България с най-евтините стоки в ЕС през 2011

Първи сме и по ниски цени в ресторанти и хотели, според Евростат
22 юни 2012 13:55,
200
България с най-евтините стоки в ЕС през 2011
Снимка: БТА

През 2011 г. България е била държавата от Европейския съюз (ЕС) с най-евтини потребителски стоки и услуги, показват резултатите от изследване на европейската статистическа служба Евростат.

Данните показват, че през миналата година цените на 2 400 стоки и услуги в страната ни, измерени чрез паритета на покупателната способност, са били наполовина по-ниски от средното за ЕС ниво.

Най-скъпата през миналата година държава в Еврообщността е била Дания, като цените там са били 141% от средното за ЕС равнище. Сред най-скъпите европейски държави се нареждат още Швеция (128%), Финландия (125%) и Люксембург (122%).

Около средното за ЕС равнище на цените на потребителските стоки и услуги е измерено в Германия, Италия, Великобритания, Испания, Гърция и други. Сред най-евтините държави в ЕС пък се нареждат още Литва, Унгария, Полша и Румъния.

Най-малки разлики в ценовите равнища в отделните европейски държави са отчетени в групата „Храни и безалкохолни напитки“, отбелязват от европейската статистическа служба.

През миналата година най-евтини са били хранителните стоки в България (67% от средното за ЕС ниво), а най-скъпи в Дания (136% от средното за ЕС ниво).

Най-евтините алкохол и тютюневи изделия през миналата година са купували потребителите в Унгария, а най-скъпи са били те в Ирландия. Облеклото през миналата година е било най-евтино отново у нас, а най-скъпо – в Швеция.

За потребителска електроника през 2011 г. най-малко са плащали потребителите в Полша, а най-много – в Малта.

България е първенец и по евтини ресторанти и хотели, докато в Дания отново са измерени най-високите цени в този пазарен сегмент.

Ако в класацията добавим обаче и държавите, които кандидатстват за членство в ЕС, България е изпреварена от Македония и Албания по ниски цени, показват още данните на Евростат. Непосредствено след нас с малко по-скъпи стоки и услуги се нареждат Сърбия, Босна и Херцеговина и Черна гора.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
minimalni zaplati v ES=minimalni hora v ES=na maksimalna skapotiq v ES
119
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
то и стандарта ни е доста нисък, та и тези "прекрасни цени" са непосилни за повечето хора
118
2
 
11
 
! Отговори
левчев преди 11 години
България с най-евтините боклиуци от палмово масло в ЕС през 2011!
117
1
 
4
 
! Отговори
другаря Цин преди 11 години
В Булгария всицко е НАЙ!! Веце и заплатите ви са най-......ниски в света. Ще преместим насите заводи и общежития при вас. Моя другар по ръст, г-н Ганцев вече даде светъл пример - завода в Ловец. Да живее българо-китайската дружба!!
116
0
 
9
 
! Отговори
бай Шано преди 11 години
за сметка на това цените в магазина са същите като тези в западна европа ,просто се уплаших като си идвах миналото лято ,
115
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Данните показват, че през миналата година цените на 2 400 стоки и услуги в страната ни, ИЗМЕРЕНИ ЧРЕЗ ПАРИТЕТА НА ПОКУПАТЕЛНАТА СПОСОБНОСТ , са били наполовина по-ниски от средното за ЕС ниво." Тъпака написал тази фраза нека обясни как при заплата в България в пъти по-малка от ЕС и цени на стоките по-големи от тези в ЕС, цените на българските стоки отнесени към покупателната способност са наполовина по-ниски от европейските. *** сте вие ,***! Измислихте нова математика! И тя знаете ли каква е тази математика? Мутрокомунистическа! Въпрос :Колко прави две по две? Отговор: Две по две прави четири, но може и ТРИ, щом партията/ГЕРБ/ нареди !
114
0
 
5
 
! Отговори
Nona преди 11 години
ВЕДНАГА ДА. СЕ. УВЕЛИЧАТ.....колкото повече,толкова ПОВЕЧЕ
113
0
 
