България с най-евтините стоки в ЕС през 2011

Първи сме и по ниски цени в ресторанти и хотели, според Евростат
22 юни 2012 13:55,
200
България с най-евтините стоки в ЕС през 2011
Снимка: БТА

През 2011 г. България е била държавата от Европейския съюз (ЕС) с най-евтини потребителски стоки и услуги, показват резултатите от изследване на европейската статистическа служба Евростат.

Данните показват, че през миналата година цените на 2 400 стоки и услуги в страната ни, измерени чрез паритета на покупателната способност, са били наполовина по-ниски от средното за ЕС ниво.

Най-скъпата през миналата година държава в Еврообщността е била Дания, като цените там са били 141% от средното за ЕС равнище. Сред най-скъпите европейски държави се нареждат още Швеция (128%), Финландия (125%) и Люксембург (122%).

Около средното за ЕС равнище на цените на потребителските стоки и услуги е измерено в Германия, Италия, Великобритания, Испания, Гърция и други. Сред най-евтините държави в ЕС пък се нареждат още Литва, Унгария, Полша и Румъния.

Най-малки разлики в ценовите равнища в отделните европейски държави са отчетени в групата „Храни и безалкохолни напитки“, отбелязват от европейската статистическа служба.

През миналата година най-евтини са били хранителните стоки в България (67% от средното за ЕС ниво), а най-скъпи в Дания (136% от средното за ЕС ниво).

Най-евтините алкохол и тютюневи изделия през миналата година са купували потребителите в Унгария, а най-скъпи са били те в Ирландия. Облеклото през миналата година е било най-евтино отново у нас, а най-скъпо – в Швеция.

За потребителска електроника през 2011 г. най-малко са плащали потребителите в Полша, а най-много – в Малта.

България е първенец и по евтини ресторанти и хотели, докато в Дания отново са измерени най-високите цени в този пазарен сегмент.

Ако в класацията добавим обаче и държавите, които кандидатстват за членство в ЕС, България е изпреварена от Македония и Албания по ниски цени, показват още данните на Евростат. Непосредствено след нас с малко по-скъпи стоки и услуги се нареждат Сърбия, Босна и Херцеговина и Черна гора.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много моля не пишете ГЛУПОСТИ!В България е доста скъпо от гледна точка на цена/качество.Никъде в европа не сервират "кюфтета със стафилококи" или "кайма от бездомно куче" или пък хляб от фуражно зърно и супа от "каквото намерих в кофата за ***".А иначе ако наистина имаше нещо евтино търговското салдо щеше да е на един ГОЛЯМ плюсАМА не е.Българите са УНИКАЛНИ наивници които кой как ги хване ги лъже до припадък.А ако беше
99
2
 
8
 
! Отговори
до момчето от село преди 11 години
Вие на село не четете ли информацията на НСИ. В интернет има достатъчно данни за размера на средните работни заплати 2005г и този през м.06.2009г. Ако ти стигнат силите прочети данните за пенсиите, за майчинството, за социалните добавки. Много трябва да е неграмотен човек, за да не види разликата в постигнатото от Станишев и изговореното от Бойко. Даже магистралите, с който се кичи последния са само 14км. Това , че открива всеки метър, не ги прави по- дълги.
98
1
 
3
 
! Отговори
... преди 11 години
Що за идиотизъм? Съгласен съм на 100% с коментар 97.И на всичкия тоя цинизъм що не свалим още заплатите и не вдигнем още цените за да не изоставаме и да сме в челните класации и по цени.Хората в идиотската ни страна изнемогва от прекалено много време и края на тая нищета не се вижда.
97
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Така е в колонилониалните държави,в тези ,които нямат суверенитет.Т.е. в колониите.И е така ,защото ги държат на най-малки заплати, а с тях,каква стока да купиш.Браво на правителството ,което очаквахме с надежда.Надеждата умря.За три години успя да ни каже ,че нищо няма да направи за народа си.И очаква пак да го избере?!
96
3
 
1
 
! Отговори
Антикумонист преди 11 години
Асенчо,Асенчо, ясно е че си още зелен и не разбираш от живота,но в Англия данък печалба е над 35 процента.Имотите там са 4 пъти по скъпи,така че ако искаш в лондон да живееш трябва да си милионер.явно си бил отседнал при бедно семейство или пък при семейство което не обича много да яде,като имай в предвид че англичаните са като американците,демек ядът много и нз как с 300 лири едно 3 члено семейство може да се наяде.Асенчооще си млад,сигурно си студент,ама живота не е толкова розов моето момче
95
2
 
4
 
! Отговори
до село: преди 11 години
стига си мислил ами хващай мотиката че не искаме да ядем турски домати а български. и пращай дъщерята на инфраструктурата на *** да заработи и тя че турските тираджии се чукат едни други докато философстваш тук. мисленето остави на умните и училите.
94
1
 
9
 
! Отговори
$ преди 11 години
Сметката е проста: Цените ни са два пъти по-ниски от тези в Европа, а заплатите 10-15 пъти по-малки! Какво ни топли това?
93
0
 
