да разполага туристът, за да е сигурен, че ще се прибере при подобни извънредни обстоятелства?

Винаги туристът трябва да носи в себе си сума почти равна на цената на цялото пътуване, за да е сигурен, че ще се прибере. Размерът на сумата зависи от това в коя част на света се намирате. Ако сте на екскурзия чрез туроператор в Зимбабве или Занзибар, както сега е много модерно, ще ви трябват поне 3000 евро, за да можете да смените поне шест авиокомпании, които да ви върнат обратно. Ако се намирате в по-близки дестинации – поне 1000 евро.

Смятате ли, че голямата част от чуждите туристи продължават да идват у нас заради имиджа на България като туристическа дестинация с добър туристически продукт на достъпна цена?

България предлага широка гама от туристически продукти предимно в летния и креативния туризъм. Една част от туристите идват за бизнес, имаме и много посетители с цел културен, поклоннически и ловен туризъм. Затова не можем да гледаме на България като нискобюджетна дестинация, тъй като по отношение на летните почивки наистина туристите са от по-ниския ценови клас, но за ловен или офроуд туризъм идват богати туристи.

Шлагер е, че предлагаме туристически продукт на ниско ниво. В последните 12 години имаме значително подобряване на материалната база в частта хотелиерство, ресторантьорство, транспорт, комуникационни услуги. В този смисъл българският туризъм е на нивото на европейския.

По отношение на цена-качество България е конкурентоспособна и точно на тази база печели туристи. В последните години голяма част от заведенията и хотелите налагат свой индивидуален стил и бутиков начин на обслужване. Почти всеки, който е пътувал в страната, може да посочи поне три отлични ресторанта с високо качество на услугата и много добри цени, както и да препоръча поне три места за подслон.

Кои са предпочитаните български дестинации за чужденците?

Ако говорим за масовите туристи, те предпочитат по-евтини дестинации, удобни за семейства с деца с различни удобства или почивка ол инклузив. У нас такива курорти са Албена, Поморие и Приморско. Офертите са търсени от чуждестранните семейства, защото знаят предварително цената на почивката си.

Цялото интервю можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
13
 
! Отговори
Бай Иван Пловдивски преди 11 години
В България персонал няма и за най-ниската класа туристи. Има персонал с маниери за обслужване в работнечески стол на багеристи и комбайнери! Също владее много чужди диалекти - "Въй", "Е чи ко", "Мащай са от тука", "Чуек"....
51
0
 
1
 
! Отговори
Реалист преди 11 години
О, добър ден !!! България има блестящи предпоставки за луксозен туризъм, от гледна точка на природа и най-вече морето. Особено Южното Черноморие, със своите гори и плаж в едно. Но нали сме диви колибари, дай да ликвидираме дюните, да наблъскаме хотелите като сардини в консерва, да унищожим природата и вместо да постигнем значителни бъдещи печалби чрез адекватни инвестиции, нека да пробутваме долнопробен алкохолен туризъм ... Кой каквото и да ми казва, си оставаме най-простата нация!
50
0
 
0
 
! Отговори
Уорлик преди 11 години
България не само предлага продукт за богати туристи, но и привлича такива. Само през миналата година привлякох над 15 млн. американци, които с удоволствие прекараха отпуската си в курорти по Вашето Черноморие! Правя всичко възможно за добрите отношения между нашите страни! Толкова много ще ми липсва България... Мисля, че няма да мога да сдържа сълзите си при своето заминаване!
49
1
 
2
 
! Отговори
Серьога и Оля преди 11 години
На нас тук нравится, алкахол есть, есть и алкахол, другое не надо.
48
0
 
1
 
! Отговори
Иванчо до Нерон преди 11 години
Нерончо-мамино комлпексирано гастарбайтерче, наистина сигурно някои хора в БГ ще си останат в панелките, както има такива и от другите държави. Но е факт, че има и такива които ще посетят и топ дестинации като Бора Бора, като Суфрир или Виекес. Като се хавалиш с такива Low cost дестинациики не виждаш ли че не правиш впечатление никому освен с неграмотността си.
47
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В крайна сметка в България няма нищо интересно, което да пожелаят да видят. Напъните с мощите на Йоан Кръстител са комични.
46
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
искаме пияни Рускини -а не искаме богати сноби англичани
45
0
 