9
 
! Отговори
Ф.С.В преди 11 години
Когато влезеш в магазина кое е по евтино -кафе Нова Бразилия или кафе Лаваца-ние ядем *** в пъти по скъпи за качеството си а хората се хранят с качествени проверени храни--нека да направят износ в другите страни с българските ***-още на анализа ще се окаже че са смъртоносни за хората- ДА ...ЕВТИНО Е В БГ
112
0
 
2
 
! Отговори
Asen преди 11 години
Ще дам само един простичък пример. Вече има много стоки в търговските вериги от Германия /например/. Има много стоки които цените им са като на БГ, че и по евтини.Ето снощи си купих луканков салам мейд ин Джърмани на 6 лева килограма.
111
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И с най-ниски заплати. Не виждам нищо учудващо или радващо в тази "новина".
110
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Глупостиииии мога да кажа с точност колко струва една и съща марка шампоан в Англия и България Доходи трябват ...другото ще си го направим
109
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да при Бойко не е добре , но Ние не щем алтернативата на Станишката, нека да не си прави сметки пак да управлява
108
0
 
5
 
! Отговори
109 преди 11 години
"Бактерии, олово и хром във водата"Ето за това говорех.
107
1
 
22
 
! Отговори
Ф.С.В преди 11 години
Абе хора -европейците не мислят за храна -а как да си изплатят новата къща, новата кола .доброто образование на децата -вие сте в каменната епоха -докараха ви да се радвате че имате печка и хладилник- племената в Южна Америка имат ГСМ ,купуваме старите дрехи и старите коли на "равностойните" ни европейци- едните всяко лято почиват в Бг или където си искат а другите им слугуват като им сервират храна, и за почивка в близките 20 г не мислят -в кое сме равнопоставени с европейците --в нищо!!!!!!!!
106
6
 
3
 
! Отговори
до 108 преди 11 години
На село не четем и не ни интересуват никакви статистики, но повярвай ми прекрасно можем да видим , че Станишев с НУЛА трудов стаж(вече има 4 години де) НЕСТАВА и не го искаме .....той пак нека се напъва и да прави анализи , но никой не го иска, може би само Моника го иска......
105
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хм, за вдигане на цените ли ни подготвят?!
104
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Стига с тези магострали бе!!!Първо построиха 15км магистрала и ОРЕВАХА СВЕТА все едно дръпнаха път и до Луната.После и за тези 15км нямат пари ами карат хората да отгладуват скапаният асфалт.Това е все едно едно семейство с приходи от 1000лв на месец и разполагаем доход от 200лв в Бг днес да си купи къща на лизинг за 500 000 лева и да мизерува до края на живота на ВНУЦИТЕ.То бива *** народ който НЕ РАЗБИРА ама толкова *** като бг аграрите е ТРАГЕДИЯ!!!!
103
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От 10 години пътувам редовно до Германия , а от няколко години си внасям почти всичко от там. Включително и ракията (шнапса) е вече по-евтин в германските магазини.
102
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
от 4 години насам , има-няма пък току се пръкват методично статии как апартаментите започвали вече да поскъпват и как цените в БГ имали още много да гонят европеските... Кой има изгода от разпространението на тези откровени лъжи? Разбира се - търговците, на които и 300% надценка им е малко. Не им стига, че ни продават най-долнопробното качество, ами и го прадават на по-високи цени от първокласното европейско качество.От 10 години пътувам редовно до Германия , а от няколко години си внасям почт
101
0
 
1
 
! Отговори
до 104 преди 11 години
Искаш да ядеш бг-домати, най-лесно е да ти отговоря ще ми ядеш............ Единственият ти шанс е да си ги посадиш- пак е прав Бойко......преди да исаш се замисли ти какво правиш, всеки знае да иска , едно е да искаш. друго е да го направиш, и последно НИКОЙ не иска СтАнИшЕв!!!! а той горкият се мисли за алтернатива ......