7
 
! Отговори
Ф.С.В преди 11 години
Каквото ни е събирането на *** такава ни е и страната -СЪБИРАЙТЕ РАЗДЕЛНО-имаше реклами и после идва камиона и събира всичко заедно -така сме и с икономическият разстеж и с здравеопазването и с доходите-всичко е един голям скеч-Живеем в Скеч и ще си умрем в Скеч България няма да се управи-23 г ни крадоха -нищо не се промени-значи нещата куцат другаде!! -КЪДЕ?? В ТЪРПИМОСТТА И ОВЧЕДУшИЕТО НА НАРОДА
92
12
 
3
 
! Отговори
от село преди 11 години
Не обвинявайте Бойко, той не Ви е длъжен , на нито един от тези които пишете тук.....от Бойко се иска да пооправи инфраструктурата за да привлече ,колкото се може повече инвестиции , на колкото се може повече места в България не само в София .... той това го прави много по-добре от Станишката, поради простата причина , че при Станишката само се крадеше и нищо не се правеше......
91
0
 
3
 
! Отговори
Огнян преди 11 години
alexanderbtodorov.wordpress/2011/08/15/social-security-united-kingdom/нямам нищо против високите данъци, ако след тях ми остават достатъчно средства, зя да водя достоен живот. Какво, като данъкът ми е 10% и след него оставам с 315,00 лв.
90
0
 
15
 
! Отговори
@@@ преди 11 години
"Първи сме и по ниски цени в ресторанти и хотели, според Евростат"Даммм-и в заплащането сме така...Просто да не остане нещо недоизказано...
89
0
 
12
 
! Отговори
gtf преди 11 години
м поредната простотия, която излиза в нацинална медия днес. Почвам да си мисля, че някой го хвана шубето народа да не излезе по улиците, та се опитва да втълпи колко безпроблемно си живеем тук...
88
0
 
23
 
! Отговори
135 преди 11 години
Ликувай народе !Ти живееш в най-евтината страна. Блазе ти !Бих казал, че храната в БГ е най-скъпа в Европа спрямо мизерните доходи.А и много неща са значително по-скъпи от Гърция, Италия, Испания.Какво спасява българите от поголовно измиране - максула (собственото производство) , стоицизма, панелките от бай Тощо, разпродаване на земя/имоти, приходи от емиграцията.Но, това са нащите медии- не продажни, а много продажни. Така, че ние живеем като бройлерите в щастлива страна.
87
0
 
0
 
! Отговори
ss преди 11 години
do 89 gore dole si prav samo che sas : 3. Ако видите че някой друг не си върши съвестно работата, вземете мерки, вместо само да псувате4. Не хвърляйте отпадъците си безразборно, по възможност събирайте разделноne sam mnogo saglasen :) za 3 ima si shefove da se opravqt a sas 4 kva faida posle kato gi sabirat nakup???
86
0
 
7
 
! Отговори
Маджаров преди 11 години
Нямам лев ,но благодарение на тази статия се чувствам щастлив
85
1
 
17
 
! Отговори
Асен преди 11 години
Любопитно. Бях в Лондон. За 1 лира си купувах 2 пакетчета висококачествено краве масло по 250гр. Най-големият Тублерон струва 1 лира , при нас е 4 лв. Детските дрешки са 2.5 пъти по-евтини. По - скъп е транспорта, но пък качеството му е the best. Там, ако работиш със заплатата можеш да си позволиш и концерт и екскурзия и маркови дрехи. В семейството, където бях (3души) месечния разход за храна е около 300 британски лири, при условие че пазаруват само екологично чисти продукти, които са по-скъпи
84
2
 
7
 
! Отговори
Демагогия преди 11 години
Готините те! Сравняват си разни абсолютни стойности или частни отностелни. Голямото сравнение е цени/заплати. Тогава ще се разбере, къде е най скъпо. Заплатите ни не са проценти, а промили от европейските. Седнали да сравняват!
83
3
 
5
 
! Отговори
Сис преди 11 години
И най-ниските заплати в Европейския съюз.....срам....и продължаваме да търпим всичко това, защо?
82
4
 
2
 
! Отговори
Антикумонист преди 11 години
Ей този които ми е дал лошо палче,явно незнае как е по света.В една швейцария няма кафе под 3 евра.Тук тия дето ми пишат от чужбина да кажат колко са данъците в Англия и Германия
81
1
 
12
 
! Отговори
Ф.С.В преди 11 години
Всички знем че това е поредната информационна лъжа .Но какво от това? всеки мислещ българин е заливан с кофи информационна помия и знае кое е истината-безмислено е да насаждат че той е зле а другите(българи) са добре--малко са хората в Бг които са добре-всички ги знаем кои са --Банев почнал бизнеса с 2 лв Бойко от фирма Ипон ,Червените кардинали .и т.н.Бг е малка страна и всеки знае кой как е станал богат-естесвено на гърба на този който си брои стотинките за баничка преди работа в 06 30 сутрин