13
 
! Отговори
Лелее преди 11 години
Ами прав е човекът, как ад дойде някой, който да харчи по 250-500 евро на ден като курортите и курортните ни селища са помийни ями? На всяко ъгълче баничарница, дюнерджийница, ***, дантели, уж елитни кафета, населени с едни прости, мускулести момченца с татуси. За сградите не говоря изобщо- ултра скъпия и престижен Феста в Несебър се рони отстрани, а зелените пространства са като тия по селските дворища..
44
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
weddings-abroad/images/borabora_lemeridien_waterbungalow_01.jpgВижте горната снимка: къщичка, направена от дърво и слама, макар . И познайте колко струва една нощувка в подобна къща - между 500 и 1500 евро в зависимост от екстрите. Така че не си мислете, че всичко трябва да е бетон, за да е скъпо. Просто трябва да е красиво, да е зелено, да е чисто
43
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
какъв продукт искате да предложим. Падна комунизмът и *** като невидели се нахвърлиха над луксозните комплекси, разпокъсаха ги на терени, всеки направи своя си хотел вместо да станат акционери в един добре отганизиран комплекс и днес се оплакват, че България станала ефтина дестинация. Ами с толкова акъл толкова можахте. Сами сте си виновни.
42
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Малко ...Паркинг-иокПаяк по негова преценка - доста Е аз с кола как да доида като и хотелите дори нямат паркоместа ??И са дупе до дупе и при това малки.АКо е масов да е в хотел с 30000 стаи ,а не 300 с 100.Нали знаете туризма беше за пране на пари ,а не за печалби!Теи .че ББ трябва да си ги пере се няакаде неможе инак
41
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Трябва да съм леко лудза да почивам в Бг.Обслужване- слаб 2Култура-слаб 2Хигиена-среден 3Мутри и прости хора в изобилие!Чалга и *** не питай:::)))))
40
8
 
3
 
! Отговори
NERON преди 11 години
Mai mnogo bullagri 6te si ostanat tova liato v panelkite i nema da im zamirishe na more :))) az ve4e biax qnuari -CANKUN MEXIKO , MAI - PHUKET THAILAND I SEGA 6TE SI RASPUKAM NA GRUZCKI OSTORV -NEMA DA STUPIA NA BG MORE KADETO KANALIZACIATA SE IZLIVA V MORETO I MOJE6 DA SE KUPI6 V *** NA CELIAT KYRORT - A DA VI E GOT
39
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тук идват за евтина пиячка, евтин секс и да си покажат простотиите на воля. Ние пък им предлагаме бетон, басейнче и мръсни плажове.
38
0
 
10
 
! Отговори
до 47 преди 11 години
То това са реалните цени за да има смисъл от туризма ,иначе е от гърба на камериерката дето цял ден чисти гнусотиите на ходещите с памперси!Ама наистина от сергиите до алл инклузива ,всичко е на такова ниско ниво вече ,че хотелите трябва да са по скоро огромни общежития с кутиики!
37
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не разбрахте ли ,че със стотинките плащани в България от туристите ,те не могат да очакват 5 звезди хотел .А и с ал инклузив има ниво на обслужване до една степен .Като сте с много пари елате в Италия ,една бира в най скапаната кръчма на морето е 7 евро ,една пица от 15 евро и до 25 .Спагети под 9-10 евро за порция -нямаТова са цени на ниво ,,селска кръчма в България А познати се замъкнаха на Малдивите ,в хотела извън ал инклузива една бутилка алкохол е от 200 долара Който е луд да ходи
36
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Голф и козичките ядоха тревата хахахаххахахаАбе смешно ми е ,че на държава с запати от 300 лв искате 5 звезди спа да направите и то в източна европа и чакате някои богаташ да доиде,е тои ще умре от страх да не го приджобят или убият !!!А като виде и най ниските прослоики да се шматкат до него ще си каже я баста !!!
35
1
 
11
 
! Отговори
Точно така! преди 11 години
Наличието на ужасяващи хотели в мутробароков стил не значи, че там се предлага нещо сносно и качествено, за което да си заслужава да платиш скъпо! Нивото на туризма в България винаги се е целело в т.нар. средна класа - през соца в пълчищата полски, чешки, гедерейски и унгарски морни заводски труженици, а сега в бабишкерите на европа и английски *** от дълбоките им провинции и индустриални клоаки!
34
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Моля всички коментиращи да не стъпват на нашето море Ходете си в Испания ,Малдиви ,Монако ...и ни оставете ние тук да се пържем на плажа
33
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Стига сте давали минуси щото цялото черноморие и планини ги знам за нищо не стават.Да си перът парите в заводи не в имения дето им носят пари.За местните нищо не остава ,Варна е обречен град защото само туризъм и остана не допускаите тая грешка за 2 милиона по 1000 лв не затриваите всичко